Gazze savaşının 220. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Independent Türkçe için 14 Mayıs Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
Детали (Detaylar):
Üst düzey ABD'li yetkili: İsrail'in Gazze'de "tam zaferi" pek olası değil
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kurt Campbell, "Biden yönetimi Gazze Şeridi'nde İsrail'in "tam anlamda zafer kazanmasını" inandırıcı veya mümkün görmüyor" diye görüş belirtti.
Campbell, "Biz belirli anlamda zafer teorisini tartışıyoruz. Bazen biz İsrail liderlerini dikkatle dinliyoruz, onlar esasen savaş alanındaki son zafer, tam anlamda zafer düşüncesini...konuşuyorlar" dedi.
Campbell, "Ben bunun inandırıcı veya imkân dahilinde olduğunu değerlendirdiğimizi düşünmüyorum. Ve bu, 11 Eylül’den sonra bizim düştüğümüz duruma benziyor: sivil halkın yer değiştirmesi ve aşırı baskıya rağmen bu direniş sürmüştü" şeklinde konuştu.
Bu, Biden yönetimi temsilcisinin yaptığı ve İsrail'in, Gazze Şeridi'nde vadettiği tam zaferi kazanamama ihtimaline ilişkin en sert açıklamasıdır. Üst düzey ABD'li yetkililer daha önce İsrail'in, Hamas ideolojisini yenemeyeceğine ilişkin açıklamalar yapmıştı.
Gazze Şeridi'ndeki durumu ABD'nin Afganistan ve Irak'a müdahalesinden sonra orada karşılaştığı direniş hareketleriyle kıyaslayan Campbell siyasi çözüm gerektiğini ifade etti.
Biz ağırlıklı olarak siyasi çözümün olması gerektiğini düşünüyoruz. Geçmiştekinden farklı olarak birçok ülke Filistinlilerin haklarına büyük ölçüde saygı duyulacak bir siyasi çözüme doğru ilerlemek istiyor.
İsrail'in "kör noktası": Hamas savaştan sonra Gazze'de neyi başarmak istiyor?
Savaştan sonraki Gazze'de Hamas herhangi bir yönetim yapısında bulunmayı hedefliyor. Ayrıca örgüt Gazze Şeridi'nin "sivil" yönetiminde hiçbir sorumluluk taşımak istemiyor. Basit dille ifade edersek, askeri gücünü ve siyasi etkisini korumak isteyen Hamas sorumluluğu kendi üzerinden atmaya çalışıyor.
Hamas’ın Türkiye, Katar ve Lübnan'daki yöneticileri ağırlıklı olarak savaşın sonlandırılması pozisyonundalar.
Ancak Gazze bulunmasından ve İsrailli rehineleri kendi kontrolünde tutmasından dolayı elinde kazanacak kozları bulunan Yahya Sinvar, İsrail saldırılarını göğüsleme, ayakta kalma ve "Kutsal Zafer"i ilan etme eğiliminde.
Görünürde Sinvar savaştan sağ çıkmayı ve gelecekteki ortak Filistin hükümetinde üstdüzey makama gelmeyi hesaplıyor.
Başlangıçta örgüte Hizbullah tarzında bir zafer gerekir, yani ayakta kalmak. Ardından savaş sonrası yönetim yapışıyla ilgili Hizbullah modelini benimsemek: Filistin Kurtuluş Örgütü'yle birleşmek ve HAMAS olarak bağımsız askeri gücünü korumak suretiyle Filistin hareketinin içerden değiştirmek.
Hamas için bu, İsrail'i imha etmek ve tarihi Filistin toprakları saydığı tüm arazilerde İslamcı Filistin Devleti kurmak suretiyle İsrail'i imha etmek şeklindeki ana plana dönmesi olacaktır.
Bu planın durdurulması için İsrail'in, ABD'nin, onların Arap ve diğer müttefiklerinin Gazze Şeridi'nin herhangi bir yönetim yapısına Hamas’ın girmesinin engellenmesi aşırı derecede önemlidir. Aksi takdirde örgüt kısa sürede 7 Ekim’de hayata geçirmeye muvaffak olduğundan daha tehlikeli ve istikrarı bozucu bir durum oluşturabilir.
İşin tehlikeli yanı Hamas ve Hizbullah'ın İsrail'in imhasının kaçınılmazlığına ve 7 Ekim’in bu geri dönülemez sürecin sadece başlangıcı olduğuna içten inanmalarıdır. Çatışmanın sağlıklı biçimde çözümünü yürekten destekleyen herkesin, Hamas’ın, Filistin Yönetimi'ne girmesine karşı çıkması gerekir. Hamas’ın temel amaçlarının barışla bir araya sığmaması gibi basit bir nedenden dolayı.
© The Independentturkish