Gazze savaşının 223. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Independent Türkçe için 17 Mayıs Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
İzvestiya:
Kseniya Loginova'nın analizi özetle şu şekilde:
Netanyahu'ya sürpriz: ABD, Suudiler üzerinden İsrail'e baskı yapmaya karar verdi
Washington, Riyad'la anlaşma ve Gazze'de ateşkes sağlanmasını istiyor
ABD Başkanının Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ortadoğu gezisine çıkıyor. Sullivan, Suudi Arabistan ve İsrail'de bulunacak. Ana amaç Gazze'yle ilgili gelişmelerin müzakeresi. Ancak Sullivan aynı zamanda birkaç seneden bu yana ABD Başkanı Joseph Biden'ın muvaffak olmaya çalıştığı Riyad ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşmanın hızlandırılması perspektiflerini değerlendirmeyi de planlıyor.
Bu arada ABD'nin İsrail'e desteğinin tamamen kesilmesi her şeye rağmen söz konusu değil. Refah'ta geniş çaplı operasyon gerçekleştirmesi durumunda ABD yönetiminin Tel Aviv'i belirli silah çeşitli vermemekle tehdit etmesinden 1 hafta sonra Joseph Biden yönetimi İsrail'e 1 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketinin yürürlüğe konacağını bildirdi.
Fars Körfezi'nin diğer monarşileriyle birlikte Suudi Arabistan, İsrail'in Refah'a düzenleyeceği geniş çaplı operasyonun "İbrahim Anlaşması düşüncesini sarsacağını" söyledi.
Ancak buna rağmen Washington ümidini kaybetmiyor. Öncelikle Suudlarla ikili anlaşmaya varılmasını planlayan ABD daha sonra o planı Netanyahu'ya sunmayı hedefliyor. Kendi tarafından ABD sadece Gazze'deki askeri hareketlerin durması için anlaşmayı değil aynı zamanda Filistin Devleti'nin kurulmasını da düşünüyor. ABD yönetimi temsilcileri aksi takdirde görüşmeler sürecinde desteği çekebileceklerini ifade ediyorlar.
Filistinlilerin üzerine bombaların yağdırıldığı bir zamanda (Suud) Krallığının İsrail ile anlaşma imzalaması Arap-İslam dünyasında büyük itibar kaybına neden olacak. İşte ondan dolayı Suudi Arabistan bugünkü ortamda yerine getirilmesi imkânsız talepler öne sürüyor.
ABD kendi özel inisiyatifini şekillendirmeye çalışıyor. Ayrıca, halihazırda Washington ile Delhi arasında yakınlaşma yaşanıyor. Bu koridorun mihenk taşı Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmemesi olur.
Mısır ve Ürdün siyasi ağırlığı bulunan ülkelerin sırasında değil. Çatışmanın bir tarafı olan İsrail, Tel Aviv'in unvanına sert sözler sarf eden Türkiye, İran ile doğrudan ve açık zıt pozisyondaki İran ve Suudi Arabistan.
İkili anlaşmanın konuşulacağının düşünülmemesi gerekir. Kuşkusuz ABD seçimler öncesinde Filistin konusunda belirli anlaşmaları görmek ister. Çünkü Demokrat Partinin çekirdek seçmen kitlesini oluşturan Sol Liberal kamuoyu Filistin saflarında bulunuyor. Ancak burada her şey Suudi Arabistan'dan asılıdır ve onun anlaşma imzalamayı onaylanacağının düşünülmemesi gerekir.
Kommersant:
Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
İsrail hükümeti Gazze Şeridi konusunda ikiye bölündü
Savunma bakanı, başbakanın politikasına açıkça karşı çıktı
Gazze'de savaşın başlamasından bu yana İsrail hükümeti en ağır krizi yaşıyor. Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu savaştan sonra Gazze'nin yeniden yapılandırılması konusunda açık şekilde eleştirdi. Bakan çatışmaların bitmesinden sonra Filistin bölgesinin İsrail'in kontrolü altına alınmasına asla izin vermeyeceğine ilişkin yemin etti.
Aynı sertlikte yanıt veren Başbakan katiyetle Filistin Yönetiminin kurulmasına karşı çıktı. Bu gelişmeler ışığında Gallant'ı ne az ne de çok, "teröre yataklık" yapmakta suçlayan aşırı sağ siyasetçiler kendisinin görevden alınması çağrısında bulundular.
Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu "zor kararlar" almaya çağırdı: Hamas’ı sadece Gazze'nin yönetiminden sıkıştırıp çıkarmakla yetinmeyip aynı zamanda uygun alternatif bulunmalı.
Yoan Gallant'ın konuşmasından birkaç saat önce Başbakan Netanyahu, İsrail savunma ordusunun Hamas’ı tamamen yenilgiye uğratmamasına kadar savaş sonrası planın yapılmasını anlamlı bulmadığını ifade etmişti.
Kuşkusuz bu durum savunma bakanını, başbakana ekranlardan çağrıda bulunmaya zorladı.
Gazze'nin yönetiminin Filistinlilere itibar edilemeyeceğine ilişkin bakış açısını iktidar koalisyonunun aşırı sağcı ortakları olan Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de paylaşıyor.
Binyamin Netanyahu artık bir kez Yoav Gallant'ı görevden aldı. Mart 2023'te bakan, başbakanın savunduğu yargı reformunu eleştirince hükümet başkanı onu istifa ettirmişti. Ancak bu adım geniş çaplı protestolara ve ABD Başkanı Joe Biden'ın eleştirisine neden olunca gürültü koparmış azletme kararından birkaç gün sonra Başbakan onu görevine iade etmek zorunda kalmıştı.
Bir kere azledilmiş bakanı görevden almak istemesine rağmen Netanyahu aynı hataya düşmeyecek.
İşin dikkat çekici yanı Yoav Gallant'ın pozisyonunu askeri kabine üyesi Beni Ganz da dahil olmak üzere sadece İsrail muhalefetinin temsilcileri değil ABD de destekledi.
Gazze'nin savaş sonrası geleceğine ilişkin daha İsrail kendi görüşünü sunmazken Arap komşular o planın krokisini çiziyor. Arap Birliği Devletlerinin 16 Mayıs’ta gerçekleşen zirve toplantısında liderlerin tamamı Filistin'de uluslararası barış gücünün konuşlandırılmasını destekledi.
Детали (Detaylar):
Smotrich, Türkiye'den ithalatta vergiyi yüzde 100'e çıkaracağını söyledi
Türkiye'den İsrail'e ithalatın durdurulmasına ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce yaptığı açıklamaya verdiği yanıtta Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Türkiye'den ithal mallarına uygulanan gümrük vergisinin yüzde 100'e kadar artıracağı sözünü verdi. Öneri hükümete sunulacak.
© The Independentturkish