Macar siyasetinde fetret devri mi başlıyor, yoksa yenilenme mi söz konusu?

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Geçen günlerde Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ın ani bir şekilde Katar ziyaretini yarıda bırakarak, istifa etmesi Macaristan kamuoyunda politik bir deprem etkisi yarattı.

Novak, 2 yıl önce 44 yaşında göreve başlamış ve Macaristan tarihinin hem ilk kadın hem de en genç cumhurbaşkanı olmuştu.

Genç yaşlarında Macar Yurttaş Birliği (FİDESZ) Partisi üyesi olan Novak, 2018'den 2022'ye kadar da Ulusal Meclis üyesi ve 2020'den 2021'e kadar da 4. Victor Orban Hükümeti'nde aile işleri bakanı olarak görev almıştı.

Ayrıca, 2017 ve 2021'de Macar Yurttaş Birliği Partisi'nin başkan yardımcılığı görevini de üstlenmişti.
 

katalin novak ap.jpg
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, çocuk istismarı davasında hüküm giyen bir mahkumu affettiğinin ortaya çıkmasının ardından istifa etti / Fotoğraf: AP

 

Katalin Novak'ın eşi ekonomist Istvan Veres ise, Macaristan Ulusal Bankasında Finansal Piyasa ve Döviz Piyasası Müdürlüğü'nün direktörü olarak görev yapıyor.

Katalin Novak'ın görünürdeki istifa nedeni, geçtiğimiz 2 Şubat'ta ortaya çıktı. Olayın perde arkasına bakarsak;

Geçen yıl nisan ayında Papa Francis'in Macaristan ziyareti çerçevesinde, cumhurbaşkanlığı özel yetkisiyle Katalin Novak tarafından affedilen 25 kişinin adları geçen hafta Macar ulusal basınınca kamuoyuna açıklandı.

Sonrasında görüldü ki, affedilen mahkumlar arasında, adı bir pedofili skandalına karışan, Budapeşte yakınlarındaki bir çocuk evinin müdür yardımcısı da bulunuyordu.

Novak'ın bu kararında etkili olan isim ise devrin Adalet Bakanı Judit Varga. O da an itibariyle milletvekilliğinden istifa etti ve siyaseti bıraktığını açıkladı.

Hiç kuşkusuz, siyasi kariyeri boyunca geleneksel aile ve çocuk değerlerini savunan muhafazakâr bir kadın politikacının bu tarz bir skandalla görevinden istifa etmesi, Macaristan siyasetinde kırılma etkisi yaratabilir.

Ayrıca unutmamak gerek; Katalin Novak'ın Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu da Başbakan Victor Orban'dan oldukça farklıydı.

Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile sürekli diyalog halinde ve görüşürken ve de savaşa ilişkin net bir taraftarlık belirtmezken, Katalin Novak ise, son derece radikal bir şekilde Ukrayna'ya destek veren açıklamalarda bulunuyordu.

Hatta, Mayıs 2022'de sarf ettiği "Sovyetler Birliği'nin yeniden kurulmasını amaçlayan her türlü çabaya ebediyen hayır diyoruz" ifadesi bunun en somut örneği. 

Nihayetinde yaşanan bu istifanın hem Macar Yurttaş Birliği Partisi açısından hem de Macaristan genel siyaseti açısından ne tür etkilere yol açabileceği şimdilik çok netleşmese de ilerleyen süreçte bir siyasal fetret dönemine mi, yoksa Macar muhafazakâr siyasetinin iç ve dış dinamikleri açısından bir yenilenme sürecine mi yol açabileceğini izleyerek göreceğiz.

Elbette bu noktada kilit isim, Macar Yurttaş Birliği Partisi genel başkanı, Başbakan Victor Orban olacaktır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU