22 Mayıs 1985 tarihli ve 3201 sayılı "Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında geçen sürelerinin Sosyal Güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi hakkında Kanun"un 6'ncı maddesine göre borçlanılan yurt dışı sürelerine göre bağlanan aylıklar, yurt dışında kısa süreli çalışmaya tabi işler hariç olmak üzere, yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım
ödeneği almaya başlanılan tarihten itibaren kesilmektedir.
Borçlandıkları yurt dışı süreleri dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden her yıl alınmakta olan yurt dışına çıkış ve yurda giriş kayıtları dikkate alınarak Kurumca araştırılmaktadır.
Bu doğrultuda, Kurumca 3201 sayılı Kanuna göre borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük yaşlılık ve emekli aylığı bağlanıp altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunan sigortalılar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını, altı aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren üç ay içinde "3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık alanlara mahsus yoklama belgesi"ni Kurumun söz konusu aylık dosyasının bulunduğu ilgili ünitesine ibraz etmek zorundadırlar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yurt dışı sürelerini borçlanmak suretiyle 5510 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanmış olanlardan altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunduğu tespit edilen aylık sahiplerinin ibraz edecekleri yoklama belgesinin geliş tarihinin işleneceği "Yurt Dışı Yoklama" programı 25 Mart 2022 tarihinde işletime açılmıştır.
Altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunanların Kurum'a gönderecekleri belgelerin Kurum'a giriş tarihi ekli kullanma kılavuzunda açıklandığı şekilde programa işlenecektir.
Bahse konu belgelerin, aylık dosyalarının bulunduğu üniteden farklı bir üniteye ibraz edilmesi halinde, belgenin geliş tarihleri alındığı ünite tarafından programa kaydedildikten sonra aylık dosyasının bulunduğu üniteye intikali sağlanacaktır.
Söz konusu uygulama içerisinde 3201 sayılı Kanun'a göre borçlandıkları sürelere istinaden malullük, yaşlılık ve emekli aylığı almakta olanlarla bu sigortalılardan dolayı dul yetim aylığı almakta olan kişilere ait T.C. kimlik ve tahsis numaraları bulunmakta olup programa sadece malullük, yaşlılık ve emekli aylığı almakta olanların gönderdiği yoklama belgeleri kaydedilecek dul ve yetimlerin göndereceği belgeler ise kaydedilmeyecektir.
Yoklama belgesi gönderenlerden söz konusu belgede yurt dışında çalıştıklarını veya ikamete dayalı sosyal yardım ya da sosyal sigorta ödeneği aldıklarını beyan edenler de programa kaydedilecek ayrıca ilgilere ödenmekte olan aylıkların kesilmesi ya da yeniden bağlanmasına ilişkin iş ve işlemler cari usullere göre sonuçlandırılacaktır.
Diğer yandan, altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunan ve altı ayın bitiminden itibaren üç aylık süre geçtikten sonra yoklama belgesini ibraz eden ve söz konusu belgede yurt dışında çalışmadıklarını veya ikamete dayalı sosyal yardım ya da sosyal sigorta ödeneği almadıklarını beyan edenlere ilişkin işlemler ayrıca talimatlandırılacaktır.
Bildirim yapılmadan durdurulabilir
İstenen belgeleri üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durduruluyor.
Kurum'dan yapılan açıklamada, konuya ilişkin şu bilgiler verildi:
Altı aydan fazla yurtdışında bulunan aylık sahiplerinin; ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için yoklama belgesini yurt dışında bulundukları 6 aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor.
Almanya, Belçika başta olmak üzere yurtdışından gelen emeklilik başvuruları son yıllarda adeta patladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik için başvuran gurbetçi sayısı 800 bine yaklaştı. Emekli olanların sayısı 600 bini geçti.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları borçlanarak emekliliğe hak kazanabiliyor.
Sorularınız için: [email protected]
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish