Ataerkiyi sona erdirmek için masada para olması lazım: Şimdi pamuk eller cebe

Milyarlarca kadın ve kız çocuğu dünyanın dört bir yanında ötekileştirme, adaletsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Toplumsal cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda söylediklerimizi uygulamaya koymaya başlamamız gerek

Parayı eşitliğin arkasına koymak yapılacak doğru şey ancak aynı zamanda finansal açıdan da mantıklı (AP)

Geçen 50 yıl boyunca kadın hakları için verilen mücadele bir ilerleme öyküsüdür.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadınlar ve kız çocukları engelleri yıkıyor, kalıp yargıları ortadan kaldırıyor ve daha adil ve eşit bir dünyaya doğru ilerleme kaydediyor. Kadın hakları nihayet temel ve evrensel insan hakları olarak kabul edildi. Dünya genelinde yüz milyonlarca kız çocuğu daha sınıflara girdi. Ve öncü liderler dünyanın dört bir yanında cam tavanları yıkıyor.

Ancak ilerleme tehdit altında. Ve tam eşitlik hâlâ fersah fersah uzakta.

Binlerce yıllık erkek egemenliği toplumları şekillendirmeye devam ederken milyarlarca kadın ve kız çocuğu ötekileştirme, adaletsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Süregelen toplumsal cinsiyete dayalı şiddet salgını insanlığı utandırıyor. Her yıl 4 milyondan fazla kız çocuğunun kadın sünneti riski altında olduğu tahmin ediliyor. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık dünyanın pek çok yerinde hâlâ tamamen yasal. Bu durum bazı yerlerde kadınların mülk sahibi olmasını zorlaştırırken, bazı yerlerde de erkeklerin cezasız bir şekilde eşlerine tecavüz etmelerine olanak tanıyor.

Öte yandan küresel krizler en çok kadınları ve kız çocuklarını vuruyor. Çatışma, iklim felaketi, yoksulluk veya açlığın olduğu her yerde en çok kadınlar ve kız çocukları zarar görüyor. Dünyanın her bölgesinde, erkeklerden daha fazla kadın açlık çekiyor. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde, cinsel haklar ve üreme hakları da dahil kadın haklarına yönelik sert tepkiler ilerlemeyi durduruyor ve hatta tersine çeviriyor.

Eşitsizlikleri ortadan kaldırma potansiyeline sahip yeni teknolojiler çoğu zaman işleri daha da kötüleştiriyor. Bunun nedeni erişim eşitsizliği, önyargılı algoritmalar veya deep fake'lerden belirli kadınlara yönelik hedefli tacize kadar kadın düşmanı şiddet olabilir. 

Mevcut hızımızla, kadınlar için tam yasal eşitlik yaklaşık 300 yıl uzakta; çocuk yaşta evliliğin sona ermesi de öyle. Açıkçası bu değişim hızı aşağılayıcı. İnsanlığın yarısı hakları için yüzyıllarca bekleyemez. Eşitliğe şimdi ihtiyacımız var. Bu da ilerleme hızını arttırmak anlamına geliyor. Bu da siyasi kararlılığa ve bu yılki Dünya Kadınlar Günü'nün teması olan yatırıma bağlı.

Kadına yönelik şiddeti sona erdirmek, uygun iş sağlamak ve kadınların dijital teknolojilere, barış inşasına, iklim eylemine ve ekonominin tüm sektörlerine katılımını ve liderliğini teşvik etmek için programlara kamu ve özel sektör yatırımlarına ihtiyacımız var. Ayrıca kalıp yargılara karşı ve kadınların ve kız çocuklarının seslerini duyurmak için mücadele eden, geleneklere ve kültürel normlara meydan okuyan kadın hakları örgütlerini de acilen desteklemeliyiz. Halihazırda bu kuruluşlar uluslararası kalkınma harcamalarının sadece %0,1'ini alabiliyor. Bu durum değişmeli.

Yatırım, kadınların günlük yaşamlarından çok uzak görünebilir. Ancak kız öğrencilere erkek öğrencilerle aynı fırsatları sunmak yatırım gerektirir. Dijital eğitim sağlamak ve becerileri geliştirmek yatırım gerektirir. Çoğunluğu anne olan bakıcıların ev dışında ücretli iş yapabilmelerini sağlayan çocuk bakımını sağlamak için yatırım gerekir. Ve her kökenden kadın ve kız çocuklarının tam katılımıyla kapsayıcı topluluklar ve toplumlar inşa etmek için yatırım gerekir.

Parayı eşitliğe yatırmak yapılacak doğru şey ancak aynı zamanda mali açıdan da mantıklı. Kadınların kayıtlı işgücü piyasalarına girmelerini desteklemek ekonomileri büyütür, vergi gelirlerini artırır ve herkes için fırsatları genişletir.

Kadınlara ve kız çocuklarına ihtiyacımız olan yatırımı güvence altına almak için üç şey gerekli. Birincisi, sürdürülebilir kalkınma için uygun fiyatlı, uzun vadeli finansman imkanlarının arttırılması ve gelişmekte olan birçok ekonomiyi boğan borç kriziyle mücadele edilmesi. Aksi takdirde, ülkelerin kadınlara ve kız çocuklarına yatırım yapacak fonları olmayacak. Borç geri ödemeleri dayanılmaz boyutlara ulaşan ülkelere nefes aldırmak ve çok taraflı kalkınma bankalarını uygun maliyetlerle çok daha fazla özel finansman sağlamaya teşvik etmek için derhal harekete geçmeliyiz. Uzun vadedeyse uluslararası finansal yapıyı reforme etmeli ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına çok daha duyarlı hale getirmeliyiz.

İkinci olarak, ülkeler kadınlar ve kız çocukları için eşitliğe öncelik vermeli. Eşitliğin yalnızca bir hak meselesi değil aynı zamanda barışçıl ve müreffeh toplumların temelini oluşturduğunu kabul etmeli. Bu da hükümetlerin ayrımcılığı bilfiil ele alması, kadınları ve kız çocuklarını destekleyecek programlara harcama yapması ve politikaların, bütçelerin ve yatırımların onların ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlaması anlamına geliyor.

Üçüncü olarak, liderlik pozisyonlarındaki kadın sayısını artırmamız gerekiyor. Kadınların güçlü pozisyonlarda olması, kadınların ve kız çocuklarının gerçeklerine yanıt veren politika ve programlara yatırım yapılmasını sağlayabilir. Görev süremin başından bu yana (ve tarihte ilk kez) tüm Birleşmiş Milletler sistemi genelinde üst düzey yönetimde eşit sayıda kadın ve erkeğe sahip olduğumuz için özellikle gurur duyuyorum.

Eşitlik gecikti. Ataerkiyi sona erdirmek için masada para olması lazım, pamuk eller cebe.

António Guterres, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteridir



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

 
Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU