Sonsuza dek yaşamanın sırrı sıkıcı bir hayatsa buna gerçekten değer mi?

Merseyside'dan 111 yaşındaki bir büyük dede dünyanın en yaşlı adamı unvanını devralırken, Helen Coffey giderek artan uzun ömürlülüğe yönelik takıntımızı sorguluyor

Bryan Johnson yaşlanmasını tersine çevirmek için kabaca yılda 2 milyon dolar harcıyor (Bryan Johnson/YouTube)

"Dünyanın en yaşlı adamı" unvanının yeni sahibi John Tinniswood'a göre uzun yaşamın sırrı, düzenli yürüyüşler yapmakla cuma günü balık ve patates kızartması yemekten geçiyor. Merseyside'da yaşayan 111 yaşındaki büyük dede, bu unvanı 114 yaşında ölen Juan Vicente Perez adlı Venezuelalıdan miras aldı.

Uzun ömürlülük hack'i listesinde "zihni çalıştırma" ve "ılımlılığın" yanı sıra "sisteminizi asla aşırı zorlamama" ve başkalarıyla iyi geçinme de var. BBC'ye konuşan Tinniswood, "Hepimiz farklı kişileriz" dedi.

Bu farkın işe yaraması bize kalmış, aksi takdirde her şey başarısız olur.

Diğer yandan Perez, etkileyici yaşını "çok çalışmaya, tatillerde dinlenmeye, erken yatmaya... Tanrı'yı sevmeye" ve her gün bir kadeh sert içki içmeye (Benim kişisel favorim bu sonuncusu) bağlamıştı. Aslına bakılırsa ne zaman "dünyanın en yaşlı" kesiminden biriyle görüşülse ölümlülüğe meydan okumaya yönelik "sırları" her zaman ılımlılığın ve en sevdikleri şeyleri düzenli olarak yemenin veya içmenin dengeli bir kombinasyonuna dayanıyor gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşayan en yaşlı kişi unvanına Ocak 2023'ten bu yana sahip olan, 117 yaşındaki Kaliforniya doğumlu Maria Branyas Morera makulce "şans ve iyi genetiğe" işaret etse de diğer yandan "düzen, huzur, aile ve arkadaşlarla iyi bağ, doğayla temas, duygusal istikrar, endişe ve pişmanlık yaşamama, toksik insanlardan uzak durma ve çok fazla pozitiflikten" de sitayişle bahsetti.

Tüm bunlarda güzel bir sadelik var ve giderek daha popülerleşen, yılları fiziksel olarak geri almaya yönelik nafile bir girişime akıl almaz miktarlarda para harcama pratiğiyle tamamen çeliştiği görülüyor. Denklemin kozmetik tarafında, emeklilik çağındaki kişilerin hâlâ gençliğin ilk demlerinde olduğuna inanabilmesini hedefleyen her türlü botoks, dolgu ve ameliyat var. "Bilim" tarafında, biyolojik yaşını azaltmaya yönelik bilimkurgudan çıkmış gibi tekniklerle kurduğu rejime yılda 2 milyon dolar harcadığını açıklayarak ölümsüzlük arayışının simgesi haline gelen teknoloji milyoneri Bryan Johnson gibileri var.

tinniswood

John Tinniswood resmen dünyanın en yaşlı erkeği (AP)​​​​​


Bir asrı devirmiş en yaşlı kişilerin sade ve makul yaklaşımı, 45 yaşındaki Johnson'a göre değil. Johnson'ın her gün uygulanan katı planı, 2 bin kaloriden düşük ve inanılmaz derecede spesifik bir vegan diyetini, 16-18 saatlik orucu, bir saatlik egzersizi ve 20'den fazla besin takviyesini içeriyor. Ayrıca her yıl vücut kitle indeksi, kan şekeri, fiziksel fitness, MR ve ultrason gibi yüzlerce ölçüm ve teste tabi tutuluyor.

Yaşlanma sürecini tersine çevirmeye yönelik en son yöntemi ne mi? İçindeki Edward Cullen'ı harekete geçirip 17 yaşındaki oğlunun kanını kendine enjekte etmek. Yaşlı kemirgenlerin daha genç farelerin dolaşım sistemini paylaşmaktan fayda sağladığını öne süren bir araştırmaya dayanarak bunu yaptı. Bu aşamada "vücut sıvılarını yeniden dengelemek" amacıyla hacamat yaptırmaya, kan akıtmaya ve arınmaya başlarsa hiç şaşırmam.

Ancak ister ölçülü ve her gün bir içkiyle ister 14. yüzyıldaki bir hıyarcıklı veba doktorunu andıran ve yılan yağı tedavilerini içeren sıkı bir programla olsun, daha uzun yaşamanın gerçekten ne anlamı olduğunu merak ettiriyor. Deneyimlerle dolu zengin, dolu ve heyecan verici bir hayata sahip olmak, sonsuza dek yaşamaktan daha tatmin edici değil mi?

Birleşik Krallık'ın eski parlamenterlerinden yayıncı Gyles Brandreth'in kısa süre önce podcast'i için aktör Rupert Everett'le yaptığı röportajın ardından vardığı sonuç kesinlikle buydu. Everett'in gençliğinin uçarılığını duyduktan sonra Brandreth, The Oldie'ye yazdığı makalede kıyasladığı kendi hayatını "soluk" ve "sıkıcı" diye tanımladı. İşin aslına bakılırsa "zar zor yaşadığını" hissettiğini söyledi.

"Aktör ne kadar vahşi ve seks dolu bir hayat sürmüş. Ve benim varlığım ne kadar soluk oldu" dedi. İçki içmeyen, 76 yaşındaki vejetaryen Brandreth, Oxford'da okurken tanıştığı eşi Michèle'le 1973'ten beri evli.

Rupe yaşadı ve daha fazlası. Yeniyetmeliğin sonlarında, 20'li yaşlarında ve sonrasında seks onun varlığının merkezindeydi.

Genç erkekler, yaşlı erkekler, hepsine sahipti ve kadınlara da. Sabah, öğle ve gece, Rupe umursamadan onlarla yatıyordu. Kaçınılmaz olarak alkol ve uyuşturucu da bu zengin karışımın bir parçasıydı ancak itici güç seksti. Seksten bu kadar zevk alan ve bunun hakkında bu kadar rahat ve komik bir şekilde konuşabilen biriyle daha önce hiç tanışmamıştım.

Brandreth artık Everett'i kıskandığını da sözlerine ekledi: Aktör uzun süredir birlikte olduğu erkek arkadaşıyla mutlu, yerleşik ve istikrarlı ama geriye dönüp bakınca da "zengin ve müstehcen bir geçmiş" görüyor. Brandreth, "Benim hiçbir şeyim yok" dedi.

Hiç sigara içmedim. En hafif uyuşturucuya bile dokunmadım. Ben içki içmem ve aşk hayatımın hikayesini yazsaydım adı Solukluğun Bir Buçuk Tonu olurdu. Tabii ki, artık çok geç.

Belki de Brandreth, ölçülü, makul ve sorumlu varoluşu sayesinde 64 yaşındaki Everett'ten daha uzun yaşayacak. Ama geriye dönüp bir şeyler bulma arayışında dayanılmaz derecede üzücü bir şey var... Hiçlik. Çılgın maceralar yok. Yanlış harcanmış gençlik yok. İçinde daha genç nesilleri şoke edecek anekdotlar bulacağımız, "O zamanlar neler yaptığımıza inanamazsınız..." tarzında hedonistik bir kasırga yok.

Dünyanın en yaşlı erkek ve kadınlarından oluşan etkileyici demografiye saygıdan başka bir şey duymasam da kendimi Alphaville'in "Forever Young" (Her Daim Genç) şarkısından alıntı yapmak zorunda hissediyorum: Gerçekten sonsuza kadar yaşamak istiyor musunuz? Bu, hayatın en gürültülü ve keyifli kısımlarını bir kenara bırakmak ya da tartışmalı modern zaman şarlatanlığına çok miktarda para harcamak anlamına geliyorsa, açıkçası pek istemem. Ancak her gün içki içmeyi deneyebilirim.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

 
Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU