Von der Leyen’in ilk görevi, vatandaşın umursadığı konularda AB üyelerinin işbirliği

Avrupalıların yüzde 63'ü, Kovid-19'un bir sonucu olarak daha fazla işbirliği görmek istiyor

Von der Leyen, Birliğin Durumu konuşmasında pandemi sürecinde işsizliği engellemek için fonlar oluşturduklarını söyledi (Reuters)

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen yıl dünyada Avrupa'nın stratejik egemenliğini koruyabilecek daha güçlü ve bütüncül sese sahip bir jeopolitik komisyon sözü vermişti. Yerinde bir fikirdi. Yaklaşık bir yıl sonra, küresel pandemi her şeyi altüst ederken, Avrupa vatandaşları jeopolitik bir Avrupa'nın yokluğunun bedelini görmeye başlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandeminin ortasında, büyük güçler ülkeler arası bağları silaha dönüştürüyor. Çin, kendisini siyasi açıdan desteklemeyen Avrupa ülkelerini tıbbi malzeme vermemekle tehdit etti. ABD, kendi İran politikasını Avrupalılara dayatmak için ekonomik yaptırım tehditleri savuruyor. Türkiye de, AB'nin parasını ödememesi veya Libya'da destek vermemesi halinde mültecileri Avrupa'ya göndermekle tehdit ediyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından yapılan ankete göre, bu gelişmeler büyük çoğunluğun giderek daha tehlikeli bir hal alan dünyada ulusal egemenliği korumak için birlikte hareket etmenin gerekli olduğunu görmesine yol açtı. Avrupalıların yüzde 63'ü, Kovid-19'un bir sonucu olarak Avrupa'da daha fazla işbirliği görmek istiyor.

Vatandaşlardan gelen bu açık talebe rağmen, Von der Leyen 2020 Birliğin Durumu konuşmasında jeopolitik komisyon kavramından bahsetmedi. Bir yığın sorunlar listesi sundu ancak Avrupa'nın jeopolitiğe genel yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiği konusunda pek az fikre yer verdi.

Ne oldu ve Von der Leyen'in vaat ettiği komisyonu oluşturmak neden bu kadar zordu?

İlk sorun, AB üyesi ülkeler. Hepsi daha jeopolitik bir Avrupa istiyor ancak çoğu açısından bu, AB'nin kendi özel sorunlarını daha çok ciddiye almasını istedikleri anlamına geliyor. Doğudaki devletler için bu Rusya'ya odaklanmak; güneydeki devletler açısındansa Akdeniz'deki sıkıntılara dikkat etmek anlamına geliyor. Kuzey Avrupa'nın çoğu için bu, AB'yi Çin ticaretinin yıkımına karşı koruma manası taşıyor.
 


Birliğin Durumu konuşmasında, dış politikada, en azından insan hakları ve yaptırımlar konularında, nitelikli çoğunluk oylamasının getirilmesini önerdi. Bu önemli bir adım, ancak tek yaptığı inatçı devletleri görmezden gelecek bir yol sağlamaktan ibaret. Üye devletleri kendileri için önemli olan konularda etkisiz kılmaktan daha iyi bir yol, tüm AB üye ülkelerine bu alanlarda ilk savunma hattının Avrupa olduğu hissini vermek.

İkincisi, Von der Leyen'in görünürde kontrol ettiği Brüksel'deki mekanizma. Jeopolitik yaklaşım, jeopolitik hedeflere ulaşmak için tüm yönetim araçlarının kullanımı anlamına geliyor. Dolayısıyla, Amerikalılar Avrupalılarla olan savunma ilişkisini ticari taviz talep etmek için kullanabilirken, Çinliler de tıbbi malzeme üzerindeki hakimiyetlerini Hollandalıları Tayvan'a yönelik politikaları nedeniyle cezalandırmada kullanabiliyor. Ancak AB, özellikle bu tür çapraz geçişlerden kaçınmak için kurulmuştu. Örneğin, jeopolitik tavizler elde etmek için bir ticaret anlaşmasında taviz kullanma fikri, müzakerelerinin kalitesine göre değerlendirilenler açısından nefret edilecek bir durumdur.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, konuşmasında bundan çok az bahsetti. Brüksel'deki herkes jeopolitik bir yaklaşımın sorunlar arasında daha fazla koordinasyon gerektirdiğini kabul ediyor ancak herkes bu koordinasyonu kendi örgütünün yapması gerektiğini düşünüyor. Mantıksal açıdan Josep Borrell liderliğindeki Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi en bariz aday gibi görünüyor. Buna rağmen, kendisini güçlendirecek bir fırsatı kaçırdı.

Kovid kurtarma planı, AB'nin vatandaşların umursadığı konularda daha egemen bir Avrupa'nın inşasına yatırım yapmasına imkan tanıyor. Bu, gelecek pandemilerle mücadele için ortak tıbbi ekipman stoklarını, yapay zeka eğitimine yönelik iyi düzenlenmiş veri tabanlarını, enerji bağımsızlığını ve karbon geçişini teşvik edecek altyapı yatırımlarını ve ortak savunma projeleriyle yatırımlarını içerebilirdi.

Von der Leyen konuşmasında bu fikirlerin çoğunu ön plana çıkardı. Ancak bu girişimlerin jeopolitik yönlerine odaklanılmazsa, büyük olasılıkla üye devletler ve Brüksel kurumları arasındaki rekabette bocalayacaklar.

Von der Leyen'in yönetiminde henüz ilk günler. Ancak, başarıya yönelik kurumsal temelleri belirlemek için hiç de erken değil. AB bunu gerçekleştirmek için gerekli tüm araçlara sahip. Bu potansiyeli gerçek kılmak için, Von de Leyen'in üye devletlerde ve Brüksel'de jeopolitik anlayışın kendisininkinden çok farklı olduğu güçlü görüşler olduğu gerçeğiyle yüzleşmesi gerekiyor.

* Jeremy Shapiro, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi araştırma direktörüdür.

 

 

* Jeremy Shapiro'nun makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Ursula von der Leyen’in ilk görevi ne mi? Üye devletlerin biz vatandaşların umursadığı konularda işbirliği yapmasını sağlamak

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU