4 maddede Kamala Harris'in söyleşisi: "Aslanın inine girdi"

Demokratların adayı Harris ne kadar başarılı oldu?

Amerikan basını, Harris'in muhafazakar medya kanalındaki söyleşide ter döktüğünü yazıyor (Reuters)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, muhafazakar medya kuruluşu Fox News'a çarşamba günü verdiği söyleşide, ABD Başkanı Joe Biden'dan farklı bir yönetim sunacağını savundu. 

Biden'ın temmuzda yarıştan çekilmesiyle Demokratlar adına dümene geçen Harris, 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler öncesi ilk kez Fox'a çıktı. 

"Biden'dan farklı bir yönetim sunacağım"

Sunucu Bret Baier, Harris'e iktidara gelmesi halinde Biden'ın politikalarını sürdürüp sürdürmeyeceğini sordu. 59 yaşındaki Demokrat siyasetçi şu yanıtı verdi: 

Çok açık konuşayım. Yönetimim, Joe Biden'ın yönetiminin devamı olmayacak. Göreve gelen her yeni başkan gibi, hayat deneyimlerimi, mesleki tecrübelerimi ve yeni fikirlerimi getireceğim. Yeni bir liderlik neslini temsil ediyorum.

Harris, farklı siyasi kesimlerle ve sektörlerle fikir alışverişine her zaman açık olduğunu da vurguladı. 

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Harris'in bu açıklamalarının "Biden'dan ayrılacağına dair şimdiye dek verdiği en net mesaj olduğunu" yazıyor

Harris'in sözü sürekli kesildi

Söyleşinin en dikkat çekici noktalarından biri, deneyimli muhabir Baier'in sürekli Harris'in sözünü bölmesi oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harris, söyleşi başladıktan 30 saniye sonra sözünü kesen Baier'in tavrına bir noktada tepki göstererek, "Yanıtımı tamamlayabilir miyim? Belirttiğiniz noktayla ilgili söyleyeceklerimi tamamlamak istiyorum" dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen haftaki açıklamasında anketlerde önde olduğunu ileri sürerek, Harris'le yeniden canlı yayında tartışmaya çıkmayacağını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ve Harris, 10 Eylül'de yaklaşık 1,5 saat süren yayında kozlarını paylaşmıştı.

NYT, Harris'in Trump'la tekrar tartışma şansı bulamasa bile Cumhuriyetçi siyasetçiye yakın çizgideki Fox'a çıkarak "aslanının inine girdiğini" yazıyor.

Cumhuriyetçilere seslenmeyi amaçladı 

Amerikan medya kuruluşu CNN, Harris'in son dönemde kritik eyaletlerde öne geçebilmek için Cumhuriyetçi seçmenleri yanına çekmek istediğine işaret ediyor. Analize göre Fox'taki söyleşi de bu stratejinin parçası. 

NYT de Demokrat siyasetçinin özellikle kürtaj meselesi üzerinden Cumhuriyetçi kadın seçmene seslenmek istediğini fakat Baier'in konuyu sürekli göç ve sınır güvenliğine getirdiğini, Harris'in de söyleşiyi istediği tarafa çekemediğini yazıyor. 

Analizde, Harris'in bu çabasının sınırlı kaldığı belirtilirken, bu stratejinin Demokrat adayı destekleyen liberalleri soğutabileceğine de dikkat çekiliyor. 

Amerikan medya kuruluşu Politico ise Harris'in Cumhuriyetçi seçmenlerde yarattığı etkinin biraz daha ileri bir tarihte görülebileceğini savunuyor
 


"Göçmenlik sistemimiz sorunlu"

Baier, Trump'ın da mitinglerinde sıkça dile getirdiği, kayıtdışı göçmenlerin işlediği suçlarla nasıl mücadele edeceğini de sordu. 

Harris, ABD'nin göç sisteminin uzun süredir sorunlu olduğunu kabul ederek şunları söyledi: 

Donald Trump yönetiminden de önce, hatta daha da eskiye dayanan sorunların yer aldığı problemli bir göçmenlik sistemimiz var. Bu konuda hepimiz dürüst olalım.

Diğer yandan Harris, göçmenlik sisteminde nasıl değişiklikler planladığına dair detay vermedi. Demokrat siyasetçi, göçmenlerle ilgili sorunların önlenmesinde hukuka uygun yöntemlere başvuracağını belirtti.

CNN, söyleşinin göçmenlik konusunun Harris'in kampanyasının "zayıf yönlerinden biri olduğunu açığa çıkardığını" yazarken, bunun Cumhuriyetçileri kazanma stratejisini de olumsuz etkileyebileceğine işaret edildi.


Independent Türkçe, New York Times, CNN, Politico, CBS News

DAHA FAZLA HABER OKU