Julius Caesar'ın hayatı hakkında bazı ayrıntılar

Umut Ataseven "Geçmişin Sesi"nde bu hafta Julius Caesar'ı ve yaşamından bazı kesitleri değerlendirdi

Tarihin en büyüleyici ve esrarengiz figürlerinden biri olan Gaıus Julius Caesar, merhametli mi yoksa merhametsiz miydi?

Roma'da iktidarı ele geçirmek için hesaplanmış bir planı var mıydı yoksa Senato'nun eylemleriyle kararlarında zorlandı mı? 

Konumunu şiddetle koruyup tiran olarak mı kalacaktı yoksa iddia ettiği gibi yıkılmış bir Roma'da reform yaptıktan sonra iktidardan istifa mı edecekti?

Cinayeti, Cumhuriyeti kurtarmak için son umutsuz bir girişim miydi yoksa Cumhuriyeti en iyi umudundan mahrum bırakan acı, kıskanç bir eylem miydi?
 

Bunlar asla gerçekten cevaplanamayan, ancak yalnızca istekli spekülasyonlarla ele alınan sorulardır.

Ancak kesin olan bir şey var ki, Jül Sezar'ın karakteri ve kişiliği, bir despot veya kurtarıcının siyah beyaz tasvirinden çok daha karmaşıktı.

1.JPG

Milattan önce 100'de doğan Jül Sezar, güçlü aile bağlarıyla Roma siyaset sahnesine hızla girdi. Politikacı ve general olarak yıldız bir kariyere sahipti.

Bununla birlikte, Roma halkı ve askerleri arasındaki popülaritesi ve bunu kendi yararına kullanma konusundaki bariz istekliliği nedeniyle birçok Roma Senatörünün nefretini kışkırttı.

Senato onu kazanamayan bir duruma zorlamaya çalıştı. Bunun yerine, Rubicon'u aktif bir orduyla geçerek Roma'nın eski yasalarını çiğnedi.

2.JPG

Geçişte, ünlü çizgisini şu sözlerle dile getirdi, 

Aleae iacta est.

'Zarlar atıldı.'


Eski arkadaşı ve kayınpederi Büyük Pompey'e karşı uzun ve acımasız bir iç savaştan sonra Sezar galip geldi ve neredeyse sınırsız güce sahip olarak Roma'ya döndü.

Romalı politikacılar, kendisinin bir kral olmadığı ve kral olmak istemediği konusunda ısrar etmelerine rağmen, onun amaçlarından ve niyetlerinden anlaşılır bir şekilde şüpheliydiler ve onu Senato katında öldürmek için bir komplo kurdular.

4.JPG

Hayatının başlarında geliştirdiği ve tuhaf bir karşılaşmada gösterdiği bir beceriydi. Cesareti ve Roma'daki en yüksek ikinci askeri nişanı ile ün kazandıktan sonra Midilli Kuşatması Sezar, bir sonraki siyasi kariyerini ilerletmeye hevesliydi.

Rodos'a hitabet okumak için yola çıktı. Ancak Sicilyalı korsanlar hala denizdeyken gemisini ele geçirdi ve fidye istediler. Sezar onlara gülerek karşılık verdi.

Az önce kimi yakaladıkları konusunda bilgisiz olduklarını bildirerek, elliden daha azına fidye verilmemesi konusunda ısrar etti.

Sezar'ın arkadaşları fidyeyi toplamak için ayrılırken, Sezar'ın kendisi korsanların esiri olarak kaldı. Ancak, tipik bir mahkum gibi davranmadı.

Bunun yerine boş zamanını konuşmalar ve şiir pratiği yapmak için kullandı, çalışmalarını korsanlar için sık sık yüksek sesle okudu ve ardından çalışmalarını takdir etmedikleri takdirde onlara akılsız vahşiler dedi.

5.JPG

Cesur genç adam tarafından iyice eğlendirilen korsanlar, tekneleri ve adaları arasında özgürce dolaşmasına izin verdi.

Atletik egzersizlerine ve oyunlarına katıldı, uykuları için sessizlik talep eden mesajlar gönderirdi ve onlara sık sık hepsini çarmıha gereceğini söylerdi.

Korsanlar sadece tehditlerine gülerdi, ama onu daha ciddiye almaları gerekirdi. Arkadaşları fidyeyi getirip onu serbest bıraktığında Sezar en yakın limana yelken açtı, kişisel manyetizmasıyla özel bir güç toplamayı başardı, korsanların inine geri döndü, onları yendi ve yakaladı ve her birini çarmıha germe sözünü yerine getirdi. Bir merhamet gösterisinde boğazları kesildi.

Sezar, 33'üncü doğum gününden hemen önce erken ölümünden önce, İran'ı fetheden ve çağının en büyük imparatorluğunu kuran genç Makedon generali Büyük İskender'in istismarlarını okuyarak büyüdü. 38 yaşındayken İspanya'daki Roma eyaletini yönetmekle görevlendirildi.

Bir gün, büyük İspanyol şehri Gades'teki Herkül Tapınağı'nı ziyaret ederken, orada bir İskender heykeli gördü ve önünde ağlamaya başladı, İskender'in bilinen dünyanın çoğuna hükmettiğinde olduğundan daha yaşlı olduğu için ağladı ve yine de kendisi başarmış kayda değer bir şeyi yoktu. Hemen daha büyük şeyler için Roma'ya dönmeye karar verdi.

Sezar daha sonra iç savaşlara son vermek için Afrika'ya gitti. Bir süre orada kaldı, Mısır'ın ve Kraliçe Kleopatra ile olan ilişkisinin tadını çıkardı ve İskender'in mezarını birkaç kez ziyaret etti. O zamanlar Mısırlılar mezarı hala büyük saygı görüyorlardı.

Kleopatra, borçlarını ödemek için mezardan altın alarak tebaasının öfkesine bile katlanmıştı. Sezar'ın yeğeni Octavian, daha sonraki yıllarda İskenderiye'yi ziyaret ettiğinde mezarları da ziyaret etti. Tarihçi Cassius Dio'ya göre, yanlışlıkla büyük fatih'in burnunu kırdı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU