Canterbury'nin yoksul kenar mahallelerinden Thanington'da bir toplum merkezi işleten Paula Spencer, "Bu sabah 4 aileye kumanya kolileri götürdüm" diyor. Ailelerden ikisi koronavirüs belirtileri gösterdikleri için yardım istemişti, diğer ikisininse yalnızca yiyecek gıdaya ihtiyacı vardı.
Yaklaşık 2 bin 700 kişilik nüfusu ve yakınlarında bir Morrisons süpermarketi bulunan Thanington'da panikle alışverişe hücum etmeye dair hiçbir emare görünmüyor. Bununla birlikte Canterbury'nin bu mahallesinin Liberal Demokrat belediye meclis üyesi Nick Eden Green, bu itidalin insanların kıtlık endişesi hissetmemesinden değil, aksine birçoğunun “toptan satın alacak kadar parası olmamasından, paraları olsa da bu toplu alımları taşıyacak arabalarının bulunmamasından” kaynaklandığını söylüyor.
Spencer'la perşembe günü öğleden sonra telefonda konuşmuştum ve o sırada dahi sesi hayli umutsuz geliyordu. Sorunun, Thanington'daki birçok kişinin bel bağladığı Canterbury gıda bankalarının genelde emekliler ve yaşlıların oluşturduğu gönüllülere ihtiyaç duymasından kaynaklandığını söyledi. Zira koronavirüs karşısında yüksek düzeyde korunmasız oldukları için bu kişilerin birçoğu hükümet tavsiyelerine de uyarak evlerine dönmüştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu, panik alışverişinin sürmediği anlamına gelmiyor. Salı günü bölgedeki en büyük Sainsbury'yi ziyaret ettiğimde tuvalet kağıdı, havlu kağıt, paket veya konserve çorba ve kahve çekirdekleri dışında bütün raflar hala epey doluydu. Fakat bu sabah oraya giden bir arkadaşım, “Ekmek yok, sebze yok, taze meyve yok, pizza yok, çok az bira var” diye haber verdi.
Canterbury'de normal yaşam hızla çöküyor; hükümetin, yerel makamların ve gönüllülerin ayakta tutma çabalarından çok daha hızlı bir şekilde. Spencer kendisiyle konuştuktan birkaç saat sonra bana keder dolu bir e-posta gönderdi:
Senle bu kişilerin işverenlerinin bugün itibarıyla işten çıkarmalara başlayacağını konuştuğumuzdan beri buraya akın eden bir sürü insan oldu. Az önce ayrılan kadının üç küçük çocuğu var, okul mutfağında çalışıyordu, bugün itibarıyla 4 hafta ücretsiz izin almak zorunda kaldığını ve eğer hasta olursa hastalık izni ödenmeyeceğini söyledi. Bu insanlar ne yapacak? Kendimi çok güçsüz ve yetersiz hissediyorum, hiçbir yer yol göstermiyor.
Koronavirüs Kent'in doğusuna yaklaştıkça durum çok daha kötüye gidecek. Ashford'da William Harvey Hastanesi'ndeki bir hastanın testleri pozitif çıktı. Bir arkadaşım, "Bölgedeki üç büyük hastane krizden önce bile zorlanıyordu, şimdi kesinlikle baş edemeyecekler” dedi.
En büyük darbeyi yiyenler, 10 yıllık kemer sıkma boyunca tırmanarak büyüyen yoksulluğun kurbanı çoğunluk olacak. Canterbury birçok işin barlarda, restoranlarda ve otellerde bulunduğu veya bu işlerin esnek bir ekonominin parçası olduğu bir şehir. Bir topluluk organizatörü olan Alex Lister, “Bu mekanların sahiplerinin bakış açısından bakıldığında, geri ödemek zorunda kalacakları devlet kredisi almaktansa şu an çalışanları kovup krizin ardından tekrar işe almak daha mantıklı görünüyor" diyor. Lister bu sözleri, Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın koronavirüsün yayılmasından etkilenen işçilere destek olacak önlemleri açıklamasından önce sarf etmişti.
Salgın yayıldıkça ülkenin ve dünyanın geleceğine dair kıyametvari kasvete kapılmak hayli kolay fakat toplumun işleyişini sürdürmesini sağlamak ve dağılmasını önlemek için çalışan büyük kuvvetler de var. Edd Withers, Facebook'ta 37 bin üyesi bulunan ve Canterbury bölgesinde çoğu kişinin yerel haberleri aldığı ve fikirlerini paylaştığı son derece etkili bir platform olan online Canterbury Sakinleri Grubu'nun (Canterbury Residents Group) kurucusu ve organizatörü. Withers, “Hükümet 'sosyal mesafelenme' hakkında konuşmaya devam ederken bizlerin 'fiziksel mesafelenme ve sosyal dayanışma'yı savunması gerekli" diyor.
Bu doğrultuda Withers, grubun Facebook sayfasını gönüllü olmak isteyen binlerce kişiyi en çok ihtiyaç duyulan sektörlerle irtibata geçirmek için kullanmayı hedefliyor. Bunu yapmak kolay değil: Eskiden bu sorunla karşı karşıya kalmış bir hayır kurumunda çalışmış biri olan Lister, “Gönüllüleri koordine etmek her zaman büyük bir çaba gerektirir” diyor. Lister, en iyi yaklaşımın, zaten bu yoldan geçmiş hayır kuruluşlarının politikalarından ve deneyimlerinden istifade etmek olduğuna inanıyor.
Hükümetin dayattığı kemer sıkma politikalarıyla geçen yıllarda sistematik olarak bozulan belediye ve devlet kuruluşlarından çok fazla şey talep edilecek olması, virüsle mücadelede önemli bir zayıflık. Canterbury Belediye Meclisi'nden Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) kadar tüm bu kurumlar güçten düştü ve paradan yoksun bırakıldı. İşletim kapasitesi bir gecede yeniden diriltilemez.
Şimdi ön cephede yerlerini alacak kuruluşlar, salgının etkisi karşısında daha da çöküyor. Bunun küçük bir örneği olan Canterbury'deki Vatandaş Danışma Bürosu hiç bugünkü kadar gerekli olmamıştı; telefonlara geri döneceğini söylese de kolayca anlaşılacağı üzere artık yüz yüze görüşmeler yapamıyor. Topluluk merkezine resmi adını veren Thanington Mahalle Kaynak Merkezi, gelirinin çoğunu kulüpler ve toplantılar için yerleri kiraya vererek elde etti: Bu gelir kurudukça personel kesintisine gitmek veya maksimum talep anında kapanmak zorunda kalabilir.
Bu yerel çabaların hiçbiri, ister gönüllü ister belediye eliyle olsun, merkezi hükümetin kaynaklarını kullanmadan büyük ölçüde artan bu yükü taşıyamayacak. Bununla birlikte, hükümetin karar verme süreci olayların gerisinde kalıyor, istikameti net değil ve görünüşe bakılırsa böylesine vahim ve yıkıcı bir kriz sırasında işe yaramayacak kredi başvuruları ve ödemeleri gibi ağır işleyen, geleneksel ve aşırı yüklenmiş uygulama yöntemlerini kullanmaya çalışıyor.
Okulların kapatılması o kadar çok istisnası olan bir önlem ki aslında kaç okulun gerçekten kapanabileceği bile belirsiz. Canterbury'den bir aile, kızının anaokulunda çocukların yüzde 68'inin hala okula gitmesinin uygun görüldüğünü, çünkü bu çocukların anne babalarından birinin ya da ikisinin "önemli işçiler" olduğunu söyledi. Milyonlarca kişinin hayatını sekteye uğratan değişikliklerin neredeyse bir gecede yürürlüğe konması gerektiğinde büyük kafa karışıklığı yaşanması kaçınılmaz, ne var ki kararların üzerinde çok düşünülmeden alındığına dair de bir his var.
Ülkeyi harp düzenine sokmak gerekli ancak bunun süslü sözlerin ötesine geçmesi için net emirler verilmesi ve bunlara itaatin sağlanması şart. Bunun daha azı her şey, hükümetin önümüze çıkan felaketin boyutlarını hala kavramadığı anlamına gelir.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent