Kadrajdakiler: Kameraların önünde büyüyen oyuncu; Dev Patel

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Dev Patel'i ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Medya ona çoğunlukla bir "çirkin ördek yavrusu" gibi davransa da o kariyeri boyunca sempatik hatta sevgi dolu olmayı başardı, alçakgönüllülüğü ve samimiyetiyle "iyi adam" aurasını günümüze kadar korudu.

On beş yıla yakın bir süredir film endüstrisinde olan, sıradan bir hayat sürerken bile parlayan Dev Patel mütevazılığını bozmadan kariyerinde yükselmeye devam ediyor.

Özgüveniyle ilgili sorunları yüzünden performansını taçlandıran pek çok ödüle rağmen kendisini hiçbir zaman değerli hissetmediğini belirten Dev Patel yakın zamanda gösterime giren Yeşil Şövalye filmindeki performansıyla tüm sinemaseverleri yeniden kalbinden vurmuş gibi görünüyor.


Kameraların önünde büyüyen oyuncu; Dev Patel
 


Akademi, Altın Küre ve BAFTA ödüllerine adaylığı bulunan İngiliz aktör Dev Patel, 23 Nisan 1990 tarihinde, bir bakım çalışanı olan Anita ve bir IT danışmanı olan Raju'nun oğlu olarak Londra'nın Harrow semtinde doğdu.

Hindu inancına göre yetiştirilen Dev Patel, biraz Guceratça konuşabiliyor ve soy ağacının kökleri Gucerat eyaletindeki Jamnagar ve Unjha'ya kadar uzanıyor.

Çocukken oldukça enerjik olduğu için başı sürekli belaya giren ve Harrow'un Rayners Lane bölgesinde büyüyen Dev Patel burada Longfield İlkokulu ve Whitmore Lisesi'ne gitti.

O sıralar aptal olmaya ne kadar istekli olursa akranlarının zorbalığına uğrama ihtimalinin azalacağını düşünen Patel bu nedenle okulda kendini savunmak için komik olma alışkanlığı geliştirmişti.

Okulun performans etkinliklerinden biri olan Twelfth Night yapımında Sir Andrew Aguecheek olarak ilk oyunculuk rolünü üstlendi.
 


Matematik konusunda oldukça kötü olduğunu iddia etse de Dev Patel, Whitmore Lisesi'nde okulun oldukça parlak ve yetenekli öğrencilerindendi ki drama öğretmeni Niamh Wright onun çeşitli karakterleri yaratıcı bir şekilde aktarma konusunda doğuştan gelen etkileyici bir yeteneği olduğunu söylüyordu.

Matematikte en iyisi olmayabilir, ama onun farklı konulardaki eğilimleri farklı yeteneklerini de ortaya çıkarıyordu.
 


Mesela yeteneklerini farklı alanlarda ortaya koyan ve gerçek bir Bruce Lee hayranı da olan Dev Patel, 2000 yılında Rayners Lane Academy of Taekwondo'da eğitime başlamış, Dublin'deki 2004 AIMAA (Uluslararası Eylem Sanatları Birliği) Dünya Şampiyonası da dahil olmak üzere hem ulusal hem de uluslararası şampiyonalarda düzenli olarak yarışmış ve bu yarışmalarda bronz madalya kazanmıştı.
 


2004 Dünya Şampiyonası'nda bronz madalya sahibi olan siyah kuşaklı bir Taekwondocu da olan Dev Patel ilerleyen süreçte onu "neşeli", "sosyal bir kelebek" ve "ekran için yaratılmış" olarak nitelendirdiği annesinin desteğiyle kendini oyuncu seçmelerinde buldu.

Böylelikle profesyonel olarak oyunculuk kariyerine bir gençlik dramasındaki Pakistanlı İngiliz bir genç olan Anwar Kharral rolü ile adım atmış oldu.

Anwar karakteri kısmen Patel'in kişiliğine dayanıyordu ve bu rol, Skins adlı bu dizideki rolü aldıktan sonra onun için özel olarak yazıldı.

Nihayetinde, Büyük Britanya'da doğup büyümüş olmasına rağmen Dev Patel, uluslararası atılımında büyük başarılara imza atan bir aktör oldu.
 

 

Arafta bir oyuncu

Oyunculuğun kesinlikle performansa dayalı bir şey olduğunu, role girildiğinde kişinin kendini dönüştürmesi ve değiştirmesi gerektiğini belirten Dev Patel bu konuda kendisine karşı her zaman çok katı olduğunu belirtiyor ve bir role çalışırken kendisini hiçbir zaman yeterince iyi hissetmediğini söylüyor.

Hatta işini bu açıdan oldukça cazibeli bulsa da yine de sektörün farklı milletten olanlara karşı faşistçe bir tavır takındığını düşünüyor.
 


Hiçbir zaman tamamen İngiliz olacak kadar İngiliz ya da tamamen Hint olacak kadar Hint hissetmediği bu ortamda zaman zaman kendisini kültürel farklara açık hiç kimsenin olmadığı bir ülkede sıkışıp kalmış gibi hissettiğini belirtiyor.

Bu yüzden sanki bir 'araf'taymışçasına geçen bu yıllar içinde çeşitliliğin biraz daha arttığını düşünse de film endüstrisinin samimi bir şekilde değişmesini ve yönetmenlerin insanlara rol verirken renk ayrımı yapmamasını istiyor.
 

 

Okulu çok erken bırakan Dev Patel, seyahatin onun için farklı bir eğitim olduğunu belirtiyor.

İşi gereği sık sık otellerde kalmak zorunda kalan oyuncu otel seçimlerinde de oldukça seçici davranıyor ve onun lüks anlayışında harika bir banyo ve mis kokulu temiz çarşaflar önemli bir yer tutuyor.
 


Bir rutini olan çok katı bir hayat yaşayan ama diğer taraftan bu rutini de seven Dev Patel ayrıca dışarıda yemek yemeyi, yemeklerden fish & chips'i ve ilginç çoraplar giymeyi çok seviyor.

Bu arada yüksek teknolojiye sahip herhangi bir şeyin büyük bir hayranı olmadığı söylenen Dev Patel'in bir teknofobik olduğu söyleniliyor ve sanırım onun sosyal medyada ve dijital dünyada aktif olmaması da bu iddiayı doğruluyor gibi görünüyor.
 

 

Filmografisi

Çıkış yaptığı ilk film olan Slumdog Millionaire vizyona girdiğinde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Dev Patel, o zamanlar büyük yürekli, saf ve neredeyse karikatürümsü biri olarak biliniyordu.

Patel, ilk filminin başarısının ardından ikinci bir filmde kendisini zorlayan bir rol almak istediğini ancak sektörün buna çok da sıcak bakmadığını ve daha çok kendisine taksi şoförü, terörist ya da aptal Hinti oynaması için teklifler geldiğinden dem vuruyordu.
 


Bu süre içinde Yıldız Savaşları üçlemesi için seçmelere katılmış olsa da Airbender'dan bu yana Hollywood stüdyolarının yeşil ekran çekimlerinden uzak durmaya çalışıyordu.

Filmografisinde çoğunlukla klişe karakterlere hayat verdiğini söyleyen Dev Patel yine de gerçek hayattaki olaylardan uyarlanan Lion ve Hotel Mumbai gibi filmler ile daha derin ve düşünceli karakterleri canlandırma imkânı da buldu.
 


Ve Dev Patel, çok özel oyuncularla birlikte kamera karşısına geçtiği En İyi Egzotik Marigold Oteli serisiyle finansal başarıyı yakalamayı başardı.

Yine de ona karşı çoğu zaman acımasız davrananlarla mücadele etmek zorunda kaldığı bu sektörde kendini her zaman evinde hisseden Dev Patel dikkat çekici ve güvenilir bir oyuncu olarak hatırı sayılır bir ün kazanmıştı.


