Çinli ve ABD'li şirketler, Trump'ın vergi politikasıyla nasıl mücadele edecek?

Çinli güneş enerjisi firmaları bir model oluşturuyor

Çinli ve ABD'li şirketler, Trump yönetiminin getireceği yüksek vergilere karşı şimdiden hazırlık yapıyor (AFP)

Donald Trump'ın ocakta göreve gelmesiyle ABD'nin, özellikle Çin'den satın alınan ürünlere uygulanan gümrük vergilerini artırması bekleniyor. 

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, Çinli güneş enerjisi firmalarının ABD'nin yüksek ithalat vergilerini atlatmakta "deneyimli" olduğunu, yeni Trump döneminde bazı şirketlerin de bu stratejileri izleyebileceğini belirtiyor. 

Çin küresel güneş enerjisi pazarının neredeyse tamamına sahip. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Çin'in güneş paneli üretim zincirinin her aşamasındaki payı yüzde 80'i aşıyor. Ülke, geçen yıl 227 gigawattla rekor düzeyde güneş paneli ihraç etti. Bu rakam, ABD'nin tüm kurulu güneş enerjisi kapasitesinden daha fazla.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ABD'nin geçen yıl ithal ettiği toplamda 54 gigawattlık enerji panelinin yüzde 1'inden azı Çin'den alındı. ABD'nin 10 yıldan uzun süredir uyguladığı yüksek vergiler, Çin menşeli güneş panellerinin ABD'de neredeyse ortadan silinmesine yol açtı. 

Bununla mücadele etmek için bazı Çinli firmalar, tedarik zincirlerini başka ülkelere kaydırdı. ABD'nin güneş enerjisi ithalatının yüzden 1'inden azı Çin'den gelse de yüzde 80'inden fazlası Güneydoğu Asya'daki Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam'dan gerçekleştiriliyor. Çin'in önde gelen güneş enerjisi şirketleri de 2016'dan beri Güneydoğu Asya'da fabrikalar açıyor. 

Pekin merkezli analiz firması Trivium China'dan Cory Combs, Washington'ın bu çabaları Çinli şirketlerin yüksek vergileri atlatmak için başvurduğu bir strateji olarak gördüğüne dikkat çekiyor. 

Buna ek olarak Combs, Çinli şirketlerin alternatif tedarik zinciri arayışında Ortadoğu ülkelerine yöneldiğine de işaret ediyor. Analist, Çinli yatırımcıların faaliyetlerini özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'a kaydırdığını belirtiyor ve ekliyor: 

Bu, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin bir sonraki Güneydoğu Asya olmasına ve ardından anti-damping ve benzeri uygulamalara tabi tutulmasına yol açacak kadar hızlı gerçekleşir mi? Washington da bunu konuşuyor.

 


Trump'ın seçim kampanyasında vaat ettiği yüksek vergileri uygulamaya koyması, Amerikan şirketlerini de etkileyecek. ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), işletmelerin stok yaparak fiyatları yükseltmeyi ve üretimi başka yerlere kaydırmayı planladığını aktarıyor. 

Haberde, firmaların vergiler yürürlüğe konmadan önce ithal malları stoklayarak kendilerini hazırlamaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca Amerikan şirketlerinin "Çin'de kalıp kalmama seçeneğini değerlendirdiği" de yazılıyor. WSJ'nin paylaştığı rakamlara göre Amerikan şirketleri geçen yıl Çin'den toplamda 430 milyar dolar değerinde ürün ithal etti. Bunların çoğunu elektronik ürünler ve bilgisayarlar oluşturuyor. 

ABD merkezli tedarik zinciri firması ABC Group'un kurucusu Joe Jurken, Çin'in üretim alanındaki hakimiyetini kaybetmeyeceğini belirterek şu değerlendirmeleri yapıyor: 

Çin'in yeri asla doldurulamayacak. Diğer pazarlar sadece bir alternatif olabilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal 

DAHA FAZLA HABER OKU