İmran Han'ın çöküşünün ardında kibir ve beceriksizlik yatıyor

Dört yıl önce 10 milyon istihdam vaat etmişti, Pakistan bugünse Asya'nın en kötü ekonomilerinden biri oldu

İmran Han, Pakistan'ın kaderini 90 gün içinde değiştireceğini vaat etmişti (AP)

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın başı ciddi belada. En önemli müttefiklerinin, Pakistan Demokratik Hareketi denen muhalif ittifakı desteklemeye başlamasının ardından parlamentodaki çoğunluğu kaybetti. Şimdiyse pazar günü yapılacak güvensizlik oyuyla görevden alınma ya da istifa çağrılarıyla karşı karşıya.*

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çaresizce iktidarda kalmaya çalışan eski kriket yıldızı ve zamanın meşhur ismi için ikisi de aşağılayıcı senaryolar. Bana kalırsa, tüm vaatlerini ve ilkelerini alenen reddetme pahasına bile bu çabasını sürdürebilir. Başbakanlıktaki mirasını şimdi iki kelime tanımlıyor: Kibir ve beceriksizlik.

İmran Han, 2018 'de iktidara geldiğinde durum böyle değildi. Popülerdi ve önemli sayıda Pakistanlı, ülkeyi kronik yolsuzluktan ve kötü yönetimden kurtarma olanağını hak ettiğini düşünmüştü.

Havada umut vardı. Han, Pakistan'ın kaderini 90 gün içinde değiştireceğini vaat etmişti. Diğer ulusların saygısını kazanacak, ülkeye eşi benzeri görülmemiş bir yatırım çekecek, 10 milyon istihdam yaratacak ve yolsuzluğun kökünü kazıyacaktı. Ülkenin yağmalanan milyarlarını geri getirecekti.

4 yıla yakın süre geçti, tek bir sözünü tutamadı. Yakın zamana kadar da İmran Han, Pakistan ordu teşkilatının tam desteğini mümkün olan her şekliyle alıyordu. Gerçekten, yakın zamandaki röportajında Han'ın en önemli müttefiki Pervez Elahi de üç buçuk yıl boyunca onun bezlerini başkasının değiştirdiğini, böylece de Han'ın bir şeyler öğrenmesine müsaade edilmediğini söyleyerek ordunun desteğine atıfta bulundu.

İmran Han bunun yerine zamanını muhaliflere baskı yaparak geçirdiği için geniş çapta eleştiriliyordu. Düzinelerce gazeteci hizaya gelmeyince meslekten men edildi ya da daha kötüsü hapse atıldı. Pakistan'ın en büyük medya grubu Jang Group'un genel yayın yönetmeni Mir Şakilur Rahman, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) "siyasi gerekçelere dayandığını" belirterek kınadığı davada hapse atılmıştı. Daha sonraysa mahkeme beraat kararı vermişti.

Saygıya ve insanlığı hak etmeyen aşağılık varlıklar olarak nitelediği rakiplerine yönelik uzun, tehditkar konuşmalar yapardı. Ona karşı olanları taciz ve tehdit etmek için yayın zamanından faydalanırdı. HRW, hükümeti yurttaş, gazeteci ve muhalif politikacıların fikir ayrılığını baskıladığı için 2022'de bir kez daha kınadı.

Bu esnada, İmran Han'ın aslında ekonomik kalkınma planı olmadığı da bence gün yüzüne çıktı. Maliye bakanlarını birbiri ardına değiştirse de ekonomi kötüleşmeye, istihdam edilenlerin sayısı da azalmaya devam etti. Bugün Pakistan'daki enflasyon, Güney Asya'daki en yüksek oranlardan biri. Sıradan kişilerin yaşaması ve hayatını devam ettirmesi çok daha zor bir hal aldı.
 


En sonunda, destek tabanını oluşturan orta sınıftaki popülaritesi de tükendi. Üç ay önce General Nedim Ahmet Anjum'un Pakistan'ın istihbarat teşkilatı ISI'nın başına getirilmesiyle işler değişti. Üç yıl boyunca Londra'da eğitim gören ve tam bir profesyonel olan General Nedim, istihbarat ajansına siyasete karışmamasını, tarafsız kalmasını ve siyasetçilerin meseleleri kendi aralarında çözmesine izin vermesini emretti. Bu, Başbakan'ın müttefiklerinin ana muhalefet partileriyle görüşmeye başlayıp ondan bağımsız bir gelecek planlamasını kolaylaştırdı.

İmran Han ise uslu uslu oturacak biri değil.

O günden sonra, Rusya'yla bağımsız bir dış politika izlediği için Han'ın, ABD'nin tasarladığı uluslararası bir komplonun kurbanı olduğuna dair bir dizi hummalı iddia ortaya atıldı. Yardımcılarından biri, iktidardan düşürmek için ona komplo kuran Batılı güçlerin Han'ı suikast tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını da öne sürdü. Daha sonra ABD tarafından kaleme alınan bir tehdit mektubunun var olmadığı; bunun Washington'da yaşayan Pakistanlı diplomatın yazdığı bir telgraf, yani rutin bir mesele olduğu ortaya çıkmıştı.

Pazar günü binlerce destekçisinin karşısına çıkan İmran Han bir noktada ağlamaya başladı.

Onu başından beri destekleyen Pakistan ordusunun, Han'ın ekonomiyi idare etme tarzından ve yönetimi iyileştirmek için pek bir şey yapmamasından daha fazla endişe duyduğu bildiriliyor. Halkla buluştuğu mitinglerde, Pakistan ordusunun genelkurmay başkanını hedef aldı ve askeriyenin tarafsız kalma kararına "Sadece hayvanlar tarafsızdır" diye tepki gösterdi. Fakat ordu, yıllardır desteklediği kişinin idari ve siyasi başarısızlıklarının suçunu üstlenecek bir ruh halinde değil.

Bana öyle geliyor ki İmran Han, ona karşı hiçbir komplo kurulmadığını ve Batılı hiçbir gücün onu yerinden etmek istemediğini biliyor. Ama kendisine yönelik komplo yüzünden gözden düştüğüne inanmaları için destek tabanını ateşlemesi gerekiyor. Gerçek şu: Han kendi partisinin ve müttefiklerinin tehdidi altında çünkü dünyaları vaat etti ama hiçbir şey vermedi. Koalisyonunu paramparça eden Han'ın kibrinden ve kötü yönetiminden kaynaklanan hüsrandan başka bir şey değil.

Ama buraya kadar. İmran Han'ın iktidarı kaybetmesi artık an meselesi. Kaderini değiştiremez.

Makalenin yazarı, Pakistan'ın en büyük medya kuruluşu Geo TV Network & The News International'da çalışan Londra merkezli bir gazetecidir

* Pazar günü yapılması beklenen oylamadan önce kaleme alınan bu yazıyı, yapılan yorumlar güncelliğini koruduğu için yayımlıyoruz.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU