İsrail Dışişleri Bakanı: Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü

İki Hamas kaynağı Sinvar'ın ölümünü doğruladı

Fotoğraf: AA

İsrail Ordu Radyosu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın "Perşembe sabahı erken saatlerde İsrail tankının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'taki Tel el Sultan'daki bir eve ateş açması sonrasında öldürüldüğünü" bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz tarafından yapılan açıklamada, Gazze'de düzenlenen saldırıda Sinvar'ın hayatını kaybettiği duyuruldu. Konuyla ilgili Hamas'tan henüz bir açıklama gelmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusunun işlettiği devlet destekli radyoya göre, perşembe sabahı erken saatlerde güçler bir binanın en üst katında "şüpheli bir hareket" tespit etti ve bir tank burayı bombaladı. Sabahın ilerleyen saatlerinde "bir drone saldırı alanını taradı ve askerler enkaz arasında Sinvar'ın yüzünü tanıdı

İsrail ordusu bugün perşembe günü yaptığı açıklamada, Sinvar'ın "Gazze Şeridi'ndeki askeri faaliyet sırasında" niteliği belirtilmeyen şekilde öldürülme olasılığını İsrail Genel Güvenlik Servisi (Shin Bet) ile birlikte incelediğini duyurdu. Bazı İsrail medya kuruluşları ise onun ölümünü doğrulayan yetkililerden alıntılar yaptı ve ön incelemede şüphelenilen cesedin DNA sonucunun "pozitif" olduğunu belirtti.

Netanyahu: Saldırılara devam edeceğiz

İsrailli yetkililerin Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatını kaybettiği açıklamasında bulunmasının ardından Başbakan Binyamin Netahyahu, Gazze Şeridi'ne saldırıların devam edeceğini yineledi.

Netanyahu, Sinvar'ın yaşamını yitirdiğine yönelik Tel Aviv makamlarından gelen açıklama sonrası sosyal medya hesabından görüntülü mesaj yayımladı.

Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini söyleyen Netanyahu, Hamas'ın "artık Gazze Şeridi'ni yönetemeyeceğini" ileri sürdü.

Netanyahu, "savaş bitmedi" diyerek Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini belirtti.

Gazze'deki İsrailli esirler konusuna değinen Netanyahu, bu esirleri geri getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Netanyahu gelişmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Rehinelerimiz dönene kadar saldırılara devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Biden: ABD ve İsrail için güzel bir gün

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğüne dair İsrail'den yapılan açıklamayı değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden, "DNA testlerine göre Sinvar öldü. Bu İsrail-ABD ve dünya için iyi bir gün anlamına geliyor. Rehine anlaşması ve ateşkes için Netanyahu ile görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

İki Hamas kaynağı Sinvar'ın ölümünü doğruladı

Şarku’l Avsat’a konuşan Hamas hareketinden iki kaynak, hareketin çeşitli kademelerinden lideri Yahya Sinvar’ın öldürüldüğüne dair teyitler geldiğini söyledi.

Gazze dışında ikamet eden bir kaynak Hamas güvenlik yetkililerinin hareketin liderinin öldürüldüğüne dair işaretler aktardığını doğrularken, Gazze Şeridi’nden bir başka kaynak ise “haberin Gazze Şeridi’ndeki liderlere olağan güvenlik yöntemleriyle iletmeye başlandığını” belirtti.

Gazze’deki Hamas kaynakları, İsrail’in açıklamasından hemen ardından Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada "Günlerdir Sinvar Güvenlik Departmanı ike iletişimin kesildiğini ve bu nedenle geçtiğimiz dönemde hiçbir iletişimin saplanamadığını" dedi.

Kaynaklar, "Çevresindeki dar güvenlik çemberi ve bunun sadece 2-3 kişiyle sınırlı olması acil bilgi alınmasına engel teşkil ediyor. Sadece Sinvar’ı çevreleyen kapalı çevre onun hakkında her şeyi biliyordu ve onun başkalarıyla olan iletişiminden sorumluydu" diye konuştu.

Çatışmaların yaşandığı Tel el Sultan bölgesi, Mısır sınırına en yakın nokta ve Refah'ın en şiddetli cephelerinden biri olarak değerlendiriliyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU