Avrupa Birliği 750 milyar euroluk kurtarma paketi ve 1 trilyon euroyu aşan gelecek bütçesi üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin lideri, koronavirüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan 750 milyar euroluk kurtarma programı ve 1 trilyon euronun üzerinde gelecekteki bütçe konusunda anlaştı

AB Komsiyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda) ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği’nde (AB) 17 Temmuz’dan bu yana müzakere edilen salgının ekonomik etkilerine karşı ekonomik kurtarma programı ile AB'nin 2021-2027'deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mâli Çerçeve" taslağı üzerinde mutabakat sağlandı. 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenledi.

Charles Michel, koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele için hazırlanan ve cuma gününden bu yana müzakere edilen kurtarma paketini “Başardık” diyerek açıkladı. Buna göre kurtarma paketine 750 milyar euro ayrılırken, 2021-2027 bütçesi de 1 trilyon 74 milyar olacak. 

Uzlaşılan pakete göre, AB Komisyonu sermaye piyasalarından borçlanma yetkisi alacak. Bu yetki ve AB bütçesi garantisinde Komisyon kurtarma programına toplam 750 milyar euro kaynak sağlayacak. Bunun 390 milyar eurosu hibe, 360 milyar eurosu kredi olacak.

Üye ülkeler, 1 trilyon 74 milyar euroluk bütçeye ise milli gelirlerinin yüzde 1,4'ü oranında katkı verecek.

İklimin krizinin yönlendirdiği ilk bütçe 

AB Konseyi Başkanı Michel, Avrupa tarihinde ilk defa bütçenin net biçimde iklim hedeflerine bağlandığına, hukukun üstünlüğünün belirleyici bir kriter olduğuna ve öz kaynaklar konusunda adımlar atıldığına dikkati çekti ve ekledi: 
 

Burada paradan daha fazlasını müzakere ettik. Anlaşma, Avrupa'yı geleceğe taşıyacak önemli anlardan bir tanesi.


AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de "Bu, Avrupa öncelikleriyle uyumlu toplam 1,8 trilyon euroluk eşi benzeri görülmemiş bir paket" değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerin dört gün dört gece sürdüğünü anımsatan Von der Leyen, "Avrupa için tarihi bir andayız. Üye 27 ülke  dayanışma gösterdi ve paketi kabul etti” dedi. 

Von der Leyen’in açıklamasına göre bu aşamadan sonra kurtarma paketi ve bütçe konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ile görüşmelere başlanacak. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU