Papua Yeni Gine'de "cadı avı" krizi

"Büyü" suçlamaları, kadınları hedef tahtasına koyuyor: Papa da devrede

Coşkuyla karşılanan Papa'nın ziyaretinin bu tarz olayları azaltması ümit ediliyor (AP)

Avustralya'nın kuzeyindeki Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine, topraklarındaki büyücülük iddiaları ve işkenceyle gündem oldu. New York Times, İtalya muhabiri Emma Bubola'yı bölgeye göndererek mağdurların hikayesini anlattı. 

33 yaşındaki Korai, bir önceki sabah gördüğü bir bebeğin ölmesi üzerine hedef alınmış. 

Palalarla gelen erkekler onu büyücülükle suçlayarak başkent Port Moresby'deki evinden almış. Ellerini kırıp bir direğe bağladıkları kadının arkası ve karnına sıcak metal çubuklarla bastırıp işkence yapmışlar. 

Haziranda yaşanan olayda oğlunun polise haber vermesiyle ölümden kurtulan Korai, bebek hakkında "Onu ben öldürmedim. Büyücünün ne olduğunu bile bilmem" diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki uzmanlar doğal kaynak bakımından zengin olan ülkedeki yabancı yatırımlar artarken fakirliğin azalmamasının gerginliğe yol açtığını söylüyor. 

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Miranda Forsyth büyücülük ithamlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan yola çıkarak "Şiddet daha da aşırılaşıyor. Bu, işlerin çok ama çok yanlış gittiğinin göstergesi" diyor. 

Papa Francis, eylülde ülkeyi ziyaret ettiğinde İsviçreli Rahibe Lorena, büyücülükle suçlanan 200'ü aşkın kişiyi kurtardığını ona söylemiş. 

40 yılı aşkın süredir ülkede görev yapan rahibe de "Gerginlik artık çok daha fazla" ifadesini kullanıyor.

Ülkenin yapısı sorunun gerçek boyutunu ortaya koymayı imkansız kılıyor. Yüzlerce farklı dil konuşan halk, ormanlık alanlara dağılmış halde. Doğru düzgün bir nüfus sayımı dahi yapılamıyor. 

Saldırıların çoğunun ne yetkililere bildirildiği ne de yargıya yansıdığı tahmin ediliyor. 

Yardım görevlisi Shirley Kaupa, göçlerle birlikte bu tarz olayların başkentte dahi görüldüğüne işaret ediyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2016-2020'de ülkedeki 4 eyalette 1533 mağdurun etkilendiği 1039 olayın kaydını tuttu. Bu vakalarda 300 civarında kişi yaralandı ya da öldürüldü. 

Birisi aniden öldüğünde ya da trajik bir olay yaşandığında "cam adam" lakabı takılan kişilerin bambu çubuğu yakıp dumanın nereye gittiğine göre birilerini suçladığı aktarılıyor. 

AP

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, 7 Eylül Cumartesi günü Papua Yeni Gine'deki bir okulda çocuklar ve gençler tarafından geleneksel şarkılar ve danslarla karşılanmıştı (AP)


Ülkenin çoğunluğu Hıristiyan. Bazı dini liderlerin de batıl inançları desteklediği bildiriliyor. 

38 yaşındaki ilkokul öğretmeni Carmel Piknisu da kara büyüye inananlardan. Eylülde Papa Francis'i görmek için Vanima kasabasına gitmiş. 

Cadıların zehir gibi bazı şeylerle halka zarar verdiğini savunurken "Tüm büyücüler nedamet getirip durmalı" diyor. 

Diğer yandan Papa Francis, ziyareti sırasında büyücülük hikayelerini duyduktan sonra kilise üyelerine seslendi ve kadınların korunması için çağrıda bulundu. 

Batıl inançlara karşı savaşanlar arasında Birleşmiş Milletler de var. Ülkede yürütülen Dünya Sağlık Örgütü kampanyasında "Tüberküloza büyücülük yol açmaz" deniyor.

Ancak ülke mahkemelerinde "cadılık şüphesi" 2013'e kadar makul bir savunma olarak görülüyordu.

"Cam adamlar" ve faaliyetleri de iki yıl önce yasaklandı. İnsan hakları aktivistleri, bu kişilerin nadiren yargılandığını vurguluyor. 

Sığınma merkezlerinde yalnızca kadınlar yok. Akrabaları, eşleri ve çocukları da var. 

Korai'yle aynı sığınma merkezinde yaşayan Rose'un eşi de büyücülükle küçük bir kızı öldürdüğü iddiasıyla saldırıya uğramış. 42 yaşındaki kadın, evini ve topraklarını almak isteyenlerin bu yola başvurduğunu düşünüyor:

Bize 'Siz ailece büyücüsünüz' dediler. Geri dönsek bizi hedef gösterecekler. Çocuklarımızı görseler onları suçlamayı sürdürecekler.

Korai de 11 yaşındaki çocuğunun akıbetinden endişeli:

Eski evime gidemem. Aileme kara sürdüler. Çok korkuyorum. Uyuyamam.


Independent Türkçe, New York Times, AP

DAHA FAZLA HABER OKU