Firmalar 2023 ofise dönüş stratejilerini nasıl güncelliyor?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Pandemi döneminde uzaktan çalışmayı kalıcı hale getireceğini açıklayan şirketler, çalışma modellerini revize etmeye devam ediyor.

Amazon, Google gibi önde gelen şirketler tarafından ofise dönüş stratejileri yeniden ele alınıyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandemi sonrası çalışanları ofis ortamlarına yeniden entegre etmek hem işverenler hem de çalışanlar için zorluklar oluşturmaya devam ediyor.

Şirketler, farklı talep ve gereksinimleri karşılamak için çeşitli yaklaşımlarla yanıt veriyor. İşte dünyanın en büyük şirketlerine ve onların pandemi sonrası iş yeri stratejilerine hızlı bir bakış.


Adobe - hibrit çalışma modeli

Adobe, hibrit ve esnek çalışma modellerini benimsemeye karar verdi. Çalışanlarının zamanın yüzde 50'sine kadar evden çalışmasına izin verdi.

Bunun dışında şirket, tam zamanlı olarak uzaktan çalışan sayısını da ikiye katladı. Bu, Adobe'nin insan kaynakları sorumlusu Gloria Chen tarafından açıklandı. Chen, gönderisinde "Adobe'de çalışmanın geleceği hibrit olacak" dedi. 


Airbnb - uzaktan çalışma modeli

Daha iyimser bir çalışma ortamı için Airbnb Inc, işgücünün evleri, ofisleri veya farklı ülkelerde seyahatleri dahil olmak üzere her yerden kalıcı olarak çalışabilmesine izin verdi.

Aynı konudan bahseden firmanın CEO'su Brian Chesky, şunları söyledi:

Dünya, insanların nerede çalışabileceği konusunda daha esnek hale geliyor. Bunu kendi işimizde görüyoruz. Airbnb'lerde çalışan milyonlarca insan olmasaydı, pandemiden bu kadar çabuk kurtulamazdık.


Amazon - hibrit çalışma modeli 

Amazon başlangıçta çalışanlarının tam zamanlı olarak ofise dönmesi kararını verdi. Ancak şirket daha sonra kararını geri aldı ve hibrit bir çalışma modeli uyguladığını duyurdu.

Şubat ayının ortalarında Amazon, ofise dönme planlarını özetleyen bir blog yazısı yayınladı. Nota göre, Mayıs 2023'ten itibaren tüm Amazon çalışanlarının haftada en az üç gün ofiste olması gerekecek.


Apple - hibrit çalışma modeli

Apple da çalışanlarını ofisten çalışmaya çağırma kararı aldı. Ancak daha sonra personelden gelen büyük tepkinin ardından U dönüşü yaptı.

Aslında, Apple'ın makine öğrenimi başkanı, haftada en az üç gün ofise rapor vermesi istendiği için yüksek maaşlı işinden ayrıldı ve Google'a katıldı. Çalışanların sorununu anlayan şirket, üç günlük ofis içi çalışma gereksinimini erteledi. 


Canva - esnek çalışma modeli

Esnekliği benimseyen Canva, çalışanlarının istedikleri yerden çalışmasına izin verdi. Şirket, esnekliğe odaklanacağı ve ofise devamla ilgili tüm resmi kuralları kaldıracağını açıkladı. 


Citigroup – hibrit çalışma modeli

Başlangıçta uzaktan çalışmayı potansiyel bir tehdit olarak algılayan Citigroup, sonunda hibrit bir model benimsemenin faydalarını fark etti.

Geçen yıl CEO Jane Fraser, bankadaki rollerin çoğunun hibrit bir çalışma düzenine geçeceğini ve Citigroup personelinin haftada iki ila üç güne kadar uzaktan çalışmasına olanak tanıyacağını belirtti.

Ancak, yakın tarihli yayınlanan bir bildiride Citigroup, hibrit çalışma modeli yönergelerine uyum konusunda çalışanlar arasında hesap verebilirlik oluşturma niyetini açıkladı.

Banka, çalışanların haftada en az üç gün ofiste çalışma zorunluluğunu yerine getirmesini sağlamak için değerlendirmeler yapacak.


Google - hibrit çalışma modeli

2020'nin başlarında COVID-19 salgını nedeniyle gönüllü evden çalışma seçenekleri sunan ilk büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Google, şimdi yaklaşımını değiştirdi ve çalışanlarının en az üç gün ofise dönmesini zorunlu kılmayı planlıyor.

Google kısa bir süre önce hibrit çalışma politikasını güncelleyerek çoğu çalışanın şirketin ofislerinde fiziksel olarak bulunmasını zorunlu kıldı.

Ek olarak Google, ofis rozetleri aracılığıyla katılım takibini tanıttı ve ofis katılımını çalışan incelemelerine bir faktör olarak dahil etti.


Lenovo - hibrit çalışma modeli

En büyük teknoloji firmalarından biri olan Lenovo, çalışanlar için haftada üç gün ofiste olmaları gereken esnek bir çalışma alanı seçeneği sundu.

Tıpkı Google gibi, diğer iki gün boyunca çalışanlar uzaktan çalışma seçeneğine sahip.


Meta (Facebook) - hibrit çalışma modeli

Daha önce Meta (önceki adıyla Facebook), pandemiden sonra yalnızca üst düzey pozisyonlardaki çalışanların tam zamanlı uzaktan çalışma talebinde bulunabileceğini duyurmuştu.

Ancak Meta, politikasını revize ederek eylül ayından itibaren çalışanların haftada üç gün şirket ofislerinden çalışmasını zorunlu kıldı.

Haziran ayında çalışanlarını güncellenen uzaktan çalışma politikası hakkında bilgilendirmeye başladı ve değişikliklerin öncelikle uzaktan çalışan mevcut çalışanları etkilemeyeceğini açıkladı.


Microsoft - hibrit çalışma modeli

Microsoft, çalışanlarına kalıcı olarak evden yarı zamanlı çalışmayı teklif etti. Bunun için yöneticilerinden resmi onay alınmasına gerek olmayacak. Bununla da kalmayıp home ofis masraflarını da şirket karşılayacak.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, LinkedIn gönderisinde, "Hibrit çalışma, bizim neslimizde çalışma şeklimizdeki en büyük değişimi temsil ediyor ve insanları, yerleri, süreçleri kapsayan yeni bir işletim modeli gerektirecek" dedi.


Twitter - ofise dönme kararı açıkladı 

Twitter'ın her yerden sonsuza kadar çalışma politikası, Elon Musk tarafından yakın zamanda işten çıkarılan eski şirket CEO'su Parag Agrawal tarafından sürdürüldü.

Elon Musk, uzaktan çalışmanın hayranı değil. Twitter'ın evden çalışma uygulamalarına son verse de yeni bir rapor, Twitter'ın istisnalar yapabileceğini ve bazı çalışanların gerekirse evden çalışmaya devam edebileceğini gösteriyor. 


Uber - hibrit çalışma modeli

Uber, çalışanlarının nasıl ve nerede çalışacakları konusunda daha fazla esneklik istemesinin ardından hibrit bir çalışma modeline geçti.

Buna yanıt olarak şirket, çalışanlarına tercih ettikleri ofis konumundan çalışma seçeneği sundu. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU