Ukrayna istihbaratının gizli drone birimi, Rus mühimmat depolarını vuruyor

Kiev, bazı füzeleri İran'ın gönderdiğini öne sürüyor, Tahran ise iddiaları reddediyor

Tver bölgesindeki Toropets'te yer alan mühimmat deposuna düzenlenen saldırıda büyük patlamalar yaşanmıştı (Maxar)

Ukrayna'nın askeri istihbarat servisi Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'ne (GUR) bağlı gizli drone birimi, Rus topraklarına saldırılar düzenliyor.

Amerikan medya kuruluşu CNN, Uzun Menzilli İnsansız Hava Aracı Birliği adlı birimin faaliyetlerini haberleştirdi.

Haberde, eylülde Rus topraklarındaki silah depolarına düzenlenen drone saldırısının bu birim tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. 

Ukraynalı askerler, 100'e yakın drone'la düzenledikleri saldırılarda hedef alınan depolardaki füzelerin İran tarafından gönderildiğini öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal, eylülde yayımladığı haberinde Avrupalı ve ABD'li yetkililerin iddialarına yer vermişti. Kaynaklar, İran'ın Rusya'ya kısa menzilli füzeler gönderdiğini öne sürmüştü. İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi ise iddiaları yalanlamıştı. Washington daha önce de benzer iddialarda bulunmuş, Tahran da bunları defalarca reddetmişti. 

GUR'ye bağlı özel birimin saldırı düzenlediği depolardan biri, Rusya'nın Volgograd bölgesindeki Kotluban kasabasında yer alıyor. Diğer hedeflerse Moskova ve St. Petersburg arasında kalan Tver bölgesinde bulunuyor. 

Drone birimi, depolara düzenlenen saldırılarda İran'ın tedarik ettiği füzelere ek olarak Rus yapımı İskander füzelerinin de yok edildiğini öne sürüyor. 

Kod adı Vector olan Ukraynalı asker, her bir İHA'yı 1000'e yakın farklı rotada gidebilecek şekilde programladıklarını söylüyor. 

Saldırılarda, çoğu parçası Ukrayna'da üretilen Liutyi drone'ları kullanıldı. Birim, yaklaşık 250 kilogramlık patlayıcı taşıyabilen bu İHA'ları Rus savunma sistemlerinden korumak için hedef şaşırtma amaçlı daha küçük drone'lar da kullanıyor. 

Vector, operasyonlarda sadece askeri noktaları hedef aldıklarını öne sürerek şunları söylüyor: 

Rusya topraklarımıza girdi. Çok sayıda elektrik altyapısını, evi, şehri ve köyü yok ettiler. Ama hepsi aptal değil. Savaşın bize geldiği gibi onların ülkesine de gidebileceğini anladıklarında, ülkelerindeki siyasi gidişatı değiştirecekler.

Kod adı Serge olan Ukraynalı askerse 2014'ten beri Ukrayna ordusunda drone kullandığını belirtiyor. Rusya'nın 2022'de başlattığı Ukrayna savaşında şimdiye dek 500'den fazla İHA'yı komuta ettiğini söylüyor. 

Serge, saldırılarda kullandıkları drone'ların yaklaşık yüzde 30'unun hedef şaşırtma amaçlı olduğunu ifade ediyor. Fırlattıkları İHA'ların rotalarını uzaktan takip ettiklerini söyleyen asker, Rus savunma sistemlerini geçmenin kolay olmadığını ve tek seferde bazen 100'e yakın drone uçurmak zorunda kaldıklarını anlatıyor.


Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU