TASS:
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail büyükelçisine ülke temsilcilerinin Rusya ile ilgili açıklamalarının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, daha önce Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzi'nin insan hakları ve uluslararası hukuka ilişkin İsrail'e yönelik açıklamalarını "gülünç" olarak nitelendirmiş ve daha sert açıklamalarda bulunmuştu
İsrail'in Moskova Büyükelçisi Alexander Ben Zvi'ye İsrail'in resmi temsilcilerinin Rusya'ya yönelik açıklamalarının kabul edilemez olduğu söyledi.
Bu açıklama, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharova tarafından " Solovyev Canlı " yayınında duyuruldu.
Diplomat, "İsrailli resmi temsilcilerin Rusya'ya ilişkin yaptığı açıklamalar kabul edilemez ve İsrail'in Moskova'daki büyükelçisine bu konuda bilgi verildi" dedi.
BAE Daimi Temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi'nin 9 Kasım'da Ortadoğu konusunda bir toplantı yapacağını söyledi
Lana Zaki Nusseibeh, ÇHC'nin "bu insani felaketi gündemde tutmak" amacıyla bu konu üzerinde düzenli olarak toplantılar düzenlemeyi planladığını kaydetti
BAE'nin BM daimi temsilcisi Lana Zaki Nusseibeh gazetecilere verdiği demeçte, BM Güvenlik Konseyi, 9 Kasım Perşembe günü Ortadoğu ihtilafına ilişkin açık bir toplantı yapacağını söyledi.
Nusseibeh, "[BM Güvenlik Konseyi] açık toplantısı Perşembe günü gerçekleşecek" dedi.
İsrail'deki Ukrayna Büyükelçiliği vatandaşlarını tahliye etme izni aldı
Obozrevatel'e göre 101 Ukraynalı Gazze'den çıkarılmalı
Ukrayna'nın İsrail Büyükelçisi Yevgeni Korneyçuk Ukrayna yayını Obozrevatel'de, Ukrayna'nın, vatandaşlarını Gazze Şeridi'nden tahliye etme izni aldığını söyledi.
Korneyçuk'un verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'nde bulunan 367 Ukraynalıdan 101'inin bölge topraklarından çıkarılması gerekiyor.
Daha önce, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Oleg Nikolenko, bakanlığın bölgeyi terk etmek isteyen 358 yurttaş hakkında veriye sahip olduğunu ifade etmişti
İsrail'in Kiev Büyükelçiliği'nden 18 Ekim'de yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların tırmanması sonucu öldürülen Ukraynalıların sayısı 23'e yükseldi. Birkaç gün sonra Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin arasında iki çocuğun da bulunduğunu duyurmuştu.
Zaharova: İsrail'in Gazze'ye nükleer bombayla saldıracağına ilişkin açıklamaları birçok soruyu gündeme getirdi
İsrail Miras Bakanı Amihay Eliyahu, daha önce Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılıp atılmayacağı yönündeki soruya "bu da olasılıklardan biri" demişti
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharova, Soloviev Live TV kanalında yaptığı açıklamada, "İsrail Miras Bakanı'nın Gazze Şeridi'ne nükleer saldırı olasılığına ilişkin açıklaması, İsrail'in nükleer silahlara sahip olup olmadığı da dahil olmak üzere çok sayıda soruyu gündeme getiriyor" dedi.
İsrailli bakan Eliyahu'nun sözlerini yorumlayan diplomat, bu açıklamanın dünya çapında sert tepkiye neden olduğunu kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Zakharova şunları söyledi:
"Bu çok sayıda soruyu gündeme getirdi. Birinci soru; İsrail'in elinde nükleer silah olduğuna dair resmi bir açıklama mı duyuyoruz? Herkesin aklındaki bir diğer sorular şu: uluslararası örgütler nerede, UAEA nerede, müfettişler nerede?"
Ria Novosti:
Ria Novosti yazarı Petr Akopov'un makalesi özetle şu şekilde:
İsrail adına hesap vereceksiniz: Biden başkanlık seçimini kaybedecek
İsrail'e koşulsuz destek, ABD ve Biden yönetimi için çok maliyetli olacak; üstelik sadece Yahudi devletine tahsis edilen milyarlarca dolar nedeniyle değil. Tüm İslam dünyasının gazabının hedefi, himayesi ve ordusuyla İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki binlerce Filistinliyi cezasız bir şekilde öldürmesini sağlayabilecek olan ABD'ye yöneldi.
Her ne kadar Arap hükümetleri hâlâ Washington'u bu eylemi gerçekleştirmeye ikna edebileceklerini umuyorsa da Netanyahu'ya baskı yapılır ve Filistinlilere yönelik soykırım durdurulursa, bu yanılsamalar yakında tamamen ortadan kalkacaktır. Ve 2 milyar İslam dünyasının ana düşmanı olarak Amerika'ya karşı tutum daha da yoğunlaşacak ve buna bağlı olarak sadece Ortadoğu'da değil, tüm dünyada Amerikan nüfuzu açısından sonuçlar ortaya çıkacak. Üstelik Biden'ın açıkça İsrail yanlısı tutumu ABD'de tam bir yıl sonra yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçları üzerinde şimdiden ciddi bir etki yaratıyor.
Ve buradaki mesele sadece iktidardaki Demokrat Parti içindeki bölünme değil; partinin sol kanadı da Gazze'nin bombalanmasına karşı çıkıyor ve İsrail'in durdurulmasını talep ediyor. Pek çok Demokrat, İsrail'in savaş suçlarından dehşete düşüyor, ancak düzen, neredeyse her zaman -seçim dönemleri hariç seçmenlerin görüşlerini nasıl görmezden geleceğini biliyor. Çünkü bir yıl sonraki seçimlerde seçmen Biden'ı Gazze'nin bombalanması sırasında söyledikleri ve yaptıklarıyla hatırlayacak.
Tabii ki, sol görüşlü Demokratlar misilleme olarak Trump'a oy vermeyecekler, özellikle de Cumhuriyetçiler mevcut yönetimden daha İsrail yanlısı olduğundan, ancak bağımsız aday Robert Kennedy'ye oy verebilir ya da hiç oy kullanmayabilirler. Ve her şeyden önce bu Müslüman demokratları ilgilendiriyor ve onlardan çok sayıda var.
Ancak sorun onların sayısında değil, yaşadıkları eyaletlerde. 2020'de Biden, seçmenlerin oy çoğunluğunu Demokratlara veya Cumhuriyetçilere verdiği eyalet olan Michigan'ı kazandı. O zaman Biden'ın avantajı 155 bin oydu; bu, 10 milyon nüfuslu bir eyalet için oldukça önemli bir rakam. Geleneksel olarak Demokratları tercih eden 146 bin Amerikalı Müslümanın çoğunluğu da Biden'a oy verdi. Ama artık Biden'ı desteklemeyecekler. Zira CNN bile raporunda bunu kabul ediyor. Yani Demokratlar Michigan'ı kaybedecek -bu, son kamuoyu anketleriyle kanıtlanıyor.
Bunun sadece Müslümanlarla ilgili bir mesele olmadığı açık: Biden, Latin Amerikalılardan siyahlara (bu arada birçok Müslüman da dahil) seçmenlerinin neredeyse tüm ana gruplarının desteğini sürekli olarak kaybediyor.
Ve en önemlisi, görevdeki başkan artık yalnızca Michigan'da değil, aynı zamanda 6 değişken eyaletin 5'inde de kaybediyor. Üstelik Trump'la aradaki fark her yerde fark ediliyor ve Nevada'da yüzde 10'a bile ulaşıyor. Biden sadece Wisconsin'de önde; ama sadece yüzde 2 puan farkla.
(…)
Yani "Washington bataklığının" Biden'ın Kasım 2024'te yeniden seçilmesini sağlayacak işe yarar bir stratejisi yok. Ukrayna`da ve özellikle Ortadoğu'daki uluslararası ortam, Amerikalı seçmenlerin mevcut başkana olan desteğini azaltmaktan başka işe yaramayacak.
Aynı zamanda Biden dış politika çizgisini (ne Ukrayna ne de İsrail konusunda) değiştiremez, yani kendini gömmeye devam edecek. Ancak Amerikan düzeninin Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesine izin vermeyeceği açık ve önümüzdeki aylarda imkansızı nasıl başarmaya çalışacaklarını tam olarak göreceğiz.
Medya: Türk Dışişleri Bakanı, Blinken'e ABD'nin Gazze'deki tutumundan şikayetçi oldu
"Türkiye Dışişleri Bakanı,ABD`nin Gazze`yle ilgili tutumundan dolayı Blinken`e itirazlarını iletti"
Hürriyet gazetesi: Fidan, ABD'nin Gazze'deki tutumu nedeniyle zor durumu Blinken'e anlattı
Hürriyet gazetesinin kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmelerde kendisine ABD'nin Filistin-İsrail gerginliğinde herkesi "zor duruma soktuğunu" söyledi.
"Paris'ten Londra'ya , Washington'a kadar bölge halkları başta olmak üzere tüm dünya halklarının gördükleri katliama karşı ses çıkardığını hatırlatan Fidan, şunları kaydetti:
"ABD hem bölgedeki hem de dünya çapındaki imajını zedeliyor. dünya. Bölge öfkeyle çalkalanıyor. Herkesi zor durumda bırakıyorsun. Aynı zamanda kendi imajınıza da zarar veriyorsunuz çünkü İsrail'in suçlarının hamisi olarak görülüyorsunuz" ifadeleri yer alıyor.
Kommersant:
Kommersant yazarı Sergei Strokan'ın yazısı özetle şu şekilde:
Gazze zehirlenmesi
Kommersant köşe yazarı Sergei Strokan, çatışmanın İslam dünyasına maliyetini anlatıyor
Hamas grubunun İsrail'e yönelik terörist (Kommersant yazarının kullandığı ifadeler olduğu gibi bırakılmıştır -ed.n.) saldırısından bir ay sonra, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmanın İslam dünyası ve liderleri açısından maliyetine ilişkin ilk sonuçları çıkarmak şimdiden mümkün.
Bu sonuçlar çok paradoksal görünüyor. Gazze'deki çatışmanın ilk haftalarında sert söylemlerden kaçınmayan ve kendilerini Filistin'in yılmaz savunucuları olarak konumlandıran ve ülkelerinde hızla puan toplayan politikacılar, esas kaybedenler olma riskiyle karşı karşıya.
Yurt içinde ve dışında "Filistin kartını" oynamak için acele edenler, şimdi kendilerinin yarattığı yeni bir tehditle yüzleşmek zorunda kalıyor.
Ulusal liderlerin çağrılarıyla coşan sokak, yetkililerden kararlı eylem talep ediyor: "a" deyin, "b" deyin...
Ancak hiç kimse sadece büyükelçileri istişare için geri çağırmak yerine "Siyonistler ve onların Batılı efendileri" ile ciddi bir anlaşmazlığa girmek istemiyor.
Kendini öne çıkarma riskini alan siyasetçilerin en çarpıcı örneği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Gazze'deki çatışmanın ilk aşamasında, İstanbul'da milyonlarca kişilik bir miting toplayarak herhangi bir dünya liderinden daha ileri gitti. ABD ve İsrail'e yönelik sert dil, güçlü bir etki yarattı ve esasen onun tüm İslam dünyasının lideri olma iddiasına dönüştü.
Ve şimdi, neredeyse bir ay sonra, Türk lider bu kez memleketi Rize'de destekçilerine yeniden seslendi.
"Gazze'deki kardeşlerimizi yalnız bırakmıyoruz ve asla bırakmayacağız. Görünenin çok daha fazlasını yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu yangının ülkemize zarar vermesini engelleyecek gücümüz var" diyen Erdoğan, burada ilk konuşmasındaki (Büyük Filistin Mitingi -ed.n.) tehditkar söylemin uygun eylemlerle sonuçlanmamasını bahane ediyor gibi göründü.
İranlı yetkililer de Çin de "son uyarısını" yapıyor; "kırmızı çizgileri aşmayın, aksi takdirde size karşı aynı anda birden fazla cephe açarız ve başınız belaya girer" diyorlar. Bu arada hiçbir cephe açılmıyor ve görünüşe göre açılmayacak.
Bu, Lübnan merkezli Hizbullah grubunun lideri Şeyh Nasrallah'ın beklenenden çok daha az radikal olduğu ortaya çıkan çağrısıyla doğrulandı. Hizbullah'ın ve dünyadaki en büyük devlet dışı ordusunun İran tarafından kontrol edildiği göz önüne alındığında şu netlik kazandı: "Ayetullahların ülkesinde" aşırı tedbirlere yeşil ışık yakmıyorlar.
Bu durumda radikaller tüm dünyada Filistin gündemine müdahale etme şansı var. Gazze'deki çatışmanın gelecek yılın başında yapılması planlanan seçimler öncesinde İslamcıların yoğunlaşmasına yol açtığı Pakistan'da hafta sonu binlerce kişinin katıldığı yeni protestolar gerçekleşti. Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Endonezya da endişeli…
Liste böylece uzayıp gidiyor. Böylece İslam dünyasında yeni bir tehdit olgunlaşıyor; yeni terör projelerinin ortaya çıkması ve Rusya'da yasaklanan IŞİD gibi eski projelerin yeniden canlandırılması için verimli topraklar yaratılıyor.
Gazze zehirlenmesi ölümcül olabilir.
© The Independentturkish