Milyoner

Yönetmen: Danny Boyle, Loveleen Tandan / Oyuncular: Dev Patel, Saurabh Shukla, Anil Kapoor, Raj Zutshi, Jeneva Talwar, Freida Pinto, Irrfan Khan, Azharuddin Mohammed Ismail, Ayush Mahesh, Jira Banjara, Sheikh Wali, Mahesh Manjrekar, Sanchita Choudhary, Himanshu Tyagi, Sharib Hashmi, Virendra Chatterjee, Feroze Khan, Sunil Kumar Agrawal, Virender Kumar, Devesh Rawal, Rubina Ali, Ankur Vikal, Tiger, Chirag Parmar, Nazneen Shaikh, Farzana Ansari, Anupam Shyam, Salim Chaus, Singh Shera Family, Harvinder Kaur, Narendra Singh Bhati, Tanay Chheda, Ashutosh Lobo Gajiwala, Satya Mudgal, Janet de Vigne, William Relton, David Gilliam, Mia Drake, Kinder Singh, Christine Matovich Singh, Thomas Lehmkuhl, Siddesh Patil, Najma Shaikh, Saeeda Shaikh, Alka Satpute, Tabassum Khan, Tanvi Ganesh Lonkar, Sitaram Panchal, Nigel Caesar, Ajit Pandey, Kedar Thapar, Amit Leonard, Rajesh Kumar, Sagar Ghopalkar, Pradeep Solanki, Abdul Hamid Shaikh, Dheeraj Waghela, Shruti Seth, Arfi Lamba, Taira Colah, Varun Bagri, Ankur Tewari, Anjum Sharma, Madhur Mittal, Sarfaraz Khan, Syed Fazal Hussain, Umar Khan, Imran Hasnee, Homai Billimoria, Udayan Baijal, Sandeep Kaul, Rufee Ahmed, Rhea Lawyer, Deepali Dalvi, Anisha Nagar, Farrah Shaikh, Mamta Sharma, Neha M. Khatarawalla, Tanya Singh, Anand Tiwari, Faezeh Jalali, Meghana Jhalani, Rupali Mehra, Anju Singh, Saurabh Agarwal, Mark Boucher, Andre Nel, Yuvraj Singh, Sachin Tendulkar, Amitabh Bachchan, Stephanie D'Abruzzo / Süre: 120 dakika
 

 

2008 yılına ait Slumdog Millionaire adlı bu modern Hindistan'ı kadrajına alan filmde; Mumbai'li Jamal'ın Hindistan'da katıldığı bir yarışma programında hile yaptığı iddia edilince, Jamal'ın hayatı tam bir kabusa döner.

Jamal Malik, Charles Dickens'ın yirmi birinci yüzyıl Londra'sı gibi; büyük bir hızla gelişen ama yoksulların her zamankinden daha yoksul, zenginlerin her zamankinden daha zengin olduğu, ikisinin tam ortasında, yukarıya doğru yollarını açmaya çalışan büyük bir kitlenin de ayakta durmaya çalıştığı Mumbai'nin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan on sekiz yaşında bir yetimdir.
 


Günlerden bir gün Jamal, Hindistan'ın izlenme rekorları kıran Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasına katılır, üstelik yarışmada 20 milyon rupi kazanmasına sadece bir adım kalmıştır ve yakıcı stüdyo ışıkları altında nefeslerini tutan izleyiciler Jamal'ın son soruyla vereceği cevabı heyecanla beklemektedir.

Ama programın bu en heyecanlı anında yarışmaya ara verildiğinde, programın sunucusu Prem Kumar, sıfırdan zengin olacak bu sokak çocuğunun tüm soruları bilebilme ihtimaline inanmayıp onu hile yaptığı iddiasıyla polise ihbar edince polisler Jamal'ı hile yapmak suçuyla tutuklarlar.

Gece boyunca sorguya çekilen yarışmacının karşısına sorular tekrar çıkınca Jamal her sorunun doğru cevabını nasıl bulduğunu anlatmaya başlar.

Suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışan Jamal, kardeşiyle birlikte kenar mahallede geçen yaşamından, mahalle çeteleriyle olan ilişkilerinden ve tek aşkı Latika'yı yeniden bulma çabasından bahseder.
 


Böylelikle yarışmadaki her sorunun cevabı Jamal'ın inanılması zor ama gerçek hikayesini ortaya çıkartır.

Jamal'ın hayat hikayesi polis memurunu etkiler ve o bile bu kenar mahalle çocuğunun doğru söylediğine inanmaya başlar.

Sonunda polis Jamal'ın yarışmaya geri dönerek son soruyu da cevaplaması gerektiğine karar verir.

Nihayetinde Jamal son soruyu cevaplamak üzere koltuğa oturur ama son sorunun cevabı hakkında hiçbir fikri yoktur.

Artık tüm şehir, bu fakir sokak çocuğunun son soruya vereceği cevaba kilitlenmişken bu son soru onun hayat hikayesindeki bir gizemi korur.
 


Dev Patel bu ilk sinema filminde; Mumbai şehrinin gecekondu mahallesinde çıkan bir din çatışmasında annesi gözlerinin önünde katledildikten sonra abisi Salim ve tek aşkı yetim Latika'yla birlikte sokaklarda yaşamaya başlayan ve çocukluğu şehrin en fakir bölgelerinde sokak çeteleri içinde geçen, en büyük düşü ise Hindistan'ın en ünlü bilgi yarışması programına katılmak ve büyük para ödülünü kazanmak olan Jamal'in gençlik dönemlerini canlandırmıştır.

Dev Patel, rolüne hazırlanmak için filmin yönetmenliğini üstlenen Danny Boyle ile birlikte film çekim yerleri için keşif yapmaya gitti.

Böylelikle filmin geçtiği gecekondu mahallelerini kendi gözleriyle gözlemleyebildi ve ayrıca bir gün boyunca bir çağrı merkezinde ve bulaşıkları yıkadığı bir otelde çalıştı.

Nihayetinde filmdeki performansıyla henüz on dokuz yaşında Başrolde En İyi Erkek Oyuncu dalında BAFTA Ödülü'ne aday gösterilen Dev Patel böylelikle bu ödülün en genç adaylardan biri oldu.

 

Avatar: Son Hava Bükücü

Yönetmen: M. Night Shyamalan / Oyuncular: Dev Patel, Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone, Shaun Toub, Aasif Mandvi, Cliff Curtis, Seychelle Gabriel, Katharine Houghton, Francis Guinan, Damon Gupton, Summer Bishil, Randall Duk Kim, John D'Alonzo, Keong Sim, Isaac Jin Solstein, Edmund Ikeda, John Noble, Morgan Spector, Karim Sioud, Manu Narayan, Kevin Yamada, Ted Oyama, Ritesh Rajan, Georgie DeNoto, Manuel Ishkhanian, Chris Brewster, Ryan Shams, Jeffrey Zubernis, Brian Johnson, J.W. Cortes, Alex Alessi, Mohammed J. Ali, Jessica Jade Andres, Frank Apollonio, Dee Bradley Baker, Alexander Baliev, Hasan Bivings, Raymond H. Blong, Daymien Bravo, Ernest E. Brown, Tamiko Brownlee, Steven Carey, J. Center, George Coward, Sean Crisden, Tom Delconte, Danny Donnelly, Chris Dyer, Robert Eckard, Kristian Francis Falkenstein, Bobby Filer, Akira Fitton, Jae Greene, Joshua David Hickey, Sam Ibram, Adam Zebediah Joseph, Marqus Kane, Cory Kastle, Kirk Kelly, Jona Kessler, Ali Khan, Patrick King, Michael William Kondyra, Michael J. Kraycik, Zackary Kresser, Joe Krieg, Trevor La Torre, Erica LaRose, Robert Lenzi, Loren W. Lepre, Bob Lewandowski, Jerry Lobrow, Roberto Lombardi, Cosimo Mariano, Brian M. Martin, Patrick Monari, Doua Moua, Jeffrey Mowery, Ken Myers, Matthew Nadu, Eddie Noone, Robert Nuzzie, Mihir Pathak, Patrick Phan, Joe Polito, David L. Powell III, Gio Randazzo, Jordan Romero, Valentino Rudi, James Sayess, M. Night Shyamalan, Philip J Silvera, London Summers, Jon Trosky, Mike Tyler, Daymien Valentino, Jackson Zachariah Vaughn, Matt von Siegel, Thomas Walton, Ontaria Kim Wilson / Süre: 103 dakika
 


Avatar evrenini temel alan yapımların başarısından sonra Shyamalan'ın İslam, Hint ve Türk etkilerinden esinlenerek çekimlerini gerçekleştirdiği, 2010 yılına ait The Last Airbender adlı bu film; Aang'ın hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.

Su, Toprak ve Hava milletinin Ateş ülkesinin zorbalığına direnmesinin hikayesinin aktarıldığı bu filmin başlangıcında Hava, Su, Toprak, Ateş kaderleri birbirine bağlanmış dört ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Kaderleri birbirine bağlanmış, etnik köken ve farklı kültürlerin bir karışımından oluşan dört ülke arasında egemen ve militarist güçlerce yönetilen Ateş ulusu diğer ülkelere hâkim olmak için zalim ve acımasız bir savaş başlatınca bir anda her şey değişir.

Büyük ordular ve imha silahlarıyla desteklenen ateş bükücüler yeryüzündeki her hava bükücüyü etkisiz hale getirir.
 


Üstelik koskoca bir yüzyıl geçtiği halde bu yıkım sürecini değiştirecek en küçük bir umut belirtisi görünürde yoktur ve baskı altındaki uluslar için tek bir seçenek vardır: Tam teslimiyet ya da tam yıkım.

Böylesi bir ortamda, günlerden bir gün genç Su Bükücü Katara, erkek kardeşi Sokka'yla yeteneklerini çalışırken Aang adlı genç bir çocukla tanışırlar.

Aang'ın hava bükme becerileri ortaya çıktıkça, Katara ve Sokka, karşılarındakinin Son Hava Bükücü olabileceğini fark ederler.
Dört elementi de kontrol edebilen tek kişi olan geleceğin habercisi bu genç Hava Bükücü, Ateş ulusunun saldırılarına karşı koyabilecek tek silahtır ve savaşın yıktığı dünyanın düzenini bir tek o geri getirebilir.

Fakat kehanete göre, dört elementi de kontrol edebilecek güce sahip tek Avatar olan Aang'ın savaş alevlerinin tüm evreni sardığı bu yerde çok geç olmadan bükme becerilerinde ustalaşması gerekmektedir.
 


Aang, savaşın yıkıma uğrattığı dünyalarında düzeni tekrar sağlamak için, Su Bükücü Katara ve erkek kardeşi Sokka'dan yardım alır.

Nihayetinde Ateş ulusu dikkatlerini kuzey kalesindeki Su ulusuna çevirdiklerinde kendilerini savunmak için boş girişimlerde bulunan diğer uluslar bu seçilmiş birkaç kişinin arkasında yer alır.

Oscar ödüllü Milyoner'in başarısından sonra filmin başrol oyuncusu Dev Patel, Milyoner'deki karakteri Jamal'dan çok farklı bir rol arayışı içindeymiş.

Milyoner setinde çekimlerden vakit bulduğunda izlediği Avatar dizisinin sinemaya uyarlanacağını duyduğunda Patel, Avatar evrenindeki Prens karakteri için kendini kasete çekmiş ve sonra Shyamalan'dan rolü kendisine teklif ettiği "o önemli telefonu" almış.
 


Esasında eğlenceli ve aksiyon dolu yaz filmi olması amacıyla çekilen ama yine de olay örgüsünde ciddi konulara da değinen; görsel efektleri, harika aksiyonu ve destansı hikayesiyle heyecan veren bu filmde Dev Patel, tutkusu ve babasının gözünde gururunu tekrar kazanmak için verdiği mücadele arasında kalmış olan, Ateş ulusunun intikam dolu Prens Zuko'su rolünde kamera karşısına geçmiştir.

Kendisine verilen bu rolü Dev Patel incinebilir bir ergen erkek-çocuk bedeninde öfke ve merhametin kusursuz bir kombinasyonu ile canlandırmıştır.

Ticari bir başarıya sahip olmasına rağmen, film kritik açıdan oldukça başarısız bulundu; özellikle beyaz aktörlerin kahramanlar olarak seçilmesi, kötülerin ise Güney Asyalı ve Arap aktörler tarafından canlandırılması oldukça eleştirildi.
 


Hatta Dev Patel bu filmdeki performansıyla En Kötü Yardımcı Erkek Oyuncu olarak Razzie Ödülü adaylığı bile aldı, fakat yine de Patel'in rolü iyi karşılandı ve birçok kişi tarafından filmin en olumlu yönlerinden biri olarak kabul edildi.

Ancak yeşil ekranların karşısında rol yapmakta zorlandığını kabul eden Dev Patel için bu filmi çekme deneyimi o kadar kötü bir iz bıraktı ki "yaptığım en kötü filmlerden biri" olarak nitelendirdiği bu filmden sonraki on yıl içinde Hollywood'un büyük gişe rekorları kıran filmlerinde oynama tekliflerinin tümünü reddetti.

 

Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili

Yönetmen: John Madden / Oyuncular: Dev Patel, Judi Dench, Tom Wilkinson, Patrick Pearson, Hugh Dickson, James Rawlings, Bill Nighy, Penelope Wilton, Maggie Smith, Liza Tarbuck, Paul Bhattacharjee, Lucy Robinson, Ronald Pickup, Celia Imrie, Simon Wilson, Sara Stewart, Ramona Marquez, Raoul Marquez, Glen Davies, Jay Villiers, Paul Bentall, Louise Brealey, Catherine Terris, Richard Cubison, Josh Cohen, Josh Cole, Bhuvnesh Shetty, Honey Chhaya, Shubhrajyoti Barat, N. Kumar, Hem Acharya, Kailash Vijay, Tina Desai, Sid Makkar, Seema Azmi, Vishnu Sharma, Lillete Dubey, Denzil Smith, Jagdish Sharma, Sandeep Lele, Diana Hardcastle, Neeraj Kadela, S.N. Purohit, Shiv Palawat, Mahesh Udeshi, Neena Kulkarni, Rajendra Gupta, Gagan Mishra, A.R. Rama, Fiaz Ali, Victoria Jane Appleton, Claire Ashton, Israr Azam, Bern Collaço, Sukesh Khosla, Dimple Kumar, Manveer Sahota, Atul Sharma, Grace Sinclair / Süre: 124 dakika
 

 

Deborah Moggach'ın These Foolish Things adlı romanından Ol Parker tarafından senaryolaştırılan, 2011 yılına ait The Best Exotic Marigold Hotel adlı bu filmde; bir grup emekli İngiliz kafadar, daha hesaplı bir tatil için, televizyonda rüya gibi gözüken ve Hindistan'da bulunan bir otelin ilanı ile Hindistan'a gitmeye karar verirler.
 


Ancak Marigold Oteli'nin reklamları ve sunduğu rahat yaşam düşlerine kapılan bu birbirinden bağımsız grup oraya vardıklarında otelden geriye yalnızca eski şatafatlı halinin kaldığını görürler.

Reklamın tamamen sahte olduğunu anlayan arkadaşlar, uzak doğuya yaptıkları bu seyahatlerinde beklediklerinden çok daha farklı deneyimlerle karşılaşırlar.
 


Zira Marigold Hotel sandıkları kadar lüks değildir ama Hindistan insanlarının sıcaklığı, misafirperverliği ve bu renkli ülkenin sevecen egzotikliği Amerikalı turistlerin yepyeni duygularla tanışmalarını sağlar.

Üstelik bu harap mekânda eskileri bırakıp yeni özgür ve sevgi dolu hayatlarını farkına varmayı öğrenirler.

Bekledikleri lüks tatilden eser olmasa da bu mekânda yaşadıkları ve birbirleriyle kurdukları ilginç bağ sonucunda hayatın tadını ve aşkı yeniden keşfederler.
 


Rol için Hint-İngiliz aksanını mükemmelleştirmek için dersler alan Dev Patel bu filmde; hevesli bir hayalperest görünümündeki otelin yöneticilerinden biri olan Sonny Kapoor'a hayat vermiştir.

 

Cherry'nin Hikâyesi

Yönetmen: Stephen Elliott / Oyuncular: Dev Patel, Ashley Hinshaw, Lili Taylor, Diane Farr, Jonny Weston, James Franco, Heather Graham, Maya Raines, Vincent Palo, Elana Krausz, Isaac Fitzberald, Lorelei Lee, K. Lee, Princess Donna, Sensi Pearl, Michael Torres, Robert George Nelson, Viva Celso, Cully Fredricksen, James Anthony Cotton, Nina Ljeti, Donald E. Lacy Jr., Nkechi, Ernest Waddell, Sarah Curtiss, Ben Simonetti, Nelson Lee, Megan Boone, Karyn Hunt, Jordan Kessler, Momo Juniper Hurley, Mike Bessoni, Melissa Tan, Tom McGraw, Darryl Fong, Dennis Smith, Amy Huckabay, Patrick Alparone, Dan Weiss, Tim Lewis, Peter Alton, Windy Chien, Ricky Saenz, Mark Silversten, Peter Kepler, Tristin Hagen, Andy Miller, Veronica Valencia, Leo Gaelan McKeown Hickel, Sean Thomas, Alexa Inkeles, Riko Bay, Aaron B.W. Collins, Zachary Culbertson, Thomas Dalby, Lauren M. Davidson, Christo Dimassis, Aldrin Enriquez, Jeff Ferreira, Kenley Gaffke, John Herkenrath, Jessica June, Benny Kong, Sebastian Krischer, Jiz Lee, John Lobato, Heywood McGuffee, Cloud Mykals, Jarema Osofsky, Christina Polycrates, Michael Andrew Reed, Michael T Stewart, Steven Wiig, Yulia Zabo, Jordan Zeichner / Süre: 98 dakika
 


Kendisi de eski bir seks işçisi olan ve filmi oluşturan yedi kitabın da yazarı Stephen Elliott'un yönetmenliğini üstlendiği, 2012 yılına ait About Cherry adlı bu filmde; liseyi bitirmek üzereyken porno sektörüne giren on sekiz yaşındaki bir kızın hikayesi anlatılıyor.

Liseyi bitirmek üzere olan Angelina'nın hiç de kolay olmayan bir aile hayatı vardır; annesi alkoliktir ve üvey babası şiddete yatkın, sağı solu belli olmayan bir adamdır.
 


Sıradan ve küçük hayatında hiçbir şey düzgün gitmeyen Angelina ailesinden çok sıkılmış halde yeni bir çıkış noktası ararken bir sabah, erkek arkadaşı onun para için çıplak resimler çektirmesi konusunda ısrar edince önce karşı koyan Angelina sonra ikna olur ve parayı en yakın arkadaşı Andrew ile San Francisco'ya kaçmak üzere kullanmaya karar verir.

En yakın arkadaşı Andrew ile Los Angeles'tan San Francisco'ya kaçan ve burada bir striptiz barda çalışmaya başlayan Angelina günlerden bir gün barda kokteyl hazırlarken Frances ile tanışır; bu zengin avukat onu pahalı elbiseler ve şık partilerle dolu yepyeni bir dünyayla tanıştıracağına söz verir.
 


Bu zengin avukatla birlikte yeni bir ilişkiye adım atan Angelina, Francis'i kendisine yeni bir çıkış noktası gibi görse de aslında bu kokain bağımlısı adamın kendisine bile faydası yoktur.

Bu sırada Angelina, kendisine 'Cherry' adını seçerek eski oyuncu yeni porno yönetmeni Margaret ile San Francisco'daki yeraltı porno dünyasının kapılarını aralar.
 


Hikâyede porno sektörünün iniş çıkışları keşfedilirken, porno sektörünün kadınların nesneleştirilmesine rol oynayıp oynamadığı sorgulanıyor ve film porno, cinsellik, başarı gibi konular üzerine varsayımlara meydan okurken, kendinizi bulmak için nerede durmanız gerektiği sorusuyla izleyenleri yüzleştiriyor.

Dev Patel bu filmde, tüm bu karmaşa içinde Angelina'nın en yakın arkadaşı, destekçisi ve tek dostu olan Andrew karakterinde hayat vermiştir.

 

İçimizdeki Yol

Yönetmen: Gren Wells / Oyuncular: Dev Patel, Robert Sheehan, Zoë Kravitz, Robert Patrick, Kyra Sedgwick, Ali Hillis, James Calvert, Louisa Kendrick, Ross Gallo, Cooper Roth, Jayce Dempsey, Eleanor Wells, Joe Unger, Eric Matheny, Elsi Eng, Yanna Fabian, Bradley Gallo, Matt Riedy, Alejandro Romero / Süre: 100 dakika
 

 

2014 yılına ait The Road Within adlı bu film; araba çalarak maceraya atılan ve gidecekleri yerleri bilmeden yollara düşen üç kişinin heyecan dolu anlarını kadrajına alıyor.
 


Küçük yaşta kendisine konan bir hastalık teşhisi ile hayatı kararan, Tourette Sendromu'na sahip bir genç olan Vincent, hayata tutunduğu tek dal olan annesini kaybettikten sonra uzun süredir görmediği babası Robert'a taşınmak zorunda kalır, ancak politikayla ilgilenen babası kendisine ayak bağı olmaması için onu Dr. Mia Rose'un kliniğine yatırır.
 


Hayatını ömür boyu bu klinikte geçirmemeye kararlı olan Vincent burada tanıştığı anoreksik Marie ile kısa sürede yakınlık kurar.

Doktorun arabasını çalan ikili, Vincent'ın oda arkadaşı obsesif kompülsif Alex'i de yanlarına almak zorunda kalınca hepsinin hayatını değiştirecek uzun bir yolculuk başlar.
 


Hastaneden kaçtığını duyan babası bu haberi alır almaz hastanedeki doktorla birlikte çocukların peşine düşse de işler bekledikleri gibi yürümez ve Vincent bu yolda onlara güzel bir ders vermeyi ihmal etmez.

Dev Patel bu filmde obsesif kompülsif bir karakter olan Alex'e hayat vermiştir.

 

Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili 2

Yönetmen: John Madden / Oyuncular: Dev Patel, Maggie Smith, Danny Mahoney, David Strathairn, Judi Dench, Bill Nighy, Celia Imrie, Ronald Pickup, Diana Hardcastle, Shubhrajyoti Barat, Fiona Mollison, Zachary Coffin, Jayesh V. Kardak, Tina Desai, Shazad Latif, Avijit Dutt, Denzil Smith, Ashok Pathak, Poppy Miller, Rajesh Tailang, Atul Tiwari, Seema Azmi, Lillete Dubey, Tamsin Greig, Richard Gere, Neeraj Kadela, Sarvesh Vyas, Lateesha Dorik, Vikram Singh, Avantika Akerkar, Shishir Sharma, Sid Makkar, Claire Price, Penelope Wilton, Lokesh Rai, Atul Kale, Sufiyan Khan, Dinesh Pradhan, Anita Pradhan, Ansh Rathore, Eddie Bagayawa, Pui Fan Lee, Christy Meyer, Gary Tantony / Süre: 122 dakika
 

 

2011 yılında çekilen aynı adlı filmin devamı olan, 2015 yılına ait The Second Best Exotic Marigold Hotel adlı bu filmde; daha önce tatil için geldikleri bu yerde sürprizlerle karşılaşan korkusuz ve iyimser yedi İngiliz emekli pansiyoner önceden kaldıkları otelin yeni şubesinin açılmasıyla birlikte yeniden bir araya geliyor, ama bu defa gruba yeni isimler de katılıyor.

Marigold Oteli'nin sahibi olan Sonny Kapoor işleri iyi gidince ikinci oteli açma hayallerini gerçekleştirme şansı yakalar.
 


Ama Sonny Kapoor ikinci bir oteli açabilmek için çalışırken, hayatında başka bir önemli değişim daha vardır; bu otelle ilgili planlarını gerçekleştirirken hayatının aşkı Sunaina ile evlilik planları da yapmaktadır.

Öte yandan ilk filmde de karşımıza çıkan Evelyn ve Douglas da otelin çalışanları arasına katılmış, Marigold ailesi iyice genişlemiştir.
 


Otelde kalan tek boş odaya yerleşen Guy Chambers isimli yazar, yazdığı roman için ilham ararken Sonny'nin annesi Bayan Kooper ile tanışır.
Yaklaşan görkemli Hint düğünü nedeniyle heyecan ve stres dolu günler yaşanmaktayken otele atanan yeni müdür Muriel kimsenin tam olarak farkına varamadığı bazı sırları ortaya çıkaracaktır.

Hayatlarının ikinci baharını yaşayan kişilerin, yaşamlarını ve ilişkilerini saygı ve sevgi çerçevesinde kadraja alan bu filmde Dev Patel, Marigold Oteli'nin sahibi Sonny Kapoor olarak bir kez daha kamera karşısına geçmiştir.

 

Chappie

Yönetmen: Neill Blomkamp / Oyuncular: Dev Patel, Sharlto Copley, Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Brandon Auret, Johnny Selema, Anderson Cooper, Maurice Carpede, Jason Cope, Kevin Otto, Chris Shields, Bill Marchant, Robert Hobbs, Mark K. Xulu, Sherldon Marema, Shaheed Hajee, James Hendricks, Julian Brits, David Davadoss, Anneli Muller, Kendal Watt, Eugene Khumbanyiwa, Chan Marti, Vuyelwa Booi, Mike Blomkamp, Anthony Bishop, Paul Dobson, Max Poolman, Alistair Prodgers, Wandile Molebatsi, Arran Henn, Thami Ngubeni, James Bitonti, Andea de Jager, Hein de Vries, Dan Hirst, Paul Hampshire, Graeme Duffy, Nico Engelbrecht, Miranda Frigon, Edwin Gagiano, Janus Prinsloo, Sean Owen Roberts / Süre: 120 dakika
 

 

2015 yılına ait Chappie adlı yakın gelecekte geçen bu filmde; baskıcı mekanik robotlardan oluşan polis güçleri görev yapmaktadır ve suçları önlemek, bu güçlendirilmiş mekanize robot polislerin işidir.
 


Ancak, ilerleyen zamanda insanlar onlara karşı koymaya başlayınca bu robot polislerden birisi bir çete tarafından çalınarak yeni bir program yüklenir ve böylece ilk kez kendisi adına düşünen ve hisseden Chappie adlı bir robot ortaya çıkar.
 


Kısa zamanda Chappie düzene ve insanlığa karşı tehdit olarak görülmeye başlar ve yetkililer onu durdurmak için her şeyi göze almak zorunda kalırlar.
 


Dev Patel bu filmde, tasarladığı bir programla ilk kez kendi adına düşünen ve hisseden bir robot yapmayı başaran Deon Wilson adındaki bir mühendise hayat vermiştir.

 

Sonsuzluk Teorisi

Yönetmen: Matt Brown / Oyuncular: Dev Patel, Jeremy Irons, Malcolm Sinclair, Raghuvir Joshi, Dhritiman Chatterjee, Stephen Fry, Arundathi Nag, Devika Bhise, Pádraic Delaney, Toby Jones, Jeremy Northam, San Shella, Richard Cunningham, Thomas Bewley, Anthony Calf, Richard Johnson, Kevin McNally, Pip Barclay, David Shaw Parker, Dominic Cazenove, Shazad Latif, Nicholas Agnew, Roger Narayan, Alan Booty, Shenagh Govan, Alexander Forsyth, Enzo Cilenti, Elaine Caulfield, Alex Bartram, Christopher Ravenscroft, James Francis Andrews, Alan Bentley, Patrick Carney Junior, Alexander Coopez, Roman Green, Eleanor Inglis, Gary Latner, Ted Leib, Devlin Lloyd, Jack Philips, Warren Rushton, Imogen Sage, James Thomas Scott, Arthur Wilde / Süre: 108 dakika
 

 

2015 yılına ait The Man Who Knew Infinity adlı bu film; Dev Patel'in hayat verdiği, gerçekte yaşamış olan Hint matematikçi Srinivasa Ramanujan Iyengar'ı kadrajına alıyor ve önemli teorilerinin, onu hiç tanınmıyorken savaşın ortasındaki bir dünyaya taşıyan ve dehasını dünyaya göstermek için yılmadan mücadele eden benzersiz bir dâhinin olanak dışı gerçek hikâyesini anlatıyor.
 


Hindistan'ın Madras kentinde zor şartlarda yaşamını sürdüren Srinivasa okulda matematik dersi haricinde diğer dersler ile ilgilenmediği için başarısız olur ve okuldan ayrılmak zorunda kalır.

Srinivasa yirmi beş yaşına geldiğinde memurluk yapmaya başlamıştır, ama kendini sürekli eve kapatan Srinivasa Ramanujan'ın aklı hep formüllerdedir.
 


Meslektaşlarının onu reddetmesine ve küçümsemesine rağmen tutkusunun peşinden gitmeye kararlı olan Srinivasa, Cambridge'deki Trinity Üniversitesi'ndeki tanınmış İngiliz matematik profesörü G.H. Hardy'ye bir mektup yazar.

Kendi kendini yetiştirmiş bir dahi olan ve her denklemin Tanrı'nın bir ifadesi olduğuna inanarak kendi yazdığı formülleri mektup ile diğer matematikçilere yollayan Srinivasa, İkinci Dünya Savaşı esnasında Cambridge Üniversitesi'ne kabul edilir.
 


Onun doğal yeteneğinin, özgünlüğünün ve dâhiliğinin farkına varan Profesör Hardy, meslektaşlarının şüpheci yaklaşımına rağmen, teorilerinin incelenmesi için onu Cambridge'e getirir.

Böylelikle Srinivasa ailesini, halkını ve çok sevdiği genç karısı Janaki'yi geride bırakarak, Hindistan'ın ortasındaki bilinmezlikten çıkıp okyanus ötesine, bir nevi dünyanın öbür ucuna, İngiltere'ye gider, orada sofistike ve eksantrik akıl hocasıyla derin bir bağ kurar.
 


Profesör Hardy, Srinivasa'ın hak ettiği kabul ve saygıyı görmesi için yılmadan uğraşır ama aslında Hindistan'daki meslektaşları arasında olduğu gibi, Cambridge'in geleneksel kültüründe de dışlanır.

Ama her şeye rağmen Srinivasa, resmi olarak teoremlerini kanıtlamak ve çalışmalarının, onun alışılmadık yöntemlerine hazır olmayan bir matematik cemiyeti tarafından görülmesi ve inanılması için, hastalıkla ve yoğun bir sıla hasretiyle mücadele eder.
 


Nihayetinde, hocası G.H. Hardy'nin de rehberliği ve teşvikiyle matematik teorileri ve kuramlarının önde gelen isimlerinden biri olur.

Böylelikle Srinivasa Ramanujan'ın çalışmaları, matematikte devrim yaratacak şekillerde gelişir ve bilim adamlarının dünyayı açıklama şeklini değiştirir.

Üniversitede profesör olan ve o dönem entelektüel dünyanın zirvesinde bulunan Hardy ve hiçbir resmi eğitim almamış, Hindistan'ın küçük bir köyünden gelen Ramanujan'ın bu hikayesi sadece matematikle ilgili değil, iki adamın arasındaki güçlü bağ ve bu ilişkinin onların hayatını nasıl şekillendirdiğiyle de ilgilidir.
 


Bu yüzden iki farklı dünyadan gelen tamamen farklı ideallere sahip bu iki adam arasındaki ilişkiyi kadrajına alan film böylesi yakın bir dostluk yaşayan ve hem yakınlığı hem de ayrılığı yaşayan herkesin ilgisini çekecek türdendir.

Srinivasa Ramanujan'a hayat verirken seyircinin kendini bulabileceği ve empati kurabileceği birine ihtiyaç duyan Matt Brown, Dev Patel ile ilk görüşmelerinde onun doğal karizmasından etkilenmiş ve yakalamak istediği duyguları canlandırabilecek biri olduğunu o an anlamış.
 


Dev Patel de tamamen performans odaklı olacağını bildiği bu rolü canlandırmayı çok istemiş çünkü, onun tipinde bir oyuncunun karşısına böyle önemli bir şeyin nadiren çıkacağını düşünüyormuş.

Dev Patel ayrıca Trinity'yle uzaktan yakından alakası olmayan bir okulda okuduğu için oraya gittiğinde kendini anında Ramanujan'ın yerine koymuş ve rolünü oldukça içgüdüsel bir şekilde canlandırmış.

 

Lion

Yönetmen: Garth Davis / Oyuncular: Dev Patel, Sunny Pawar, Abhishek Bharate, Priyanka Bose, Khushi Solanki, Shankar Nisode, Tannishtha Chatterjee, Nawazuddin Siddiqui, Riddhi Sen, Koushik Sen, Rita Boy, Udayshankar Pal, Surojit Das, Deepti Naval, Menik Gooneratne, David Wenham, Nicole Kidman, Keshav Jadhav, Benjamin Rigby, Divian Ladwa, Todd Sampson, Rooney Mara, Daniela Farinacci, Pallavi Sharda, Sachin Joab, Arka Das, Emilie Cocquerel, Vinod Chauhan, Babli Pandey, Madhukar Narlwade, Rohini Kargaiya, John Brierley, Saroo Brierley, Sue Brierley, Tegan Crowley, Eamon Farren, Ethan Korver, Belinda Misevski, Lucy Moir, Anna Samson, Alexandra Schepisi, Tony Skinner / Süre: 118 dakika
 

 

Saroo Brierley ve Larry Buttrose'un A Long Way Home adlı kitabından sinemaya uyarlanan, 2016 yılına ait Lion adlı bu filmde; beş yaşında kaybolduktan sonra evlatlık verilen, yıllar sonra ise gerçek ailesini bulmak için arayışa geçen Saroo Vrierley'nin gerçek hikâyesini ele alıyor.
 


Gerçek ve sıra dışı bir hikâyeden uyarlanan filmde; beş yaşındaki Hintli bir çocuk tren garında abisini beklerken uyuyakalır ve ardından Kalküta'ya kadar bir başına seyahat etmek zorunda kalır.

O uyurken trenin yola çıkması sonucu küçük çocuk uyandığında kendini evinden kilometrelerce uzakta bulur; artık kayıptır ve eve nasıl döneceğine dair bir fikri yoktur.
 


Abisi Godoo ile çıktıkları kısa gezide birbirlerini kaybedince tek başına binlerce kilometre yol kateden Saroo sonrasında yalnız başına hayatta kalmaya çalışır.

Daha sonra Avusturalyalı bir çift tarafından evlat edinilen Saroo, bu aile ile birlikte tekrar sevgiyi tadar.
 


Kendi vatanından, ailesinden yüzlerce kilometre uzakta hayatına devam eden ve bu süre içinde kaybettiği anılarını bulma umudunu yaşatmak ister fakat kendisini evlatlık alan ailesinin duygularını incitmek istemeyen Saroo, geçmişine; annesi ve abisine kavuşma arzusunu uzun bir süre bastırır.
 


Ancak bir gün şans eseri tanıştığı Hintli arkadaşları bastırdığı özlemi yeniden uyandırınca Saroo az sayıda anıları ile gerçek ailesini bulmak için çok zorlu bir maceraya atılır.

Dev Patel bu filmde ailesini bulma isteği giderek bir saplantıya dönüşen ve elinde hiçbir şey olmadan ilerlemeye çalışan Saroo'nun gençlik dönemlerini canlandırmıştır.
 


Patel bu filmindeki performansı sonrasında, 70. İngiliz Akademisi Film Ödülleri ve 89. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi ve birinciliği kazandı.

Böylelikle Dev Patel bir Oscar adaylığı alan üçüncü Hint asıllı aktör olma unvanına da sahip oldu.

 

Hotel Mumbai

Yönetmen: Anthony Maras / Oyuncular: Dev Patel, Amandeep Singh, Suhail Nayyar, Manoj Mehra, Dinesh Kumar, Amritpal Singh, Kapil Kumar Netra, Adithi Kalkunte, Alex Pinder, Vipin Sharma, Nazanin Boniadi, Armie Hammer, Tilda Cobham-Hervey, Anupam Kher, Jason Isaacs, Gaurav Paswala, Natasha Liu Bordizzo, Angus McLaren, Naina Sareen, Sachin Joab, Chantal Contouri, Vitthal Kale, Nagesh Bhonsle, Carmen Duncan, Ansuya Nathan, Pawan Singh, Raunak Bhinder, Ishan Khanna, Harjeet Singh, Nitin Dhiman, Mariette Valsan, Aradhana Dhawan, Akhilesh Harsh, Pallavi Sharda, Devyani Mandavgane, Divya Unny, Bhidhisha Ghosh, Trishaan, Mariella Hosseini, Yogesh Rau, Carmel Johnson, Priti Srivastava, Puven Pather, Jesrin Joseph, Takila Wood, Dimple Shah, Ashwani Kumar, Piazza Priyam, Zenia Starr, Daljinder Singh Nagpal, Manasi Joshi, Rohan Mirchandaney, Rodney Afif, Marc Iserlis, Mona Mathews, Abhiroy Singh, Lee Perry, Jude Henshaw, Shiv Dev Singh, Rory Walker, Mahinga Senger, Braj Kishore Tiwari, Sandeep Bhojak, Yulian Caesar, Devyani Cm, Siwani Devkota, Lauren Koopowitz, Niraj Pandya, Kshitij Pawar, Yash Trivedi / Süre: 123 dakika
 

 

2008 yılında Hindistan'ın finans ve eğlence başkenti olan Mumbai'de yaşanan ve dünya tarihine damga vuran gerçek olaylardan sinemaya uyarlanan, 2018 yılına ait Hotel Mumbai adlı bu film; Hindistan'ın kalbi olarak kabul edilen Mumbai/Taj Otel'de meydana gelen bir terör saldırısında otel çalışanlarının kendi hayatlarını hiçe sayarak konukları kurtarma öykülerini anlatılıyor.

26 Kasım 2008'de, Mumbai kentinin farklı noktalarında başlayan ve dünyaca ünlü Taj Hotel'de sonlanan terör eylemleri tüm dünyanın gündemini değiştirmişti.

Hindistan'ın en önemli sembollerinden biri olan ve 1903 yılından bu yana farklı ülkelerden, kültürlerden gelen misafirlerine hizmet veren beş yıldızlı bu otel, ülke için kültürel zenginliklerin, çeşitliliğin anıtı olarak görüldüğü için Pakistan cihatçılarının planladıkları saldırıların üssü olarak seçilmesi bir tesadüf değildi.
 


Hindistan'ın en kalabalık kentini kaosa dönüştüren ve üç gün süren eylemleri konu alan filmde otelde konaklayanlarla birlikte çalışanları da tehdit altına alan teröristler, 500'den fazla insanı rehin alarak 200'e yakın kişiyi de öldürmüşlerdi.

Ancak bu olaylarda hayatta kalabilenlerin mücadelesi elbette tarihe altın harflerle geçti.

Kahramanca mücadele ederek birçok insanın hayatta kalmasını sağlayan bir grubun çevresinde gelişen olaylarda cesaret ve insanlığın tarihi destansı bir şekilde yeniden yazıldı.

Yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmı ise konukları korumak için, hayatlarını hiçe sayan otel çalışanları olmuştu.

Otel konuklarını makineli tüfek ateşinden korumak ve onları kurtarmak için fırın tepsilerini gömleklerinin altına yerleştiren, düğümlü çarşaflardan yapılan ipleri kullanarak misafirleri pencerelerden indirmeye çalışan, tehlikeli bir ateş çemberinin içinde ellerindeki imkanlarla mücadele eden Taj mutfak çalışanları, cesaret kelimesinin tam karşılığıydılar.
 


Canları pahasına savaşan birçok sivilin onurlu mücadelesini kadraja alan bu filmde Arjun baba olmaya hazırlanan genç bir adamdır.

Bir süredir işsiz olan Arjun, ailesini geçindirmek için şehrin en ünlü oteli olan Taj Mahal'de garson olarak işe başlar.

Sabahın erken saatlerinde işinin başına geçen Arjun, ünlü şef Hemant Oberoi yönetiminde otelin değerli konukları için hazırlık yapar.

Konuklar arasında henüz yeni anne baba olan zengin iş adamı David ve eşi Zahra da vardır.

Şehre tatile gelen aile, rahatça dinlenebilmek için lüks oteli tercih etmiştir, ancak çıkan terör saldırısı otel çalışanları ve konuklarının keyifli günlerini kabusa çevirir.

Otel yakınlarında birçok yer havaya uçunca, insanlar korku içerisinde otele doluşmaya başlar, fakat otele girenler arasında teröristler de vardır ve çok geçmeden oteli de ele geçirir.
 


Kaçma şansı olmasına rağmen otel misafirlerinin yanından ayrılmayı reddeden şef Hemant ve otelin garsonu Arjun, herkesi güvende tutmak için hayatını riske atar.

Çeşitli sınıflardan, farklı ırklardan ve inançlardan olan otel konukları, yaşadıkları bu korkunç saldırı karşısında örgütlenerek birlikte mücadele etmek zorunda kalır.

İnsanların tatil için geldikleri Taj Hotel'in bir savaş alanına dönüşmesiyle gerilim ve aksiyon dolu olayları sürükleyici bir şekilde ekrana taşıyan filmde Dev Patel kahramanca mücadele ederek birçok insanın hayatta kalmasını sağlayan ve yeterince temsil edilmeyen bir topluluğa sembolize eden Arjun adlı karaktere hayat vermiştir.

 

Gizemli Misafir

Yönetmen: Michael Winterbottom / Oyuncular: Dev Patel, Radhika Apte, Jim Sarbh, Waleed Akhtar, Harish Khanna, Nish Nathwani, Meherbaan Singh, Sidhu Manpreet / Süre: 96 dakika
 

 

2018 yılına ait The Wedding Guest adlı bu film; görev gereği Pakistan'dan Hindistan'a zorlu bir yolculuğa koyulan bir adamın hikayesini konu ediyor.

Jay, başlarda oldukça kolay gibi görünen gizli bir görev için Pakistan'dan Hindistan'a gönderilir.
 


Jay'in tek yapması gereken Samira adında bir kadını düğün gecesi evlenmeden önce kaçırmak ve teslim edeceği yere kadar götürmektir.

Tam da planlandığı gibi düğünden gelini kaçıran Jay, rehinesi ile birlikte tehlikeli bir yolculuğa çıkar, fakat Jay için bu defa işler beklediği gibi gitmez ve kaçırma sırasında birini öldürmek zorunda kalır.
 


Peşlerine düşen adamları atlatıp, rehineyi zamanında teslim etmeye çalışan Jay, bu sırada herkesin hayatını etkileyecek sırların ortaya çıkmasına neden olur.

Dev Patel bu filmde, yasa dışı işlerle hayatını geçiren ve aklı sadece kazanacağı parada olan Jay adındaki bir suçluya hayat vermiştir.

 

Bedenimi Kaybettim

Yönetmen: Jérémy Clapin / Oyuncular: Dev Patel, Hakim Faris, Victoire Du Bois, Patrick d'Assumçao, Alfonso Arfi, Hichem Mesbah, Myriam Loucif, Bellamine Abdelmalek, Maud Le Guenedal, Nicole Favart, Quentin Baillot, Céline Ronté, Deborah Grall, Pascal Rocher, Bruno Hausler, Jocelyn Veluire, Raymond Hosni, Guillaume Desmarchellier, Brooke Burgstahler, Tucker Chandler, Sarah Lynn Dawson, Charles Fathy, Barbara Goodson, Dennis Kleinman, Mark Lewis, Jonny Mars, Tipper Newton, Jarrod Pistilli, Tara Sands, Alia Shawkat, Anouar H. Smaine, Wolfie Trausch, George Wendt / Süre: 81 dakika
 

 

Amelie'nin senaristi Guillaume Laurant'ın Mutlu El adlı romanından uyarlanan, Jérémy Clapin'in yönettiği, 2019 yılına ait I Lost My Body (J'ai perdu mon corps) adlı bu film; Paris'te bir laboratuvardan kaçıp ait olduğu bedeni arayan bir kesik el ile kütüphaneci Gabrielle ve kurye Naoufel'in aşk hikâyesini kesiştiren ilgi çekici anlatısıyla övgülere mazhar olan animasyonlarından biri.
 


Bedeninden ayrılmış bir el, ait olduğu vücudu bulmak için laboratuvardan kaçarak yola koyulur, ancak yol boyunca karşısına üstesinden gelmesi gereken birçok engel çıkar.
 


Pizza kuryesi olan Naoufel'e kavuşmak için her şeyi yapmaya hazır olan el, önüne çıkan güvercinler ve sıçanlarla mücadele eder.
Bedeninden kopmuş yalnız bir el için Paris sokaklarının barındırdığı tehlikeler onu yıldırmaz.
 


Elin vücuttan nasıl ayrıldığının cevabı ise Naoufel ve Naoufel'in kütüphane çalışanı Gabrielle'e olan hislerinde saklıdır.
Dev Patel bu filmde Naoufel adlı karaktere sesiyle hayat vermiştir.

 

David Copperfield'ın Çok Kişisel Hikayesi

Yönetmen: Armando Iannucci / Oyuncular: Dev Patel, Jairaj Varsani, Aneurin Barnard, Peter Capaldi, Morfydd Clark, Daisy May Cooper, Rosalind Eleazar, Hugh Laurie, Tilda Swinton, Ben Whishaw, Paul Whitehouse, Benedict Wong, Nikki Amuka-Bird, Darren Boyd, Gwendoline Christie, Matthew Cottle, Bronagh Gallagher, Anthony Welsh, Aimee Kelly, Anna Maxwell Martin, Victor McGuire, Peter Singh, Ruby Bentall, Divian Ladwa, Rosaleen Linehan, Sophie McShera / Süre: 119 dakika
 

 

2019 yılına ait The Personal History of David Copperfield adlı bu filmde; anlatılanlar basit bir kurgudan çok daha fazlasıdır.
 


On dokuzuncu yüzyılın en büyük roman yazarlarından Charles Dickens'ın ünlü eserinden uyarlanan film, doğumundan itibaren belli başlı talihsizlikler geçiren ve türlü badireler atlatan David Copperfield'ın gençlik döneminden hayatının son evresine kadar yaşadıklarını konu ediyor ve onun bu yeryüzünde kendine bir yer edinme çabasını anlatıyor.
 


Mutsuz çocukluğunun ardından, hikâye anlatıcılığı ve yazarlıktaki yeteneğini keşfeden David'in yolculuğu, şamatalı ve trajik ama her zaman hayat dolu ve renkli bir serüvene dönüşüyor.
 


Charles Dickens'ın aynı isimli başyapıtından uyarlanan; Copperfield'ın doğumundan bebeklik dönemine, ergenlik zamanlarından yetişkinlik dönemine, yoksulluktan servete ulaştığı zamanlara bir yolculuk yapmak isteyenleri kesinlikle memnun edecek türden bir filmin zamana yenik düşmeyen bu hikâyesinde Dev Patel, karmakarışık bir dünyada kendi yerini bulmaya çalışırken başına gelmedik kalmayan kahramanımız David Copperfield'e hayat vermiştir.

 

Yeşil Şövalye

Yönetmen: David Lowery / Oyuncular: Dev Patel, Anaïs Rizzo, Joe Anderson, Alicia Vikander, Noelle Brown, Sarita Choudhury, Nita Mishra, Tara Mae, Atheena Frizzell, Sean Harris, Kate Dickie, Chris McHallem, Ralph Ineson, Emmet O'Brien, Brendan Conroy, Donncha Crowley, Barry Keoghan, Emilie Hetland, Anthony Morris, Erin Kellyman, Joel Edgerton, Helena Browne, Sam Uppal Lynch, Adam Karim, Megan Tiernan, Ruth Patel, Rose Patel, Patrick Duffy, Aaron Edo, Janet Grene, Simone Haines, Tyrone Kearns, Tom Leavey, Youssef Quinn / Süre: 130 dakika
 

 

Gösterime girmesi sabırsızlıkla beklenen ve vizyon yolculuğuna başladıktan sonra da eleştirmenlerden oldukça iyi eleştiriler alan 2021 yılına ait The Green Knight adlı bu film zamana meydan okuyan Arthur efsanesine dayanan destansı fantastik macerasında; bize Kral Arthur'un dik başlı ve cesur yeğeni Sör Gawain'in, filme adını veren yeşil tenli dev yabancıya meydan okumasının hikayesini anlatıyor.
 


Dublin'e otuz dakika mesafedeki County Wicklow'da çekimleri gerçekleşen filmde hayaletlerle, devlerle, hırsızlarla ve düzenbazlarla mücadele eden Gawain, kendisini içinde bulduğu macerada, en büyük rakibiyle karşılaşarak ailesinin ve krallığının gözündeki değerini ispatlamaya çalışır.
 


Kelt geçmişini ve Orta Çağ'ın şövalye geleneğini ele alan bu yenilikçi film, Kral Arthur'un Yuvarlak Masa Şövalyeleri'nden Sör Gawain'in, doğaya, bilinmeyene ve ölüme duyulan saygıyı temsil ettiği düşünülen Yeşil Şövalye'nin meydan okumasını kabul ettikten sonra başından geçenlerin anlatıldığı anonim bir hikâyeden sinemaya uyarlanmıştır.
 


14. yüzyıla ait epik şiirin daha resmi adıyla, Sör Gawain ve Yeşil Şövalye hakkında yazılmış tüm zamanlara hitap eden ahlaki bir ders niteliğini üzerinde taşıyan filmde Dev Patel, cesur ama kendisini ispatlayamamış bir kahraman olan Yuvarlak Masa Şövalyelerinden Sör Gawain'e hayat vermiştir.

 

Monkey Man

Netflix tarafından yayın hakları 30 milyon dolara satın alınan ve 2022'de gösterime girmesi beklenen, John Wick Mumbai'de şeklinde tanımlanan Monkey Man ile Dev Patel ilk yönetmenlik denemesi ile izleyicinin karşısına çıkmayı planlıyor.
 


Canlı, heyecanlı ve her şeyden önce eğlenceli bir hikâyeye sahip olduğu söylenen filmde Dev Patel'in ayrıca manevi değerleri aşındıran bir dünyayı tekrar ele geçirmek için hapishaneden çıkan, yıllar önce her şeyi ondan alanlardan intikam almak için yola çıkan bir kahramanı canlandırması bekleniyor.

Bir salgın sırasında film çekmenin zorluklarını tecrübe eden Dev Patel, yine de çocukluğundaki hikayeleri yeniden hayal edip onları aksiyon sinemasına olan sevgisiyle harmanlama fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu da dile getiriyor.

 

Diğer çalışmaları

Dev Patel ilk çıkışını İngiliz televizyon gençlik draması Skins ile yaptı ve daha önce profesyonel bir oyunculuk deneyimi olmamasına karşın bu ilk performansıyla dikkatleri üzerine çekti.

Ardından İngiliz aktör pek çok sinema ve televizyon filminde rol almaya devam etti.

Bu süre içinde reklam filmlerinde de boy göstermeye başlayan Dev Patel, McHenry Brothers tarafından İngiltere'de Nokia N8 akıllı telefonunu tanıtmak için yönetilen kısa film The Commuter'da rol aldı, Nokia UK tarafından yürütülen bir yarışmayı kazanan hayranları, bu kısa filmde Dev Patel ile birlikte oynama şansı yakaladı.

2012'den 2014'e kadar Patel, HBO televizyon dizisi The Newsroom'da haber spikeri Will McAvoy'un blog yazarı Neal Sampat rolünde destekleyici bir rol oynadı.

Studio Ghibli'nin 2016 yılında Kuzey Amerika'da yeniden piyasaya sürdüğü, yönetmenliğini Isao Takahata'nın üstlendiği, 1991 yapım Dün Gibi / Tepetaklak Anılar (Omoide Poro Poro / Only Yesterday) adlı animasyon filminin başrol karakteri Toshio'nun seslendirmesini yaptı.

Bu arada Ocak 2018'de Home Shopper adlı bir kısa film çekti ve bu filmin ilk gösterimi 2018 Sundance Film Festivali'nde gerçekleşti; Armie Hammer ve Thomas Sadoski'nin başrolünü paylaştığı filmin yapımcılığını da yine Dev Patel üstlendi.

  • Görünümler: Gizli Parti (Skins: Secret Party, 2007, Kısa film)
  • Görünümler (Skins, 2007-2008, Televizyon dizisi)
  • Bay Onbir (Mister Eleven, 2009, Televizyon dizisi)
  • Son Havabükücü (The Last Airbender, 2010, Video oyunu)
  • Banliyö (The Commuter, 2010, Reklam filmi)
  • Haber Stüdyosu (The Newsroom, 2012-2014, Televizyon dizisi)
  • Ev Alışverişçisi (Home Shopper, 2018, Kısa fim)
  • Zegna Takım Elbise: Ticari (Zegna Suits: Commercial, 2018, Reklam filmi)
  • Modern Aşk (Modern Love, 2019, Televizyon dizisi)
  • Yukarıdan Hindistan (India From Above, 2019, Televizyon dizisi)

Ödüller

  • 2008 ABD Ulusal İnceleme Kurulu (NBR) Ödülü: Çığır Açan Performans (Slumdog Millionaire)
  • 2008 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri: En Umut Verici Yeni Gelen (Slumdog Millionaire)
  • 2008 Phoenix Film Eleştirmenleri Derneği (PFCS) Ödülleri: Breakout on Camera (Slumdog Millionaire)
  • 2008 Siyah Makara (Black Reel) Ödülleri: En İyi Oyuncu & En İyi Çıkış Yapan Performans (Slumdog Millionaire)
  • 2008 Şikago Film Eleştirmenleri Birliği (CFCA) Ödülleri: En Umut Veren Oyuncu (Slumdog Millionaire)
  • 2008 Washington DC Bölgesi Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Çıkış Yapan Performans (Slumdog Millionaire)
  • 2009 Çevrimiçi Film ve Televizyon Derneği (OFTA): En İyi Çıkış Yapan Performans (Slumdog Millionaire)
  • 2009 Screen Actors Guild Ödülleri: Bir Sinema Filminde Oyunculardan Üstün Performans (Slumdog Millionaire)
  • 2009 Yayın Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: 21 Yaş Altı En İyi Genç Erkek Oyuncu (Slumdog Millionaire)
  • 2014 Napa Vadisi Film Festivali: En İyi Oyuncu (The Road Within)
  • 2015 Milano Uluslararası Film Festivali (MIFF) Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (The Road Within)
  • 2016 Capri, Hollywood Ödülleri: Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Lion)
  • 2017 AACTA Uluslararası Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (Lion)
  • 2017 AACTA Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi Ödülleri: (Lion)
  • 2017 BAFTA Film Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (Lion)
  • 2017 CinEuphoria Ödülleri: En İyi Erkek Oyuncu - Seyirci Ödülü (Lion)
  • 2017 Santa Barbara Uluslararası Film Festivali: Virtüöz Ödülü (Lion)
  • 2018 Avustralya Film Eleştirmenleri Birliği (AFCA) Ödülleri: (Lion)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU