Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail anlaşmanın koşullarını kabul etti, şimdi top Hamas'ın alanında"

Gazze savaşının 151. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: AP

Independent Türkçe için 4 Mart Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 151. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

TASS:
 

 

FAO, Kızıldeniz'deki krizin dünyada gıda fiyatlarının artmasına yol açtığını söyledi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Rusya Federasyonu İrtibat Bürosu Direktörü Oleg Kobyakov, dünyanın en büyük deniz taşıma şirketlerinin "Kızıldeniz üzerinden mal teslim etmeyi reddettiği" gerçeğine dikkat çekti

Husi Ansar Allah Örgütü'nün Bab el-Mendeb Boğazı'nı ve Kızıldeniz’i bloke etmesinden dolayı patlak vermiş kriz dünya gıda ticareti olumsuz etkiliyor ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. TASS'a demecinde bunu BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Rusya ile İlişkiler Bölümü Direktörü Oleg Kobyakov belirtti.

Kobyakov, "Bab el-Mendeb Boğazı'nın ve Kızıldeniz'in Husiler tarafından bloke edilmesi dünyadaki gıda ticaretini olumsuz etkiliyor. Bu güzergahı takip eden gemilerin taşıma fiyatının dört misli artmasının yanı sıra, yük taşımacılığının hacmi de yüzde 30 azaldı" dedi.

FAO Rusya Bölümü Direktörü Kobyakov, dünyanın büyük navlun şirketlerinin "Kızıldeniz üzerinden mal taşımayı reddettiğine" dikkat çekti.

Kobyakov, "Bundan dolayı oturuşmuş lojistik zincirler koptu. Yük alan şirketler uzun güzergahı kullanmak zorunda kalarak Asya ile Avrupa arasında çalışan gemileri İyi Ümit Burnu'ndan dolaştırıyorlar. 8 bin kilometre daha uzun olan bu güzergah süreyi 10-14 gün uzatmanın yanı sıra, kullanılan ek yakıttan dolayı masrafları ortalama yüzde 15 yükseltiyor. Bunun sonucunda mal da pahalanıyor. Bu, gıda enflasyonuna ve erzak çeşitlerinin nihai tüketiciye düşük fiyatlarla ulaşma olanağını aşağı çekiyor" şeklinde konuştu.
 

 

NYT: Hamas, ABD'nin İsrail'le rehine takası girişimini reddetti

New York Times gazetesine göre radikal hareketin reddedilmesi, Yahudi devletinin Kahire'deki müzakerelere heyetini göndermemesinin nedenlerinden biri olabilir

Gazeteye bilgi veren kaynaklar Hamas’ın bu koşulları kabul etmeme nedenini açıklamazken radikallerin bu hareketinin artık Katar, ABD ve Filistin Harekatı heyetlerinin bulunduğu Kahire'deki görüşmelere İsrail'in delegasyon göndermeme nedenlerinden biri olabileceği ifade etti.


Kommersant:

Mihail Gureviç'in yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Joe Biden olayları bekliyordu

İsrail ile Hamas arasında erken anlaşma büyük bir soru işareti olmaya devam ediyor

Sırf bu anlaşma için ABD her şeyi yapmaya hazır. Özellikle insani yardım konvoyuyla ilgili yaşanan trajedi sonrasında Washington'da Gazze Şeridi'ndeki açlık sorununu kendilerinin çözmesi kararlaştırıldı.

Yardımların önemli kısmının Hamas’ın eline geçmesine ve ardından pazarlarda masalsı fiyatlara satılmasına ilişkin ciddi endişeler bulunuyor.

Bu sorun sadece ABD'yi değil AB'yi de kaygılandırmaktadır ve bundan dolayı geçen cuma günü Avrupa Komisyonu yetkilileri BM Ortadoğu Ajansı UNRWA'ya yeniden para aktarılacağını açıkladılar. Ajans çalışanlarının terör faaliyetlerine karışıp karışmamalarına ilişkin soruşturmanın tamamlanmamasına rağmen Avrupalılar, BM örgütü dışında ahaliye yardım dağıtılması işini hiç kimsenin beceremeyeceğini kararlaştırdı.

Sonuçta İsrail'in tamamen insani sorunların dışında kaldığı görünüyor ve Kudüs bundan memnun.

Beyaz Saray'daki üst düzey yetkili, "İsrail anlaşmanın koşullarını bu veya diğer şekilde kabul etmiştir ve şimdi top Hamas’ın alanında. İslamcıların onaylaması durumunda yürürlüğe konmasına kısa sürede başlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın Kahire'de imzalanması planlanıyor ancak Hamas’tan son yanıtın gelmesine kadar İsrail oraya kendi delegasyonunu göndermeyi reddediyor.

Ayrıca İsrail, Katar ve ABD anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesi için komuta merkezi türü bir yapı kurulması üzerinde anlaştılar, ancak bu daha sonra olacak.

Hatta anlaşmanın pazartesi imzalanmaması durumunda bile Ramazan ayının başlamasına daha bir hafta var ve İsrail medyasının aktardığı bilgilere göre bu bir hafta içinde Gazze'de kutsal ayın geçici olsa bile barışla başlaması için Hamas "şimdiye kadar duyulmamış" bir baskı uygulanacaktır.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

İsrail, Eurovision şarkısının sözlerini değiştirmeyi kabul etti. 7 Ekim'deki Hamas baskınına dair bir ipucu gördüler

Kısa süreli direnişten sonra İsrail, bu sene Eurovision'a göndereceği şarkının sözlerini değiştirmeyi kabul etti. "Ekim Yağmuru" şarkısının sözlerini politik gönderme olarak gören yarışma organizatörleri, şarkıyı diskalifiye etti.

İsrail'deki Rus dilli Detali gazetesi, "İsrail'in yarışmaya sunduğu iki şarkıyı da "siyasi nitelikli" diye diskalifiye etme girişiminde bulunan Eurovision Gözlem Komisyonu'nun pozisyonunu onaylamamasına rağmen, Eurovison sahnesinde İsrail'e yer verilmesi için KAN şirketi yönetimine çağrıda bulunarak gereken düzeltmelerin yapılmasını öneren İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog'un tavsiyesine kulak vermiştir" diye belirtti.

Açıklamada ismi geçen "Dance Forever" şarkısı İsrail'deki elemelerden ikinci sırada çıkmıştır ve gerek görüldüğü takdirde "Ekim Yağmuru" şarkısının yerine geçecek. O şarkının yapımcılarından da metinde düzeltme yapılmasını istediler.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU