Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 12 Mayıs 2024;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Güney Sudanlı taraflardan barış görüşmesi
Uzun yıllardır iç savaşın devam ettiği Güney Sudan'da taraflar barış görüşmesi için bir araya geldi.
Görüşmeye Kenya Devlet Başkanı William Ruto ev sahipliği yaptı.
Ruto görüşmelere dair yaptığı açıklamada Pan-Afrika politikasına vurgu yaparak, Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulunması gerektiğini ifade etti.
Ruto, kalıcı barış için tarafların karşılıklı adım atması gerektiği vurgulayarak, "Güney Sudan için arabuluculuk yapan ve tarafları aynı masada toplayan bu adımdan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, 16 Aralık 2013'teki darbe sonrası iç savaşa sürüklenmişti.
Uzun yıllarca devam eden iç savaşın ardından 2018 ve 2022'de taraflar barış anlaşması imzalasa bundan herhangi bir sonuç elde edilemedi.
Kabileler ve gruplar arasında şiddet olayları sürmeye devam etti.
BM verilerine göre 2,2 milyon Güney Sudanlı mülteci olarak çeşitli ülkelerde yaşıyor.
Bağımsızlığı ilan ettiği günden bu yana demokratik seçimlerin yapılamadığı Güney Sudan'da 2024 yılında ilk seçimin yapılması planlanıyor.
Japonya, terörle mücadelede Nijerya'ya destek olacak
Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, Afrika turu kapsamında gittiği Nijerya'da mevkidaşı Yusuf Tuggar ile bir araya geldi.
Japonya, Nijerya'nın kuzeyinde etkili olan Boko Haram terör örgütü ile Sahel'deki terör gruplarına karşı Nijerya'ya destek olacağını açıkladı.
Nijerya ve Japonya terörle mücadele konusunda birlikte çalışacak. Askeri iş birliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.
Gıda güvenliği ve sağlık alanlarında Japonya ile ortak çalışmaların yürütüleceği duyuruldu.
Japonya'nın 1993 yılından beri devam ettirdiği Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı (TICAD) bu sene 9. defa düzenlenecek.
Konferansa Afrika ülkelerinden siyasetçiler, bürokratlar ve iş insanları geniş bir teveccüh gösteriyor.
Çad'da seçimin galibi belli oldu
Çad'da 6 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Geçiş Dönemi Başkanı Muhammed İdris Debi İtno oldu.
Sonuçların Ulusal Seçim Kurulandan resmi olarak açıklanmasının ardından İdris Debi, oyların yüzde 61,3'ünü alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
İdris Debi'ye en yakın oyu alan rakibi Succes Masra yüzde 18,53 ile ikinci oldu. Seçime katılım oranı yüzde 65 olarak ölçüldü.
Eski Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi İtno isyancılara karşı savaşmak için aktif çatışmaların yaşandığı cepheye gitmiş ve 2021'de öldürülmüştü.
Babasının ölümünün ardından oğlu Muhammed İdris Debi İtno, 15 generalden oluşan Askeri Geçiş Konseyinin başına getirilmişti.
Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı olarak görevine başlayan İtno, sürgünden dönen eski muhalif siyasetçi Succes Masra'yı geçici hükümetin başbakanlığına getirmişti.
İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Gambiya'da düzenlendi
"Sürdürülebilir kalkınma için diyalog yoluyla birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi" temasıyla 15.'si düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi, Afrika'nın en küçük ülkesi olan Gambiya'nın başkenti Banjul'da yapıldı.
Zirvede, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu acil zorluklar, tüzükte yer alan ortak hedeflere ulaşma yolunda üye ülkeler arasında işbirliği ve dayanışmanın artırılması, küçük ve orta ölçekli işletmeleri yeniden canlandırma gibi konular ele alındı.
Dünyanın en büyük ikinci uluslararası kuruluşu olan İİT, Birleşmiş Milletler (BM) daimi üyesi.
3 yılda bir devlet başkanları düzeyinde toplanan teşkilat, bu toplantılarda alınan kararların işlerliğini ve hayata geçirilme düzeylerini tartışmak üzere zirvelerde bir araya geliyor.
Ayrıca, gündeme dair konularda izlenecek siyasete ilişkin kararlar veriliyor.
Kenya'da sel 267 can aldı
Doğu Afrika'da etkili olan ve Kenya'da şiddetli olarak hissedilen yoğun yağmurlar sonrası sel felaketi yaşandı. Sel sonucu ölenlerin sayısı 267'ye ulaştı.
İklim değişikliğinin etkisini yoğun şekilde hisseden Afrika'da, doğa olayları sonucu kuraklık ve aşırı yağış durumları yaşanıyor.
Son haftalarda Kenya, Tanzanya, Somali, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti de dahil olmak üzere Doğu Afrika'daki ülkeler, şiddetli yağmurların neden olduğu sellerin olumsuz etkileriyle boğuşuyor.
Şiddetli yağışlar sonrası Kenya'da 389 bin kişi etkilendi, 56 bin aile evlerinden tahliye edildi. Sel sonucu 9 bin dönüm tarım arazisi zarar görürken 4 bin hayvan telef oldu.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish