Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, İran'a mesaj vermek için hava saldırısı düzenledi"

Gazze savaşının 197. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 197. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 19 Nisan Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

İsrail'in İran'a yönelik iddia edilen saldırısı hakkında ne biliyoruz?

19 Nisan sabahı ABC kanalı ABD'li bir üst düzey görevliye istinaden İsrail'in, İran topraklarındaki mevziiye füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bir süre sonra Fars Ajansı İran'ın İsfahan vilayetinde patlamaların olduğunu haber verdi.


Ne oldu?

İsrail, İran topraklarındaki bir mevziiye füze saldırısı düzenledi. ABC kanalı kaynağı Yahudi devletinin Suriye ve Irak'taki mevzileri hedef alıp-almadığını net söylemedi.

Fars Ajansı İsfahan vilayetinin Kuzey Batısındaki askeri üssün yakınlarında patlamaların yaşandığını yazdı.

Üst düzey ABD'li yetkiliye isnaden verdiği haberde CNN TV kanalı İsrail'in, İran'daki nükleer tesislere saldırmayacağını duyurdu.

İran hava sahasındaki en az 8 uçak saldırı haberini duyunca tora değiştirdi.

İran bazı kentlerin üzerinden uçuşları durdurdu.

İRNA Ajansı hava saldırısından savunma sistemlerinin birkaç vilayette devreye sokulduğunu yazdı. Ajans bir süre sonra İslam Cumhuriyetinin askeri komutanlığındaki kaynağa istinaden İHA'ların alçaktan uçtuğunu ve atışların hava taarruzundan savunma sistemlerince değil toplardan yapıldığını haber verdi.

Tahran havaalanında uçuşlar saat 10'a kadar ertelendi.


Saldırıyla ilgili medyaya yansıya açıklamalar

Bloomberg Ajansı 18 Nisan'da İsrail'in 24-48 saat içinde İran'a saldırma niyetinde olduğunu ABD'ye ilettiğini yazdı. ABD yönetimindeki üst düzey görevliye istinaden yayınladığı haberde Axios portalı ABD'nin saldırıya şaşırmadığını yazdı.

Kaynağa istinaden verdiği haberde Fox News, Yahudi devletinin "kısıtlı" saldırısının İran'ın 13 Nisan saldırısına yanıt niteliği taşıdığını ifade etti.

Tasnim Ajansı kaynaklara istinaden İsfahan vilayetindeki nükleer tesislerin tam güvenlik içinde olduğunu yazdı.

NBC kanalı İsrail'in İran'a karşı gerçekleştirdiği saldırıya ABD'nin katılmadığını ancak saldırıyla ilgili daha önce bilgilendirildiğini haber verdi.

Üst düzey ABD'li yetkiliye istinaden CNN kanalı Yahudi devletinin cevap saldırısının ABD tarafından desteklenmediğini haber verdi.

Tasnim Ajansı'nın haberine göre İran topraklarına füze saldırısı düzenlenmedi.

İran televizyonu İsfahan semalarında hava hücumundan savunma sistemleri tarafından dronların vurulduğunu haber verdi.

Askeri kaynaklara istinaden Tasnim Ajansı, İran'ın Kuzey Batısındaki petrol tesislerinin zarar görmediğini yazdı.


Resmi uluslararası tepki

Pentagon saldırı haberini yorumlamadı.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği saldırı haberinin duyulmasından sonra elemanlarının ülke içindeki gidiş-gelişlerine sınırlama getirdi.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

ABD: İsrail İran'a misilleme yaptı. Tahran'ın bunu doğrulamak için acelesi yok. İsrail ordusu da sessiz

Washington'daki yetkililer, İsrail'in İran'daki hedeflere misilleme amaçlı saldırılar düzenlediğini söyledi ancak ne İran ne de İsrail bunu doğrulamak için acele etmedi

Birkaç İHA'yı vurduğunu açıklayan İran yönetimi aynı zamanda İsrail tarafından yapıldığı iddia edilen füze saldırısı haberini de yalanladı. Daha önce İran medyası İran'ın merkez kısmındaki İsfahan kentinin bir ilçesinde patlamaların yaşandığına ve farklı bölgelerde hava taarruzundan savunma sistemlerinin çalıştırıldığını haber vermişti.

İran Ajansı yetkilisi Hüseyin Dalirian kendi X sayfasında, "Ülkenin hava savunma sistemleri tarafından birkaç İHA başarıyla vuruldu, füze saldırısıyla ilgili şimdilik hiçbir bilgi bulunmuyor" diye yazdı.

İsfahan vilayeti arazisinde İran'ın birkaç nükleer tesisi bulunmuyor ancak Tasnim Ajansının kaynaklara istinaden verdiği haberde nükleer altyapı müesseselerinde herhangi bir olayın yaşanmadığı ifade edildi.


İzvestiya:
 

 

UAEA, İsrail saldırısından sonra İran'ın nükleer tesislerine zarar gelmediğini doğruladı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: İran'ın nükleer tesisleri İsrail saldırısından zarar görmedi

Ajansın X sayfasında yayınlanan açıklamada "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı İran'ın nükleer tesislerinin zarar görmediğini onaylayabilir" ifadelerine yer verildi.

Tarafları son derece dikkatli olmaya çağıran Ajans Başkanı Rafael Grossi askeri çatışmalarda nükleer tesislerin hedef alınmaması gerektiğini bir daha yeniledi.


RİA Novosti:
 

 

Medyada çıkan haberlere göre İran İsfahan'da çok sayıda insansız hava aracı düşürüldü

Medya: İran hava savunması İsfahan üzerinde çok sayıda İHA'yı düşürdü

IRIB'in haberine göre, İran hava savunması ülkenin orta kesimindeki İsfahan üzerinde çok sayıda insansız hava aracını düşürdü.

Yayında, "Bir dizi rapor, İsfahan vilayetinin hava sahasında birkaç küçük bilinmeyen insansız hava aracının saldırıya uğradığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.


Детали (Detaylar):
 

 

İsrailli kaynak: İsrail, İran'a mesaj vermek için hava saldırısı düzenledi

İsrailli kaynak 19 Nisan'da The Washington Post'a verdiği bilgide darbe indirmek suretiyle İsrail'in ülke içinde saldırı düzenleyebileceğini İran'a anlattığını belirtti.

Kaynağın ifadelerine göre, saldırı İran'ın İsrail'e yaptığı saldırıya misilleme olarak düzenlendi.

Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir, İsrail'in saldırısını eleştirdi. Ben Gvir X ağında "Zayıf bir darbe" diye yazdı.

Ayrıca Londra'dan Farsça yayınlar yapan İran International TV kanalı İsrail'in İsfahan'a saldırısının görüntülerini yayımladı.

İranlı yetkililer İsrail saldırısından dolayı kapatılmış havaalanlarının çalışmaya başladığını belirlediler.

İran Mehr Ajansı İsfahan'daki hava üssüne saldırıyı yalanladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU