Londra Belediye Başkanlığı'na yeniden seçilmemi engelleyebilecek tek bir şey var

Onaylı bir kimlik belgesi bulundurmayı zorunlu kılan yeni kurallar (katılım oranını düşürmeye yönelik açık bir teşebbüs) seçimi bıçak sırtına getiriyor

Sadiq Khan: "Hiç yanılsama içinde değilim, kaybedebilirim" (Reuters)

Londra'da 2 Mayıs'ta yapılacak belediye başkanlığı seçimleri benimle Muhafazakar Parti'nin adayı arasında başabaş bir yarışa sahne olacak. Hiç yanılsama içinde değilim, kaybedebilirim.

Birçok kişi Muhafazakar hükümetin oylama sistemini değiştirerek kendi adaylarının kazanma ihtimalini çok daha yüksek hale getirdiğinin henüz farkında değil. Belediye başkanlığı için birinci ve ikinci tercih yerine bu kez sadece bir oy hakkınız olacak. Bu da İşçi Partisi dışında herhangi bir partiye oy vermenin Londralıların Muhafazakar bir belediye başkanına sahip olma ihtimalini arttıracağı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim daha keskin olamazdı. Hayat pahalılığı krizinde Londralıları desteklemeye kararlı ve herkes için daha adil, daha yeşil ve daha güvenli bir Londra inşa etmeye devam etmek için olumlu bir vizyona sahip biriyle ilerici değerlere düşman ve bizi sadece geriye götürecek radikal sağcı Muhafazakar aday arasında.

Onaylı bir kimlik türüne sahip olmayı zorunlu kılan yeni kurallar da (seçime katılımı azaltmaya yönelik açık bir teşebbüs) seçimi bıçak sırtına getiriyor. Analizler, 900 binden fazla Londralının (muhtemelen çok sayıda genç ve azınlık topluluklarından gelenler de dahil) geçerli bir kimliğe sahip olmayabileceğini ve dolayısıyla demokratik oy kullanma haklarını kullanmalarının engelleneceğini gösteriyor.

2021'deki son Londra belediye başkanlığı seçimlerinde, ilk tur oylamanın ardından yüzde 5'ten daha az bir farkla öndeydim. Bunlar şimdi uğraşacağımız daha küçük farklar. İşte bu nedenle, şehrimizdeki Liberal Demokrat ve Yeşil seçmenlere, Muhafazakarları dışarıda, ilerici siyaseti içeride tutmak için bana destek verme çağrısında bulunuyorum. Geçen seferkinden farklı olarak, ikinci bir seçimin getirdiği bir güvence yok.

Altı hafta sonra uyandığımızda kentimizin değerlerinin Belediye Binası'nda katı bir Muhafazakarla ciddi risk altında olduğunu görmemek için onlardan yardım istiyorum.

Her zaman Londra'nın açık, dışa dönük, Avrupa yanlısı ve ırkçılık karşıtı değerlerini ve iklim bilimi, kadın hakları, çeşitliliğimiz, LGBT+ topluluğumuz ve liberal demokrasiyi savundum. Londra bana büyüdüğüm sosyal konuttan dünyanın en büyük kentinin belediye başkanlığına yükselme fırsatı verdi.

Yaptığım ve savunduğum her şeyin ortak noktası, ırk, toplumsal cinsiyet, din, cinsel yönelim, engellilik veya sınıf farkı gözetmeksizin tüm Londralıların, Londra'nın bana ve aileme sunduğu tam potansiyele ulaşma şansını yakalayabilmelerini sağlamak.

İşte bu nedenle Londra'daki tüm ilkokul çocuklarına ücretsiz okul yemeği sağlıyoruz, milyonlarca yolcuya toplu taşımayı daha ekonomik hale getirmek adına TfL (Londra kentinin ulaşımından sorumlu yerel yönetim organı -çn.) ücretlerini yeniden donduruyoruz ve iklim acil durumuyla mücadele etmek için cesur adımlar atıyoruz.

Dünyanın en büyük temiz hava bölgesinin hayata geçirilmesinden evsizlikle mücadeleye ve 1970'lerden bu yana hiç olmadığı kadar çok sayıda sosyal konutun yapılmasıyla Londra'nın yeniden inşa edilmesine kadar, ileriye dönük bazı büyük adımlar attık.

Ancak bu hükümetin ülkeye verdiği zararı gördük: Ekonomimizi çökertti, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'ni (NHS) bozdu, toplumlarımızdaki bölünmeyi körükledi ve iklim acil durumuyla mücadele etmek için gereken acil eylemi gerçekleştiremedi. Muhafazakarların ülkemize verdikleri zararın aynısını şehrimize de vermelerine izin veremeyiz. 

Muhafazakar belediye başkanı adayı, son 14 yılda Muhafazakar hükümeti her adımda desteklemiş biri. Çeşitliliğimizin bir zayıflık olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Brexit'in sert şekilde gerçekleşmesini destekledi. Londra'da hava kirliliği ve iklim kriziyle mücadeleye yönelik her girişimin aleyhinde oy kullandı. Bildirilenlere göre polisin kadınlara yönelik görevi kötüye kullanmalarının birkaç "kötü" ve "yanlış" kişiyle sınırlı olduğunu ve kapalı kapılar ardında halledilebileceğini öne sürdü.

Elde ettiğimiz kazanımları ve Londra'yı dünyanın en büyük şehri yapan modern, çoğulcu ve kapsayıcı bakış açısını korumalıyız. Ancak bunu yapmak için Liberal Demokratlardan ve Yeşillerden bu seçimde ilk ve tek tercihlerini kullanarak bana oy vermelerini istiyorum. Londra'yı bu kadar özel kılan her şeyi korumanın ve herkes için daha adil, daha güvenli ve daha yeşil bir Londra inşa etmeyi sürdürmenin tek yolu bu.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU