İsa Mesih'i beklerken

"Dünyaya esenlik göndermeye geldiğimi sanmayın, esenlik göndermeye değil, bir kılıç göndermeye geldim"

Görsel: Twitter

Vaftizci Yahya'ya ilham vermiş olabilecek ve Kudüs'teki tapınaktan kaçınan Esseniler, ağır kıyamet edebiyatından paylarına düşeni yazdılar.

İsa'nın ölümünden kısa bir süre sonra, Theudas adında bir adam, Romalı Savcı tarafından şiddetle bastırılana kadar bir tarikatı takip edecekti.

Theudas, tıpkı Musa gibi Ürdün Nehri'nin sularını ayırabildiğini iddia etmişti.

Tarihte yalnızca "Mısırlı" olarak bilinen bir başka vaiz, çölde takipçilerini topladı ve görünüşe göre kendisi ve takipçileri onu kuşattığında Kudüs duvarlarının yıkılacağını iddia etti.

Romalılar onun faaliyetlerini duyduklarında, takipçilerini bir savaşa soktular ve onları öldürdüler.

1-.JPG

Tarihçi Josephus bize, 66’daki Yahudi isyanına kadar, hükümeti etkileme umuduyla ilahi olarak ilham aldığını iddia eden birçok başka adam olduğunu söylüyor.

Yahudi Tapınağının yıkılmasından sonra bile, askeri lider Simon Bar Kokhba Roma'ya karşı başka bir Yahudi isyanına öncülük edecek ve takipçileri tarafından Mesih olarak selamlanacaktı.

Birçok Hıristiyan İsa Mesih'i bu bağlamda görmek istemez ve onun çağdaşlarından ayrı bir dünya olduğuna inanır. Bazı yönlerden felsefi olarak öyleydi.

Bununla birlikte, o da Yahudi Tapınağının çöküşünü kehanet etti ve önümüzdeki günlerde Tanrı'nın Yahudilerin dünyevi işlerine kaçınılmaz müdahalesi hakkında defalarca kehanetlerde bulunacaktı.

2.JPG

Modern okuyucular artık Yeni Ahit'in bu pasajlarına odaklanma eğiliminde değiller, ancak o zamanlar İsa'nın mesajının merkezinde yer alıyordu; Tanrı'nın Krallığının el altında olduğu sözünü defalarca yayacaktı.

İsa Mesih'in ne kadar sorun çıkarmayı amaçladığını bilmek zor, ancak en azından bazı ifadeleri oldukça kışkırtıcı görünüyor; örneğin, öğrencileriyle konuşurken şöyle diyor:

Dünyaya esenlik göndermeye geldiğimi sanmayın, Esenlik göndermeye değil, bir kılıç göndermeye geldim. [Matta 10:34]


Daha alaycı bilim adamları, İsa Mesih'i, tepki almak için kasıtlı olarak Yahudi kehanetlerini yerine getirmeye kararlı olarak görüyorlar.

Örneğin, İsa'nın bir eşeğin sırtında Yeruşalim'e gelişi, görünüşe göre önceden haber verilmiş ve Zekeriya'nın   gelişiyle ilgili kehanetini yerine getirmiştir.

3.JPG

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde İsa'nın Yeruşalim Tapınağı'na girip masaları devirip Tapınağın yozlaştığını ilan etme kararı son derece güçlü bir isyan eylemiydi.

Tapınak için baş rahibin koltuğu sadece merkezi dini otorite değildi ve Yahudi dünyasının siyasi merkeziydi. Ondan önceki Yuhanna gibi, İsa'nın davranışı da çoğu için çok radikaldi.

Daha da kötüsü, Yeni Ahit'teki kayıtlardan, yetkililerin İsa'nın takipçileri tarafından Mesih olduğuna inanıldığını bildikleri açıktır. Dört İncil’den birinde, aslında çapraz sorgulandığında öyle olduğunu söylüyor.

İsa'nın Yeruşalim'deki eylemleri her açıdan siyasi fitneye benziyordu.

Başkahin Kayafa göre İsa Mesih, siyasi tasarımları olabilecek ve krallığın istikrarına meydan okuyan bir başka tehlikeli baş belası olacaktı.

Pontius Pilatus, Yahudiler tehlikeli olduğu konusunda ısrar ettikten sonra nihayetinde İsa'yı çarmıha germeyi kabul edecekti 

İsa'nın gerçek niyeti ne olursa olsun, çağdaşlarına göre, onu bugün gördüğümüz barışçı gibi görünmüyordu.

Nihayetinde İsa'nın Tapınaktaki davranışı öfkeye neden olmuş ve ardından tutuklanmasına ve çarmıha gerilmesine yol açmıştı.

Birinci yüzyıl Yahudiye halkı için İsa Mesih bir isyancıydı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU