Zelenski, Putin'i küçük düşürdü ama "tampon bölge" ne işe yarayabilir?

Ukrayna'nın Kursk bölgesine yaptığı ve Vladimir Putin'i 1941'den bu yana yabancı işgaline uğrayan ilk Rus lider yapan cüretkar saldırının ardından, askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması Donald Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda faydalı olabilir

Ukraynalı askerler Rusya sınırı yakınlarındaki Sumy'de (Reuters)

Vladimir Putin'in "özel askeri operasyonu" planlandığı gibi gitseydi, Volodimir Zelenski uzun zaman önce Kiev'den kaçmış ve an itibarıyla sürgünde, örneğin Londra çevresinde bir yerde eski müttefiklerinin sağladığı bir malikanede yaşayan epey zavallı bir figür olarak günlerini geçiriyor olacaktı.

Sürgünde güçsüz bir hükümeti yönetiyor ve eski dostu Boris Johnson'la ara sıra çay içiyor, kaçınılmaz suikast girişimini endişeyle bekliyor olacaktı.

Şubat 2022'deki Rus istilası fantastik hedeflerine ulaşmış olsaydı, Ukrayna halihazırda Rusya Federasyonu'na sevinçle bağlanmış, halkı ülkelerini yöneten "Nazileri" kovan Rus askerlerini sıcak bir şekilde karşılamış olurdu. Kiev sakinleri, sevgili kurtarıcıları Başkan Putin tarafından yönetilen yıllık zafer geçit törenine akın edecekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşlerin pek de öyle yürümediğini söylemek yanlış olmaz.

Putin, Rusya'nın imparatorluk ihtişamını ve gururunu yeniden canlandıran, Büyük Petro ya da Joseph Stalin'in yeniden doğmuş hali olmak şöyle dursun, kendini yeni yetme mevkidaşı tarafından alt edilmiş ve gölgede bırakılmış buluyor. Hatta Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik cüretkar karşı saldırısı, Putin'in 1941'den bu yana yabancı bir istilaya maruz kalan ilk Rus lider olduğu anlamına geliyor. Ve tıpkı o zamanki Alman yıldırım taarruzunda olduğu gibi, Ukrayna'nın bu yıldırım taarruzunda da sürpriz unsuruyla üstün teknoloji ve taktik avantajı var.

O zaman da şimdi olduğu gibi Ruslar gafil avlandı. Ya (1941'deki gibi) yakın bir askeri saldırıya dair elde etmiş olabilecekleri herhangi bir istihbarata inanmayı reddettiler ya da daha büyük olasılıkla Ukrayna'daki casusluk faaliyetleri o kadar zayıftı ki başlarına ne geleceğini bilmiyorlardı. Her iki durumda da Ukrayna'nın doğusundaki son derece yavaş ilerleyişleri sekteye uğradı, Rus halkı psikolojik bir travma yaşadı ve Putin rezil oldu.

Halkı hâlâ onu destekliyor olabilir ama Afganistan, Soğuk Savaş, Varşova Paktı ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin çöküşünden sonra neden bir savaşı daha kaybettiklerini merak ediyor olmalılar. İşler Mihail Gorbaçov'un görevi bıraktığı ya da Boris Yeltsin'in Putin'e devrettiği dönemdeki kadar kaotik ya da ümitsiz değil ancak savaş ekonomisinin, Batı yaptırımlarının ve endemik enflasyonun baskısı giderek ağırlaşıyor.

Artık Rusya kendi sınırlarını kontrol edemiyor ve halk da bunun farkında.

Diktatör Putin'in yapması gereken bu değil. Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırıyı termonükleer kıyametin izleyeceğine dair tüyler ürpertici sözlerinin tümünün bir blöf olduğu ortaya çıktı. ICBM'leri (Kıtalararası Balistik Füze) işe yaramaz.

Şimdi, her zamanki gibi kurnazca, Zelenski bölgesel şartları ortaya koyuyor. Akıllıca, egemen Rus topraklarını ilhak ya da işgal etmekle ilgilenmediğini beyan ediyor. Bunun yerine Kursk'ta (ve belki de diğer sınır bölgelerinde) "tampon bölge" olarak adlandırılan bir bölge kurmak istiyor.

Bu belirsiz bir tanım ama askerden arındırılmış bir bölge olabilir, öyle ki Rusya komşularını o kadar kolay işgal ya da tehdit edemeyecek ve buradan kolayca füze ve drone saldırıları düzenleyemeyecektir. Neredeyse tarafsız bir bölge olacak, ne Ukrayna ne de Rus kuvvetleri bulunmayacak ama tam olarak egemen de değil.

Sesli düşünecek olursak Zelenski kendi tarafında da benzer bir yapılanma önerebilir, hatta Rusya'nın istilasını meşrulaştırmak için kullandığı (Nigel Farage ve Donald Trump gibilerin hevesle yaydığı propaganda), NATO'ya Ukrayna'nın katılmayacağı sözünü verebilir.

Kursk tampon bölgesi bir yönüyle Kore yarımadasındaki askerden arındırılmış bölge ve çevresine benzeyecektir ancak umarız (ironik bir şekilde) bu kadar ağır tahkim edilmiş ve gergin olmaz. Ayrıca Ukrayna'nın NATO'ya verdiği güvenceyle ittifak ve Rusya arasında daha resmi bir tampon devlet olarak da görülebilir.

Bu, Rus saldırganlığı ve Putin'in beceriksizliği onu ve tarafsız İsveç'i NATO üyeliğine itmeden önce Finlandiya'nın yakın zamana kadar sahip olduğu statüye benzer. Daha eski örnekler olarak eski Yugoslavya ve Rusya ve Hindistan'daki Britanya imparatorlukları arasında tampon görevi gören Afganistan verilebilir.

Elbette tüm bunlar Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ne kadarını geri kazanabileceğine dair hâlâ büyük ve varoluşsal sorulara yol açıyor. Doğrusu, Ukrayna'nın Kırım'ı ya da doğudaki Donbas ve Luhansk'ı geri alması pek olası görünmüyor ancak şimdi Batı'nın çabalarını iki misline çıkarmasının ve Kiev'e kurtarabildiği kadarını kurtarması için silah vermesinin tam zamanı.

Eğer ikinci bir Trump başkanlığının nihai felaketi gerçekleşirse, Ukrayna'nın en iyi şansı Beyaz Saray ve Kremlin tarafından dayatılacak ve muhtemelen fiili bir sınır olacak (Kore savaşının sonunda olduğu gibi) bir ateşkes hattına hazırlık olarak sahadaki işgal gerçeklerini değiştirmektir. Zelenski bu savaşı "kazanamayabilir" ama Putin de kazanamaz ve sırf Batı uzun menzilli füzelerin Rus topraklarında kullanılmasından tedirgin oluyor diye Putin'in daha fazla zemin kazanmasına izin vermek için hiçbir neden yok. Putin'in tehditlerinin ne kadar boş olduğunu gördük.

Zelenski ve halkı Batı'nın desteğini hak etmeyi sürdürüyor. Kursk saldırısı, onun neden bölgede barış için en iyi umut olduğunu tam olarak gösteriyor.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU