Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, aralık sonuna kadar Hamas'ı bitirmeyi başarabilecek mi?"

Gazze savaşının 66. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 11 Aralık Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Kommersant:

Kommmersant'ın İsrail muhabiri Mihail Gureviç'in haberi özetle şu şekilde:
 

 

Yılbaşından önce geliyor

İsrail aralık sonuna kadar Hamas'ı bitirmeyi başarabilecek mi?

ABD yönetimi İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonunu bu yılın sonuna kadar bitirmesini istiyor. Kendi tarafından, geçen hafta savaş alanında önemli başarılar kazanan ve Gazze Şeridi'nin Güneyinde Hamas'ın ana karargahı konumundaki Han Yunus kentini yerle bir etmeye hazırlanan İsrail de bu operasyonu aralık sonuna kadar bitirmeyi planlıyor. Muhtemelen bundan sonra İsrail yönetimi sürekli operasyon dönemini sona ermiş sayabilir.

Bunu ifade ederken ABD yönetimi muhtemelen Gazze'deki radikal grupların tamamen imha edilmesinin aylarca ve hatta yıllarca süreceğini anlıyordur.

Örneğin IŞİD (Rusya'da yasaklanmış terör devleti) ile 2014 yılı ortalarında başlayan mücadeleyi ele aldığımızda örgütün tamamen darmadağın edilmesine ilişkin birkaç açıklamanın olmasına rağmen mücadelenin bugün de sürdüğünü görüyoruz. Çok daha küçük bir alana yerleşmesine rağmen üç-beş savaşçıdan ibaret bir grubun bu tanınan markayı kendine mal ederek mücadelenin sürdüğünü açıklaması ihtimal dahilinde.

İsrailli askeri uzmanlar bu tip öngörüleri tamamen onaylıyorlar. Bugünkü yoğunluktaki askeri operasyonların üç-dört hafta sürmesi bölgenin tamamen işgal edilmesine yetiyor. Daha sonra ise savaşın niteliği değişecek ve teröre karşı kesintisiz operasyonlar hüviyetine bürünecektir.

Geçici ateşkes dönemi, onun başlamasından sonra farklı savaşçı gruplar tarafından ateşkesin ihlal edilmediğini ve herhangi bir olayın yaşanmadığını ortaya koydu. Bu durum o sıralar Hamas'ın kendi yandaşları üzerinde tam kontrole sahip olduğunu gösteriyor.

Ancak Hamas'ın lojistiğinin tam şekilde imha edildiğini söylemek için daha erken. Farklı birlik komutanlarının öldürülmesine rağmen Hamas yönetimi hayattadır ve muhtemelen Han Yunus'taki sığınakların birinde saklanıyor.

Durumdan çıkış olarak Hamas ve İslami Cihad önderlerinin üçüncü bir ülkeye sınırdışı edilmesinin gerçekleştirilmesi olabilir.
Örneğin hafta sonunda Hamas önderlerinin Cezayir'e gidebileceğine ilişkin yeni bir Fransa-Suudi Arabistan planı haberi yayıldı. Ancak bu daha ziyade evrensel bir planın parçası olabilir.

İlgili tüm taraflar sabırsızlıkla Mısır'daki Cumhurbaşkanı seçiminin bitmesini bekliyor. Üç günlük oylama salı günü sona erecek. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin zaferinden sonra eller çözülecek ve Filistinli mültecilere yaklaşım konusunda kendisini ikna etmek daha kolay olacaktır.

Mısır'ın geleneksel politikası Gazze halkını kendi topraklarına sokmamaktır. Mısır'da, Hamas örgütü üyelerinin oraya gelmesinin onlara rağbet duyan Müslüman Kardeşler'in (Rusya'da terör örgütü olarak yasaklanmıştır) aktifleşmesine neden olacağından endişe ediyorlar.

Ancak yeniden Cumhurbaşkanı seçilecek Abdulfettah es-Sisi'nin, ABD ve Arabistan Yarımadası'nın Sünni monarşileri tarafından yapılacak mali yardımların karşılığında tutum değiştireceğine ve Gazze Şeridi'nden gelecek Filistinlileri ülkesine sokacağına dair ümit var. Bunun olması durumunda yılbaşına kadar savaşın bitmesine dair Amerikan planının hayata geçmesi daha gerçekçi sayılabilir. 


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

Dışişleri Bakanı David Cameron, başbakanın haber vermeden Erdoğan ile buluşmasından dolayı İskoçya'yı kınadı

Yeni İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İskoç hükümetini, Dışişleri Bakanlığı'nın dış temaslarda kendisine yardım etmeyi bırakabileceği yönünde tehdit etti. Cameron, İskoçya Başbakanı Humza Yousaf'ın Dışişleri Bakanlığı temsilcisi olmadan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ve Gazze Şeridi'ndeki savaşa ilişkin tutumunu açıklamasına öfkeliydi

Birleşik Krallık'ı oluşturan bölgelerin özerkliğine ilişkin yasalara göre, yetkilileri yalnızca kendi yetki alanlarına giren alanlarda dış ilişkiler geliştirebilir ve İngiliz Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin yabancı politikacılarla yapacakları toplantılarda hazır bulunması gerekir. 

BBC'nin gördüğü mektupta eski Başbakan Cameron, İskoçya Dışişleri Bakanı Angus Robertson'u, Yusuf'un Dubai'deki COP28 iklim konferansı oturum aralarında Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesinde diplomatlara bilgi vermediği için kınadı. Dışişleri Bakanlığı temsilcisi katılamadı.

Cameron, "Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin yokluğu protokole aykırıdır [...] Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin bakanlar düzeyindeki toplantılarda bulunmasına ilişkin protokolün daha fazla ihlali, Dışişleri Bakanlığı'nın toplantı düzenlemeleri ve lojistik destek konusunda yardımlarının reddedilmesiyle sonuçlanacaktır" dedi.


TASS:
 

 

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi, Moskova'nın önümüzdeki günlerde Gazze'den tahliyeyi tamamlayacağını söyledi

Anatoly Viktorov, birkaç düzine Rus ve akrabalarının henüz Filistin bölgesini terk etmediğini kaydetti

Bu, Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov tarafından Rossiya-24 TV kanalında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Gazze Şeridi'ndeki vatandaşların toplu tahliyesinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını belirtti.

Viktorov, "Tahliye çalışmasını aslında tamamlıyoruz. Birkaç düzine Rus vatandaşı ve akrabası tüm ilgili taraflarca inceleniyor. Gazze Şeridi'nden toplu tahliyenin birkaç gün içinde tam anlamıyla tamamlanacağını umuyorum" dedi.

Viktorov, Rusya Federasyonu'nun tahliye sorunlarının çözümünün bağlı olduğu tüm taraflarla (İsrail, Mısır ve Filistin temsilcileri) yakın etkileşim içinde olduğunu vurguladı. Büyükelçi, Rusya'nın Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda da tüm taraflarla temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU