Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Solingen şehrinin 650. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında meydana gelen bıçaklı terör saldırısında 3 kişi yaşamını yitirirken 8 kişi de yaralandı.
Der Spiegel'in paylaştığı bilgilere göre 26 yaşındaki Suriyeli saldırgan sonraki akşam üstü kanlı bir vaziyette polise teslim olarak, "Aradığınız kişi benim" dedi. 1
Bu tarz insanlık dışı terör eylemleri genelde IŞİD tarafından üstlenilmektedir ki yine üstlenildi. Ancak yetkililer tarafından bağlantılar somutlaştırılamadığından dolayı araştırma süreci devam ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Daha önce görme şansı bulduğum Solingen şehri, komşu olduğu Wuppertal ve Remscheid şehirleriyle beraber zamanında Türkiye'den de çokça göç alan bir endüstri bölgesidir.
Yani buralar çokkültürlülük anlayışını benimseyen orta ölçekli şehirler olduklarından dolayı milliyetçilik olgusu pek hissedilmez.
Fakat yaşanan son terör saldırısıyla birlikte hem bölgede hem ülkede yaşayan yerlilerin farklı kültürlere, özellikle Müslümanlara karşı bakış açılarının etkilenme ihtimali bulunmaktadır.
Neticede daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı. Bu konuda sağ görüşlü medya araçlarının yayınları da fazlasıyla etkili olmaktadır.
Örneğin Axel Springer bünyesinde bulunan Welt TV kanalı, olayın ardından YouTube'da yorumlara kapalı yayımladığı haber programında, kişinin terör saldırısını gerçekleştirirken, "Allahu ekber" diye bağırdığı iddia edilen bir başlık seçmiştir. 2
Bir haberi oluştururken ideolojik değerler kapsamında "framing" yani çerçeveleme gerçekleşir.
Haber çerçevelemede yayın politikası doğrultusunda cımbızlanan detaylarla olay tekrar inşa edilmektedir.
Yine aynı şirket bünyesinde bulunan popüler Bild gazetesi de genelde İslam dinini ötekileştiren bir eğilime sahiptir.
Alman ulusal kamu hizmeti yayıncıları Das Erste ve ZDF ise Almanya'nın önemli bir parçası olarak kabul edilen Müslüman topluluğunu bu olaya karıştırmayarak objektiflik ilkesi çerçevesinde yayıncılık yapıp dayanışmayı vurgulamıştır.
Ek olarak dipnot bilgisi de geçersek, Almanya'daki özel yayın kuruluşları arasında en fazla kitleye ulaşan medya şirketlerinden Axel Springer'in, kendilerini tanımlarken İsrail devletine desteklerini ön plana almışlardır. 3
Gelelim olayın Gazze ve sonrasında da Türkiye politikalarına etkisine. Almanya'daki mevcut hükümetin başkanlığını yürüten SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi), muhalefette bulunan CDU'ya (Hristiyan Demokrat Birliği) göre İsrail'in Gazze politikalarını daha eleştirel bir gözle değerlendirmektedir.
Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan (FAZ) Nikolas Busse'nin haberi doğrultusunda CDU lideri Friedrich Merz, bu yılın şubat ayında gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde Netanyahu ile bir araya gelerek Gazze operasyonuna destekleyici dil kullanmıştır.
Alman sosyal demokrat ağırlıklı koalisyon hükümeti ise o dönem insani bir felaketten söz ederek ateşkesin uzatılmasını talep etmiş4, sonrasında da İsrail hükümetini insan hakları ihlalleri konusunda eleştirmeyi sürdürmüştü. 5
Yine aynı FAZ haberinin bilgilerine göre CDU lideri Merz, belki de İsrailli politikacılar tarafından bir sonraki başbakan olarak tahmin edilmektedir.
Çok ilginçtir ki ne zaman Ortadoğu'nun kaderini etkileyecek gelişmeler yaşansa veya yaşanmaya devam etse, IŞİD gibi radikal dinci terör örgütleri ortaya çıkarak medyada geniş yankı bulacak masum insanlara yönelik alçak terör eylemlerini gerçekleştirmektedirler.
Örneğin bu yıl ZDF'nin yaptığı bir anket sonucuna göre Almanya toplumunun yüzde 69'u, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonunu yanlış bulmaktadır.
Sadece yüzde 18'i doğru bulmaktadır. Yüzde 13'ün ise görüşü yoktu. 6
Peki, sağ görüşlü özel yayın kuruluşlarının terör örgütü IŞİD'i İslami değerlerle doğrudan ilişkilendirmesi, kendisini bu dine karşı tehdit altında hisseden Batılı toplumun, refleks olarak Müslümanlara yönelik algısında negatif bir değişikliğe yol açmayacak mı veya İslamofobi olgusunu güçlendirmeyecek mi?
Ya da Almanlar, televizyonda Gazzelilerin üzüntülerini tekbir getirerek dışavurduğunu izlerken, diğer tarafta masum insanları hedef alan canilerin tekbir getirmesini eşleştirmeyecek mi?
Bunlara sonuç olarak Gazze'deki Müslümanlara yönelik gerçekleşen katliama hassasiyet azalıp Netanyahu hükümetine yönelik eleştiriler sessizleşir mi?
İşte bunlar medyanın haber çerçeveleme gücüyle yaşanabilmekte, bir toplumun tutumu şekillenebilmektedir.
Çok boyutlu küresel düzen radikal eğilimli toplumlara doğru hızla ilerliyor.
Yapılan anket sonuçlarına göre Almanya'da 2025 yılında gerçekleşecek olan genel seçimlerde CDU başta olmak üzere sağ partiler yüksek oy alarak hükümet kurma fırsatı yakalayacaklar.
Sağ partiler başta Afganistan ve Suriye olmak üzere Almanya'ya mülteci alınmaması yönünde görüş ifade ederek ülkede bulunanların da sınır dışı edilmesi gerektiğine dair bir atmosfer yaymaktadırlar.
Böylece Türkiye'nin, CDU'lu başbakanı Merkel dönemindeki gibi mülteci politikalarında tekrar merkeze alınması olasıdır.
Ancak Türkiye'de mülteci sorunu son yıllarda önemli bir toplumsal mesele haline gelmiş ve halk arasında çeşitli tepkilere neden olmuştur.
Burada önemli olan gerek iktidar gerek muhalefet tarafından mülteci sorununa karşı ortak yol alarak tedbiri geciktirmemektir.
Suriye diplomasisinde o ülkenin iktidarıyla ilişkileri yumuşatmaya yönelik politikalar, Türkiye'nin iç siyasetindeki normalleşme süreci kapsamında öncelikli olmalıdır.
Kaynakça:
1. https://www.youtube.com/watch?v=VVQ1iQNOJYE&t=35s
2. https://www.youtube.com/watch?v=h1HAG7LGjJw
3. https://www.axelspringer.com/de/was-uns-ausmacht#:~:text=Der%20wichtigste%20Wert%20von%20Axel,den%20die%20Medien%20eintreten%20sollen.
4. https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/friedrich-merz-in-israel-cdu-chef-setzt-sich-von-annalena-baerbock-ab-19514464.html
5. https://www.dw.com/tr/baerbocktan-i%CC%87sraile-sert-ele%C5%9Ftiriler/a-69474139
6. https://www.zdf.de/nachrichten/politik/politbarometer-gaza-israel-ukraine-usa-cannabis-100.html
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish