J.K. Rowling'in Butlin's kavgası düşüklükte yeni ve üzücü bir seviye

Harry Potter yazarının trans bireyler hakkındaki görüşleri, başlangıçta hoşgörü ve saygı üzerine inşa edilen bir mirası tamamen baltaladı

(Reuters)

Birleşik Krallık'ı (BK) dize getirebilecek bir çatışma yaşanıyor. Bir tarafta, BK'nin dört bir yanındaki çocuklar için mutlu anılar yaratan ve milyonlara neşe getiren sevilen bir Britanya kültür kurumu var. Diğer taraftaysa: J.K. Rowling. Orta İngiltere'nin titanları arasında gerçek bir çatışma.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evet, eğer duymadıysanız, J.K. Rowling yine o şeyi yaptı. Hayır, kitap yazmadı. Öteki şeyi yaptı. Bu kez Butlin's ile kavga ediyor, tatil kampı zinciri Skegness'teki parkında trans kadınları kadınlar tuvaletinden çıkardığı için güvenlik personeline uzaklaştırma verdi. Personel, 5 kadını tuvaletlerden birinden "şiddetle" sürüklemekle suçlanmış, şirket daha sonra "kapsayıcı bir işletme" olduğunu iddia ederek bir özür yayımlamıştı.

Olayın duyulmasının ardından Rowling, bugünlerde en iyi fantezi yazılarını yazdığı X (Twitter) hesabına girerek şirketi yerden yere vurdu:

Butlins, karşı cinsin kıyafetlerini giyen erkeklerin kadınlara özel alanlara girme arzusunun, kadınların ve kızların mahremiyet ve haysiyet haklarından daha önemli olduğunu mu düşünüyor? Umarım Butlins politikasını açıklar da kadınlar ve aileler tatile nereye gidecekleri hakkında bilinçli bir seçim yapabilir.

Büyürken çok büyük bir Harry Potter hayranıydım. İlkokul ve lise boyunca o kitapları tekrar tekrar okudum. Hâlâ atmayı reddettiğim bir quidditch pijama takımım var çünkü sahip olduğum en rahat şey onlar. Lanetli Çocuk'un West End'deki orijinal gösterimini kaçırdığım için hâlâ biraz üzgünüm (biletlerim ve her şeyim vardı ama işim nedeniyle onları vermek zorunda kaldım).

Benim ve diğer pek çok kişinin bu seriyle özdeşleşmesinin büyük bir nedeni, çok basit bir iyi-kötü hikayesi olmasıydı. Bir grup insanın nefret ve önyargıyla hareket eden aşırı muhafazakar bir tarikata karşı ayaklanıp mücadele etmesini konu alıyordu. Bu kitapların verdiği ders ayan beyan ortadaydı: Güç konumunu kötüye kullanarak zayıflara saldırmak korkak ve kötü insanların yaptığı bir şeydir. İnsanlar bu mesajla o kadar özdeşleşti ki Rowling'i (ve diğer pek çok kişiyi) korkunç zengin etti.

Bundan ötekileştirilmiş bir gruba karşı saplantılı bir şekilde kampanya yürütmeye ve onları "karşı cinsin kıyafetlerini giyen erkekler" diye karalamaya geçmek, mümkün bile olmaması gereken bir bilişsel uyumsuzluk türü. O kitapları bir füg (Anıların, hafızanın ve kişisel bilgilerin kaybolmasına neden olan bir psikoloji bozukluğu -çn.) durumunda mı yazdı? Bunca zaman Voldemort'un tarafında mı olmamız gerekiyordu? Rowling'in sosyal medyada insanları kasıtlı olarak yanlış cinsiyetlendirdiğini görmek, Ölüm Yiyenler'in "çamur kan" ifadesini kullanmasından ne anlamam gerektiğini yeniden değerlendirmeme neden oldu.

Burada son derece açık olalım: Rowling'in trans bireylere dair tutumu sorunlu çünkü bütün bir insan grubunu a) homojen ve b) doğası gereği tehlikeli olarak varsayıyor. Sürekli olarak bu alanları translardan "korumaktan" bahsediyor, sanki translar varoluşlarıyla zarar verebilirlermiş ya da yalnızca zarar verme arzusuyla motive olurlarmış gibi. Bu, tanımı gereği bir tür bağnazlık.

Aynı şeyi zaten bu korumaları sağladığımız bir grup için söyleseydi, haklı olarak bunu böyle kabul ederdik ancak trans haklarının yerleşik ahlak yerine hâlâ bir tartışma konusu olduğu bir dönemde yaşadığımızdan, bu görüşlerin zararlı değil de meşru olduğunu iddia etme pandomimini izlemek zorundayız. Aynı şeyi eşcinsel evlilik "tartışması" sırasında da yaptık ve muhtemelen ileride başka bir ötekileştirilmiş zavallı grup için de yapacağız, çünkü ahlaki panikler böyle işler.

Bu yüzden bir trans hakları grubu, örneğin Rowling'in konuşma yaptığı bir etkinliğe cırcır böcekleri salmak gibi bir şey yaptığında sempati duymakta zorlanıyorum. Bu hafta LGB Alliance'ın bir toplantısında konuşurken, bazı girişimci protestocular araya girmeye ve "lezbiyenlerin penisi yoktur" dediğinizde bir tezahürat korosu oluşturabileceğiniz bir toplantıya biraz Eski Ahit katmaya karar verdi. Hey, daha kötüsü de olabilirdi, en azından kara kurbağası değildi.

Rowling'i, bana göre bir nefret hareketinin onayını kazanmak için onlarca yıllık iyi niyeti bir kenara atmaya değecek kadar radikalleştiren şeyin ne olduğunu tam olarak bilmek zor. Sanırım doğru olanı yaptığına gerçekten inanıyor, ki bu tamamen kin güdüsüyle hareket etmiş olmasından daha da üzücü.

Ancak motivasyon ne olursa olsun sonuç aynı: Başka bir kendini hak sahibi gören milyarder, muazzam kaynaklarını ve erişimini, her günü zaten bir mücadele olan bir gruba zorbalık etmek ve onları baltalamak için kullanıyor. Hem trans topluluğuna hem de kendisine verdiği zararı anlamıyor gibi görünmesi trajik ancak öğrenmek isterse tavsiye edebileceğim birkaç kitap var.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU