Meghan ve Harry'yle kraliyet ailesinin geri kalanı arasındaki çatlağın, şu anda acı bir ayrılık gibi görünen şeyin ardından her iki taraf için de iyi haber olduğu ortaya çıkabilir. Bu durum kısa vadede her ikisi için de zarar verici; uzun vadedeyse muhtemelen daha iyi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bunu söylemenize neredeyse izin verilmez çünkü ailelerdeki bu tür çatlaklar kaçınılmaz olarak acı vericidir. Burada hiçbir şey buna gölge düşürmemeli. Oprah Winfrey'le yapılan röportajdan daha fazlasını öğreneceğiz. Fakat manşetlerden biraz uzaklaşın ve her iki tarafın uzun vadeli çıkarlarına bakın. Kilit nokta "hizmet" kelimesi ve geçen haftaki paylaşımda bunun farklı şekilde yorumlanması.
Kraliyet ailesi için bu, geleneksel yolla ulusa hizmet anlamına gelir: Aile üyeleri, yalnızca Birleşik Krallık'ta (BK) değil tüm dünyadaki İngiliz Milletler Topluluğu'nda vatandaşlık görevlerini yerine getirir. Amerikalı Meghan ve Harry ekibi için bu, çevre gibi konularla ilgileniyormuş gibi görünmek ve Hollywood'daki seçkinlerin onayladığı doğru meseleleri desteklemek anlamına geliyor.
Prens William'ın Meghan ve Harry'nin Kraliçe'ye yönelik davranışları karşısında üzüldüğü ve şoke olduğu bildirildi. Ne var ki iddia edilen tüm bu öfkeye karşın, bu aslında her iki taraf için de işe yarayabilir.
Bu bir aile hikayesi ama aynı zamanda ticari bir hikaye. Monarşiyi bir aile şirketi olarak düşünün, çok sıra dışı bir şirket ama yine de bir şirket. Netflix'in The Crown'un başarısıyla ortaya koyduğu üzere, bu en büyük küresel markalardan biridir.
Monarşi markanın dayanak noktası fakat işin BK tarafı bunun sağladığı fırsatları bir dereceye kadar ticarileştirebilirken (Duchy Originals'ı - Galler Prensi Charles'ın kurduğu ve organik ürünler üzerine uzmanlaşan bir marka -ç.n.- düşünün) markanın dünyaya nasıl sunulacağını kontrol edemez. Rolü hizmettir; ülkeye ve İngiliz Milletler Topluluğu'na hizmet. Kraliçe bu görevi ustalıklı bir şekilde yerine getirdi fakat özel olarak işaret ettiği gibi, bu işi yapmayı seçmedi. Ailenin diğer üyeleri de şirkette çalışıyor; bazen başarılı, bazen daha başarısız şekillerde. Düşük performans sorununa birazdan geleceğim.
Meghan ve Harry bağımsız bir iş kuruyor. Ne var ki bu, markaya dayalı olmalı ve bu nedenle hizmet kavramını vurgulamalı; nitekim yayımladıkları açıklamada “hizmet evrenseldir” yanıtı yer alıyor. ABD bu işler için daha büyük bir pazar ve iş açısından orada bir Amerikan alt kuruluşu olması mantıklı. ABD 1776'da monarşiyi çarpıcı bir şekilde reddetti fakat pek çok Amerikalı bu kavrama hâlâ hayranlık duyuyor ya da en azından debdebesinden dolayı mest oluyor.
Tüm yabancı alt kuruluşlarla ilgili sorun, merkezden gelen kontrolün ne kadar sıkı olması gerektiği. Çok sıkı olursa iş tıkanır. Çok gevşek olursa alt kuruluş çok fazla sorun yaşayabilir. (İlkinin örneği Tesco'nun ABD'deki başarısızlığı; ikincininse BT'nin İtalya'da düştüğü karışık durum.)
Kraliçe, Sussex girişiminin tamamen bağımsız olması, yani alt kuruluş değil iştirak olması gerektiğini akıllıca bir şekilde gördü. Hatta gevşek bir şekilde bile kontrol edilemez; kopuşun bariz olması çok daha iyi. Bu şekilde Meghan özgürlüğe sahip olur. O ABD eğlence sektörünün nasıl çalıştığını anlıyor ve mantıklı biri. Kibirli Londra genel merkeziyle biraz kavga etmek muhtemelen Amerikalı izleyiciler için bir artı olacaktır. Bu milyar dolarlık bir iş yaratma fırsatı ve lansmanı Oprah'la yapmak mükemmel. Sahte kraliyet aileleriyle idare etmek yerine, Hollywood'un şimdi gerçek bir kraliyet ailesi var.
İşe yararsa Meghan ve Harry için harika olacak. Bununla birlikte, kraliyet kavramının tamamını insancıllaştıracağı için bu durum BK kraliyet ailesi üyeleri için de iyi olacaktır. Monarşinin şöhretini artıran her şey olumlu olmalı. Özgürlüğüne düşkün Harry'yle sorumluluk sahibi William aralarında tezat yaratan her şey de iyi olmalı.
Ama varsayalım ki bu Kaliforniya girişimi herhangi bir nedenle işe yaramadı; o zaman ne olacak? Tamamen bağımsız olduğu için hasar sınırlı. Harry'nin başına gelenlerle kurulacak popüler paralellikse VIII. Edward'ın 1936'da tahttan çekilmesi. Ama bu onun kadar ciddi bir şey değil. Harry kral değil ve tahtın varislerinin hiyerarşik sıralamasında epey aşağıda.
Paralellikler, hükümdarın veya varisinin küçük kardeşlerinde çok daha belirgin. Prenses Margaret, Kraliçe olan kız kardeşiyle anlaşabilmekte çok zorlanmıştı. Prens Andrew, Prens Charles'ın küçük erkek kardeşi rolünü açıkça çetrefilli bulmuştu ve Jeffrey Epstein'la ilişkisinin ne kadar zarar vereceğini bilmiyoruz.
Harry hâlâ bir prens ve monarşi için fiili bir büyükelçi olarak kalacak. Bu anlamda, hizmette olmayı sürdürüyor. Hepimizin umduğu gibi Amerikalı iştirak başarılı olursa, kendisi de haklı olarak payına düşen saygınlığı kazanacaktır. Kötü giderse, hasar sınırlı kalacaktır.
İnsani açıdan bu kolay olamaz ve bunu da düşünmek gerek. Fakat iş açısından düşünecek olursak bu çok mantıklı.
independent.co.uk/independentpremium/voices
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent