"Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan üzerindeki etkisini kullansın"

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmanın amacı ne? Rusya basını son gelişmeleri nasıl görüyor?

Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında bir süredir yoğun çatışmalar devam ediyor.

Azerbaycan'dan yapılan açıklamada 12 Eylül gecesi, Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birliklerin Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki Taşkesen, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı sabotajlar gerçekleştirdiği kaydedildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada Ermenistan saldırısı sonucu 50 askerin şehit düştüğünü duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmanın amacı ne?

Putin, Aliyev ve Paşinyan arasında 10 Kasım 2020'de, imzalanarak savaşı durduran ateşkes anlaşması neden sık sık ihlal ediliyor?

Amaç, 2 bin askerden ibaret Rusya 'Barış Gücü'nün Azerbaycan topraklarında konuşlanmasından sonra Rusya'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Örgütü Anlaşması (KGÖA) askerlerinin sınıra yerleşmesi mi?

Azerbaycan tarafı Ermenistan'ın 'kapitülasyona maruz kaldığını' iddia ederken bu gerilim nasıl tırmanabiliyor? 

Rusya basını son gelişmeleri nasıl görüyor?


Kommersant:

"Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, durum değerlendirmesi yapılması için genel sekreter başkanlığındaki heyeti olay yerine gönderecek"

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Azerbaycan'la sınırda gerilimin artması üzerine Genel Sekreter Stanislav Zas başkanlığındaki heyeti yerinde incelemeler yapması için Erivan'a gönderiyor.

RİA Novosti Ajansı, bu haberi KGAÖ'deki kaynaktan edindi.

KGAÖ Konseyi, kendi sorumluluk alanında gözlem yapmak amacıyla çalışma grubu kurulmasını kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ermenistan-Azerbaycan sınırında gerilimin artması üzerine Rusya'nın atacağı adımlarla ilgili Konsey'e bilgi sundu.

KGÖA bir sonraki toplantısını sonbaharda Erivan'da gerçekleştirecek. Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki gerilimin azaltılması amacıyla devlet başkanları sunulmak amacıyla öneriler hazırlanacak.

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma üzerine KGAÖ 13 Eylül'de olağanüstü toplandı.
 

 

"Ermenistan ve Azerbaycan sınır bilmiyor"

2020 sonbaharından bu yana yaşanan en ciddi çatışma Azerbaycan ve Ermenistan'ı yeniden tam anlamıyla bir savaşın eşiğine getirirken, hep olduğu gibi salı (13 Eylül 2022) günü de iki başkentten birbirine zıt açıklamalar geldi.

En az 99 askerin hayatını kaybettiği çatışmalar öncelikle Rusya ve AB gibi kilit aracı olma yolunda iddiası bulunan oyuncular için test niteliği taşıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından salı günü yapılan açıklamada "ateşkesin sağlanmasından dolayı Rusya'ya minnettar olunması gerektiğine" vurgu yapıldı.

Bunun yanı sıra, inisiyatifi elden bırakmama niyeti sergileyen Brüksel, AB özel temsilcisi Toivo Klaar alelacele Erivan'a ve Bakü'ye gönderildi.

Ermeni yorumcu Tatul Akopyan, "2020 yılında Ermenistan'ın savaşı kaybetmesi bölgedeki dengeleri değiştirdi. Bakü bunu anlıyor ve Ermenistan'a baskı yapmak suretiyle kendi isteklerini elde etmeye çalışıyor. Ki bunların arasında 'Artsah' (Ermenilerin Dağlık Karabağ'a taktığı isim) ordusunun feshedilmesi, Zengezur Koridoru denilen bölgenin açılması ve kendi koşullarının kabul gördüğü barış anlaşmasının biran önce imzalanması bulunuyır" dedi.

Azerbaycanlı siyaset yorumcusu Ferhad Mammadov ise, Bakü'nün Erivan ile biran önce barış anlaşmasına imzalaması arzusuna dikkat çekti:

Dışişleri bakanlarının eylül sonunda bir araya gelmesi yönünde anlaşma sağlanmıştı. Buna ilaveten iki lider (Azerbaycan devlet başkanı Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan)  Semerkant'ta gerçekleşecek Şangay İşbirliği Örgütü Zirve toplantısına katılacaktı. Barış gündemine ilişkin kararlar alınmasının zamanı geldi.
 

 

"ABD Rusya'yı Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın yatıştırılmasında rol almaya çağırdı"

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Ned Price'ın açıklamasının yanı sıra, gazete bakan Antony Blinken'in "Biz Rusya'nın ateşin üzerine yağ dökeceğinden endişeliyiz" şeklindeki açıklamasına yer verdi. 
 

 

İzvestiya

"Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma gerilimi artırdı"

13 Eylül gece yarısı Ermenistan ve Azerbaycan makamları birbirlerini sınır bölgelerinde ateş altına almakla suçladılar.

Çatışma haberlerinin gelmesinden hemen sonra Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısını gerçekleştirmek üzere Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan başbakanlık binasına geldi.

Toplantı sonunda Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerilimden dolayı Rusya'ya, KGAÖ'ye ve BM'ye çağrıda bulunulması kararı alındı.
 

Ria Novosti

"Washington, gerilimin durdurulması için Moskova'yı katkı sunmaya çağırdı"

"Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan üzerinde ciddi etkisi bulunduğunu bilen ABD, bunu kullanması için Rusya'da çağrıda bulundu. Gerilimin artmasının Rusya'nın çıkarına olmadığını ifade etti"

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Ned Price açıklamasında aynı zamanda şu noktaya dikkat çekti:

Rusya'nın gerek Ermenistan ve gerekse Azerbaycan üzerinde büyük etkisinin olması kuşku götürmeyen bir olgudur. Biz Rusya'nın bu etkiyi kullanmasını istemiştik ve istiyoruz... Askeri gelişmelerin durdurulmasına daha geniş anlamda katkı sunması için...


"Kremlin'de Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışmayla ilgili soruyu yanıtladılar"

Rusya Cumhurbaşkanı sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin ile Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan arasında gerçekleşen telefon görüşmesi temelinde Ermenistan-Azerbaycan sınırında faal inceleme çalışması yapıldığını açıkladı.

Peskov, "Bu gece Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Ermenistan-Azerbaycan sınırında yaşanmış ciddi gerilim sonrası durum müzakere edildi. Bu görüşme temelinde Ermenistan-Azerbaycan sınırında faal inceleme çalışması yapılıyor. Şimdi bundan daha fazla bir şeyler söyleyemeyeceğim. Sonuçlar alınınca bilgi sunacağız" dedi.


TASS

"KGAÖ üyesi ülkeler Genel Sekreter başkanlığında Ermenistan'a heyet gönderme kararı aldılar"

Genel Sekreter Stanislav Zas'ın başkanlık edeceği heyette KGAÖ Genelkurmay Başkanı Korgeneral Anatoli Sidorov ve üye ülkelerin temsilcileri bulunacaktır.


Lenta.ru

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklaması 

"12 Eylül gece ve 13 Eylül sabah saatlerinde Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından  Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan bölgelerinde geniş çaplı provokasyonlar gerçekleştirildi.

Geniş çaplı provokasyonların önlenmesi sırasında Azerbaycan ordusundan 42,Devlet Sınır Hizmetleri Kuvvetlerinden ise 8 görevli olmakla toplam 50 askeri görevli şehit oldu. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı."


Ayrıca, Azerbaycan basınında Savunma Bakanlığının iki açıklaması dışında haberler yer almadı. 

Ermenistan'da ise Rus ve İngiliz dilli medyası olaylara geniş biçimde yer ayırıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU