Rus basınında Gazze savaşı: "Hamas kalıcı ateşkes isterken, İsrail askeri harekatını durdurmak istemiyor"

Gazze savaşının 145. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Faitma Shbair/AP

Independent Türkçe için 28 Şubat Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 145. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 

 

 

TASS:

Rusya, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki Gazze karar taslağını desteklememe çağrısında bulundu

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, BM'nin bölgeye insani erişimi engelleyen ülkelere yönelik yaptırımlar konusunu incelemesi gerektiğini vurguladı

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ni Ortadoğu'yla ilgili Amerikan karar tasarısını desteklememeye çağırıyor. Bu tasarı sivil Filistinlilerin katline verilmiş lisans dışında bir şey değil.

Federasyonu Daimi Temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi toplantısında "Gazze Şeridi'yle ilgili Güvenlik Konseyi'ne ABD'nin önerdiği tasarıda ateşkes konusu yer almamakla birlikte Gazze Şeridi'ndeki İsrail operasyonlarının şemsiyesinin genişlemesi hedefini amaçlıyor. Bu,asla alternatif değil, ABD'nin bu kez altına BM Güvenlik Konseyi yazarak sivil Filistinlileri katletmesi için  İsrail'e vermeye niyetlendiği daha bir lisanstır. Konsey üyelerini bu bozucu girişimi desteklememeye çağırıyoruz" diye görüş belirtti.

Nebenzya, Gazze'de ateşkesin sağlanması için uluslararası girişimleri engelleyen Washington'un şimdiye kadar emsaline rastlanmamış ve sayısı 30 bini bulmuş sivil ahalinin hayatını kaybetmesinin tüm sorumluluğunu taşıdığına işaret etti.

Diplomat, "Bu, Gazze konusunun ABD tarafından Güvenlik Konseyi'nde veto edilmesinin bilançosudur" diye vurguladı.

Nebenzya, bir an önce ateşkesin sağlanmasının ve İsrail'in uluslararası insani haklara uymasının "Gazze'deki total açlığın önlenmesinin tek ve hayati derecede önemli etken olduğundan" eminlik ifade etti. Ancak Güvenlik Konseyi'nin bu yönde almaya çalıştığı kararlar 4 kere ABD tarafından veto edildi.
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un analiz haberi özetle şu şekilde:
 

 

Hamas, Joe Biden'ın iyimserliğini takdir etmedi

Filistin hareketi ve İsrail, ABD'nin yakında ateşkes olacağı yönündeki tahminlerini yalanladı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hamas’ın artık yakın günlerde ateşkes anlaşması imzalayabileceğini açıklamıştı. Biden’a göre taraflar, Müslümanların kutsal ayı olan ve 11 Mart’ta başlayacak ramazan ayı boyunca 40 gün sürecek ateşkes anlaşmasını müzakere ediyor. Ancak ne İsrail ne de Hamas, Beyaz Saray Başkanı’nın iyimser öngörüsünü onayladı.

Ayrıca, Filistinliler ABD Başkanını anlaşmanın detaylarını açıklamakta suçladı.

Öncelikle rehinelerin ve tutukluların "1'e 10 formülü"yle takası öngörülüyor. 

"1'e 10 formülü"ne göre;

Birincisi; 1 aylık ateşkes sürecinde Hamas kadınları, çocukları, 50 yaş üzerindekileri ve hastaları salıverecek. Bunun karşılığında İsrail yaklaşık 400 tutuklu Filistinliyi serbest bırakacak ve onların yeniden tutuklanmayacağına teminat verecek.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 25 Şubat’ta, cezaevlerinden salıverilen 'özellikle tehlikeli' Filistinlilerin Katar'a sürülebileceği ihtimalinden bahsetmişti.

İkincisi, ramazan ayında Filistinli mültecilerin aşamalı olarak Gazze'nin Kuzey kısmına dönmelerinin başlaması gerekir. Filistinlilere o bölgeleri Kasım 2023'te terk etmeleri emrini veren İsrail o zamandan bu yana Kuzey bölgesine girişleri kısıtladı.

Al Jazeera kanalının aktardığı bilgiye göre, ilk aşamada sadece kadınların ve 50 yaşın üstündeki erkeklerin Kuzeye dönmesine izin tanınacak.

Üçüncüsü; 40 günlük ateşkes sürecinde Gazze'ye 500'ün üzerinde insani yardım aracının gönderilmesi ve yıkılmış hastanelerin ve fırınların tamiri öngörülüyor.

Hamas kalıcı ateşkes isterken İsrail kendi askeri hareketlerini durdurmak istemiyor.

İsrail askeri kabinesi 26 Şubat’ta vatandaşların Refah'tan tahliyesine ilişkin plan sundu. Ancak Gazze halkı nereye tahliye edileceğine dair esas soruya şimdilik yanıt veren yok. Daha önce ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa liderleri Yahudi devletini Refah'a saldırmaktan vazgeçmeye çağırmışlardı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 1,3 milyon mültecinin sığındığı kente düzenlenecek askeri operasyonun felaketlere yol açacağı konusunda uyarmıştı.
 

BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

ABD Başkanı Biden, Gazze'de ateşkesin pazartesi gibi erken bir tarihte başlamasını bekliyor. Hamas ve İsrail ise bundan hiç de emin değil

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında yeni bir ateşkesin önümüzdeki pazartesi günü başlayıp ramazan ayına kadar sürebileceğini söyledi. Anlaşmanın Gazze'de tutulan rehineleri de serbest bırakması bekleniyor

Amerikan başkanına göre, ay takvimine bağlı olarak 10 veya 11 Mart'ta başlayacak olan Müslümanların kutsal ayı ramazan ayı geçici bir ateşkes konusunda "prensipte anlaşmaya" varıldı.

Biden, "İsrailliler, tüm rehineleri serbest bırakmamız için bize zaman tanımak amacıyla ramazan ayında faaliyetlerini yürütmemeye karar verdiler" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da daha önce İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde son birkaç günde ilerleme kaydedildiğini ancak Hamas'ın arabulucuların son önerilerini kabul edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu söylemişti.

Miller, "Mısır, İsrail, ABD ve Katar arasındaki müzakerelerde ilerleme kaydettik" dedi.

Erken iyimserlik mi?

Ancak ne İsrail ne de Hamas, Biden'ın bu yüksek sesli açıklamasına herhangi bir gerekçe görmüyor.

Hamas temsilcisi Besem Naim, "Anlaşmanın imzalanması için bizim çok keskin kırmızı çizgilerimiz var. İlk kırmızı çizgimiz ateşkese ilişkin tam ve kapsayıcı bir anlaşma. İkincisi; İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çıkması. Üçüncüsü; İnsanlarımızın evlerine dönmesidir. İşte esir takası söz konusu olduğunda o vakit biz eşzamanlı olarak bunu tartışır ve davranabiliriz" açıklamasında bulundu.

Ayrıca, İsrailli esirlerin salıverilmesi (takas yolu da dahil) askeri operasyonları durdurması için İsrail'in öne sürdüğü tek koşul.

İsrail ile Hamas’ın bu kadar kati açıklamaları fonunda Joe Biden'ın iyimserliği için muhtemelen erken.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU