ABD, İsrail'den kanıt istiyor: "Gazzelileri aç bırakmadığınızı gösterin"

Biden'ın silah ambargosu tehdidi ne kadar gerçekçi?

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 42 bin 409 Filistinli öldürülürken, 99 bin 153 kişi de yaralandı (AFP)

ABD, İsrail'den Gazze'de aç bırakma stratejisi uygulamadığına dair kanıt sunmasını istiyor. 

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tel Aviv'in Gazze'de yardım konvoylarının ulaşımını engellememesi gerektiğini söyledi. 

Greenfield, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, Tel Aviv'in Filistinlileri aç bırakmaya yönelik bir politika izlemediğini kanıtlamasını talep etti.

Amerikan yetkili, böyle bir politika "korkunç ve kabul edilemez olacağı gibi, hem uluslararası hukuk hem de ABD hukuku açısından sonuçlar doğurur" dedi ve ekledi: 

İsrail hükümeti böyle bir politika izlemediğini, gıda ve diğer temel yardım malzemelerinin erişiminin kesilmeyeceğini söyledi. Biz de İsrail'in sahada bu açıklamaya uygun eylemler yapıp yapmayacağını takip edeceğiz.

Washington yönetimi, Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için adım atmaması halinde İsrail'i silah ambargosu uygulamakla tehdit etmişti.

ABD, Gazze'ye günde en az 350 yardım kamyonunun girmesini talep ediyor. Ayrıca yardım akışının sağlanması amacıyla çatışmaların belli süreler için durdurulması ve İsrail'in Filistinlileri aç bırakıp Gazze'nin kuzeyinden sürmeyi amaçlamadığına dair yazılı taahhütler vermesi isteniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington'ın uyarılarının ardından İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT), Gazze'ye 50 tır insani yardım gönderildiği duyuruldu. BM'ye göre İsrail, 1 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine insani yardımların geçişine izin vermiyordu.

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın silah ambargosu tehdidinin gerçekçi olmadığı da savunuluyor.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen yardım kuruluşu yetkilileri, Biden'ın Ortadoğu'daki insani işlerden sorumlu özel elçi olarak atadığı Lise Grande'nin, ağustosta Washington'da yardım kuruluşlarıyla bir toplantı düzenlediğini belirtiyor. 

Amerikan medya kuruluşu Politico'ya konuşan yetkililer, Grande'nin bu toplantıda, Gazze'ye gıda ve ilaç girişini engellediği gerekçesiyle Washington'ın Tel Aviv'e silah ambargosu uygulamayı düşünmeyeceğini söylediğini aktarıyor.

Kaynaklar, bunun "Biden yönetimindeki bir yetkiliden nadiren gelen bir itiraf" olduğunu vurguluyor. 
 


Görüşmede, yardım kuruluşlarının, İsrail ordusunun uluslararası hukuku çiğneyerek Gazze'ye tırların girişini nasıl engellediğini detaylı şekilde anlattığı aktarılıyor. 

Grande'nin ise İsrail'in "çok yakın bir müttefik olduğunu ve ABD'nin onların hiçbir isteğine karşı çıkmayacağını" söylediği belirtiliyor. 

Haberde, Grande'nin açıklamaları ağustosta yapılmış olsa bile Biden yönetiminin son ambargo tehdidinin ciddiyeti hakkında soru işaretleri yarattığına dikkat çekiliyor.


Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU