BBC'nin "varlığı mutlak bir hak değildir" deniyor, yöneticisi olarak katılıyorum

Şirketin genel müdürü olarak, güçlü ve bağımsız kurumların önemini savunmamı beklersiniz. Ancak gerçeklere ve özgür haberciliğe yönelik saldırılara karşı koyma görevimiz olsa da BBC gibi kurumların silah haline getirilmesine izin veremeyiz

Tim Davie: Sadece toplumda yarattığımız olumlu etki kadar önemli ve anlamlı olabiliriz (Reuters)

Güçlü toplumları ve sağlıklı demokrasileri bir arada tutan nedir? Bugün, Birleşik Krallık (BK) gibi bir yeri yaşamak için böylesine medeni bir yer haline getiren dokuya yönelik artan tehditler üzerine giderek daha fazla konuşulduğunu görüyorum.

Jeopolitik gerilimler arttıkça ve teknoloji dünyamızı hızla yeniden şekillendirdikçe, değer verdiğimiz şeyleri korumak için mücadele etmek zorunda kalacağımıza dair belirgin bir his oluşuyor. Çözümler, tek bir siyasi döngünün çok ötesine uzanan uzun vadeli tercihler gerektiriyor. Bu da sadece piyasanın yol göstermesine izin vermek değil, istediğimiz toplumu yaratmak için bilinçli seçimler yapmak anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal psikolog Jonathan Haidt'e göre başarılı demokrasileri bir arada tutan üç ana güç var: Güçlü kurumlar, ortak hikayeler ve sosyal sermaye. Haidt, mevcut medya ortamının bu üç gücü de zayıflattığını savunuyor. Sosyal uyumu aşındırıyor, bölücü ve kışkırtıcı olanı ödüllendiriyor. Uzlaşmaya dayalı siyasi sistemleri zayıflatıyor.

Artık kutuplaşmadan kazanç sağlayan iş modellerine ve siyasi sistemlere, suçtan para kazanmaya yönelik gelişen küresel bir endüstriye sahibiz. Bunu eleştirmek için değil, sadece medeni söylemimize zarar verecek şekilde tek bir modelin hakim olmasına izin verilen bir noktaya sürüklenmememiz gerektiğini ifade etmek için belirtiyorum.

Bu, özellikle de rekor sayıda seçimin yapılacağı bir yılda daha da önem kazanıyor. Dünya nüfusunun yarısını temsil eden yaklaşık 70 ülke sandık başına gidecek. Öte yandan Ortadoğu, Ukrayna, Sudan ve başka yerlerde ciddi çatışma ve istikrarsızlıklara tanık olmaya devam ediyoruz.

Bu çerçevede, gerçeklere ve özgür haberciliğe yönelik saldırıların arttığına tanık oluyoruz. Gazetecilik artık ülkelerin yaklaşık yüzde 70'inde engellenmiş durumda. İnsanların sadece yüzde 20'si özgür kabul edilen ülkelerde yaşıyor. Bu oran 10 yıl içinde yarı yarıya azaldı.

Son birkaç yıl içinde BBC, Rusya ve Çin gibi ülkelerden sınır dışı edilen ve İran gibi ülkelerde zulme uğrayan gazetecilere tanık oldu. Düşman devletlerin teknolojiyi dezenformasyon ve yıkım aracı olarak kullanmaya büyük yatırımlar yaptığını görüyoruz. Tüm bunlar, dünya genelinde demokrasi için kritik bir meydan okuma anına işaret ediyor.

BK'de fırtına karşısındaki kolektif sakinliğimizle haklı olarak gurur duyuyoruz. Aşırıcılığın çekimine karşı dirençli olduğumuzu defalarca kanıtladık. Tüm baskı ve zorlamalara rağmen ifade özgürlüğü hâlâ gelişiyor ve bizi bir arada tutan değerler, bizi birbirimizden ayıran değerlerden hâlâ daha güçlü.

BBC'nin genel müdürü olarak benden güçlü ve bağımsız kurumların önemini savunmamı beklersiniz. Ancak bu durum asla bu kurumların kendi başlarına ve kendi çıkarları doğrultusunda savunulması üzerine inşa edilmeyecek.

Kurumlarımız demokrasiyi destekleyip beslemek ve toplumun dengesini aşırılıkların çekimine karşı korumak için evrimleşti. Birbirimize ve ülkemize güvenin tesis edilmesinde temel taşı görevi görürler. BK güçlü kurumlara sahip çünkü biz güçlü bir toplumda yaşıyoruz ve bu kurumlar da toplumumuzu güçlendiriyor.

Bu kurumların rolünü tartışmak ve onlardan hesap sormak her zaman önemli olacak. Bu kurumlar kendilerine değil halka hizmet etmek için var ve her zaman şeffaf ve eleştiriye açık olmalılar.

Ancak bağımsızlıklarının silah olarak kullanılmasına ya da şiddetli kutuplaşmaların yaşandığı alanlarda bir pozisyon alıyormuş gibi gösterilmelerine asla izin vermememiz de hayati önem taşıyor. Hiçbir kurum mükemmel değildir. Dürüstçe kabul edilen bir hata, toptan kurumsal başarısızlığın kanıtı olarak ele alınmamalı.

Kurumlara yönelik dengesiz, adil olmayan ve açıkça siyasallaştırılmış saldırılar, bizi dünya çapında bu kadar takdir edilir kılan şeyin özünü aşındırıyor. Elbette bunun yerine odak noktamız, değerli kurumlarımızı eş zamanlı olarak savunmak, onlara yatırım yapmak ve onları reforme etmek olmamalı mı?

BBC için doğru olan, dünya değiştikçe bizim de ülkemize yaptığımız katkının değişmesi gerektiğidir. Misyonumuz her zaman herkesi bilgilendirmek, eğitmek ve eğlendirmek olacak ancak günümüz toplumunun ihtiyaçlarına ve halihazırda karşı karşıya olduğumuz ortak zorluklara doğrudan yanıt vermek için daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz.

Yakın zamanda bir siyasetçi BBC'nin "varlığının mutlak bir hak" olmadığını söyledi. Buna katılıyorum. Her türlü kayıtsızlık, savunmacılık ya da kibir duygusunun kurumları hizmet ettikleri kişilerden kaçınılmaz bir şekilde uzaklaştırdığını biliyorum. Bizler ancak toplumda yarattığımız olumlu etki kadar önemli ve anlamlı olabiliriz.

İşte bu nedenle BBC gelecek yıllarda üç net role öncelik verecek. Gündemimiz olmadan, korkusuzca ve adil  haber yaparak gerçeğin peşinden gideceğiz. Yerli yetenek ve yaratıcılığa yatırım yaparak en iyi Britanya hikaye anlatıcılığını destekleyeceğiz. Ve herkesi kaçırılmayacak içeriklerle buluşturarak insanları bir araya getireceğiz.

Hedefimiz, bu üç role odaklanarak ve ortaklarımızla daha önce hiç olmadığı kadar birlikte çalışarak, kritik bir dönemde kamuoyu ve ülkenin geneli için önemli faydalar sağlamak.

Bu bir seçimi temsil ediyor. Sadece küresel pazarı takip etmek değil, herkesin iyiliği için yeni teknolojik değişim dalgasına bilfiil müdahale etmek, yatırım yapmak ve onu şekillendirmek. Kendimizi, güçlü ve gelişen bir BK'nin kalbinde, dijital çağ için güçlü ve gelişen bir kurum olarak yeniden keşfetmek.

Tim Davie, BBC Genel Müdürü'dür



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU