Neden evcil hayvanlarımıza bir idam mahkumundan daha insancıl davranıyoruz?

Alabama'da yetkililer, zehirli iğne ve elektrikli sandalye yerine denenmemiş korkunç bir yöntem buldu: Saf nitrojen gazı verme. "Acısız" denen yöntem, suçluyu ölene kadar yavaş yavaş oksijensiz bırakıyor. Hasta bir evcil hayvanı böyle öldürür müydünüz?

(Alabama Ceza İnfaz Kurumu)

Kenneth Eugene Smith, Alabama'da idam mahkumu bir adam ve evet, onu nasıl öldüreceklerini bilmiyorlar.*

Soğukkanlı cinayetlerin en soğukkanlısından hüküm giydiği 1988'den beri hapiste. Bu, her standarda göre uzun bir ceza. Adam başı bin dolar karşılığında, eşinin hayat sigortası parasını alabilmek için ölmesini isteyen bir vaizin karısını öldüren iki kiralık katilden biriydi. Saldırı ve birden fazla bıçaklamayla dehşet verici bir cinayetti. Vaiz tutuklanmak üzere olduğunu anlayınca intihar etti ve Smith'in suç ortağı da uzun süre önce zehirli iğneyle öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Smith, yetkililer ölüm emrinin süresi dolmadan önce bir damar yolu açamadıkları için hayatta kaldı. Yani hayatta kaldı. Kulağa biraz hayali gelse de hapishanede çekilmiş son fotoğrafında Smith'in yüzündeki ifade, neredeyse 40 yıl boyunca ölümü kandırdığı için sessizce tatmin olmuş bir adamınkine benziyor. Bunu tekrar yapabilir.

Zehirli iğnenin başarısız olmasından ve elektrikli sandalye ya da asma gibi daha eski adli ölüm yöntemlerinin artık terk edilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğrayan Alabamalılar, Smith'in saf nitrojen gazı verilerek öldürülmesini öneriyor. Bu muhtemelen istenen sonucu verecek ama tabii ki bunu beceremeyebilirler. Smith'in avukatları, acılı bir boğulmaya benzeyen nefes alamamanın hem insanlık dışı hem de anayasaya aykırı (8. Değişiklik tarafından yasaklanan bir tür "zalim ve olağandışı ceza") olacağını öne sürüyor .

Ve Amerika Birleşik Devletleri anayasasını ciddiye almak zorundasınız çünkü Smith gibi bir serseri için bile geçerli. (İnsan hakları ve ölüm cezasının ahlakiliği gibi bariz konuları bir kenara bırakıyorum ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yok, düşünebiliyor musunuz?).

Bu durum Alabama'da ve ötesinde büyük bir endişe ve kafa karışıklığına neden oluyor ancak ne yapılacağını belirlemenin basit bir yolu var ve bu yol hepimize hitap ediyor: Köpek testi.

Başka bir deyişle, çok sevdiğiniz ama hasta bir evcil hayvanınızı veterinere götürdüğünüzde size en iyi seçeneğin ona ötanazi yapmak olduğunu söyleseler ne derdiniz? Çünkü bir köpeğe bu şekilde davranmayacaksanız, ne kadar kötü olursa olsun bir insana da bunu yapmamalısınız.

Özellikle ürkütücü bir mizah anlayışına sahip olmadıkları sürece, hiçbir veterinerin köpeğinizi asmayı ya da bir sandalyeye bağlayıp 2 bin volt elektrik vermeyi önermeyeceğini söylemeye gerek yok.

Ayrıca çoğu köpek sahibinin köpeğine bir maske takıp nitrojen gazı vermekten iğreneceğini düşünüyorum; bu işlem sırasında hayvan dehşete düşecek, acı çekecek, krizler geçirecek ve muhtemelen kendi kusmuğunda boğulacak ve bitkisel hayata girecektir. Hatta gaz sızabilir ve başkalarını da etkileyebilir. Anlaşılır bir şekilde, veterinerin tercih ettiği yöntem, hayvanın sessizce, biraz onurlu ve huzurlu bir şekilde vefat edebilmesi için enjeksiyon yapmaktır.

Şimdi, eğer Smith'e kolayca iğne yapılamıyorsa, infaz timi işi halledene kadar her gün bir damar açma girişimine maruz bırakılması biraz saçma görünüyor, bu kesinlikle zalimce ve alışılmadık bir ritüel. Muhtemelen, asma, elektrik verme, idam mangası ya da baş kesme yöntemlerini de biraz fazla dağınık ve teatral bulduğumuzdan, Smith'in sonunu getirecek başka bir insani yöntem olmadığına göre, kalan günlerinde onu Holman Hapishanesi'nde çürümeye bırakabilirler. Yargıç araya girip Smith'e idam cezası vermeden önce jüri tarafından ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Yine de eyalet, Smith'i bu yeni ve henüz denenmemiş yöntemle gazla idam etmeye kararlı görünüyor. Dediğim gibi, bir köpeğe yapmamanız gerekiyorsa, bir insana da yapmamalısınız.

Bu, insan haklarının neden icat edildiğine dair bir hatırlatma.

*Kenneth Eugene Smith, 25 Ocak'ta nitrojen gazıyla idam edildi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU