Taylor Swift'in Harris'i desteklemesi neden benzersiz bir güç sağlayacak?

Süperstarın Kamala Harris ve Tim Walz'ı açıkça desteklemesiyle Beyaz Saray yarışı iyice kızışmış durumda

Taylor Swift, 2024 ABD Seçimi'nde Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı (AP)

Taylor Swift, 2020 yapımı Netflix belgeseli Miss Americana'da "Tarihin doğru tarafında olmam gerekiyor" demişti.

Buna adım atmak istediğimden değil. ('bu', politika demek)

Sadece, bu noktada yapamam.

"Bad Blood"la tanınan şarkıcı, sözünü tutarak, 10 Ekim gecesindeki başkanlık münazarasının ardından spekülasyonlara son verdi ve Donald Trump yerine Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

Sosyal medyada, "2024 Başkanlık Seçimi'nde oyumu Kamala Harris ve Tim Walz için kullanacağım. Oyumu @kamalaharris'e veriyorum çünkü o, bir savaşçının savunması gerektiğine inandığım hak ve davalar için mücadele ediyor" diye yazdı ve "Taylor Swift, Çocuksuz Kedili Kadın" diye bitirdi. Bu, Trump'ın başkan yardımcısı J.D. Vance'in yorumlarına doğrudan bir gönderme.

Bu hafta ABD Açık'ta Trump destekçisi Brittany Mahomes'la görülmesinin ardından Swift'in desteği Demokratlar için sevindirici oldu. Elbette Swift'in oyu, oy verme hakkına sahip milyonlarca Amerikalıdan daha önemli değil, ancak etkisi o kadar güçlü ve cazibesi o kadar geniş ki, platformunu seçmenlerle etkileşim kurmak ve onları bilgilendirmek için kullanmamak bir israf ve hayranlarına kötülük gibi görünebilir.

Taylor'dan (siyasi bölünmenin her iki tarafına da hitap eden bir süperstar) sessiz kalmanın bunu yapmamaktan daha riskli bir kariyer hamlesi olacağını duyurması bekleniyordu.
 


Bu hafta, kendisini "Sam Amca" olarak gösteren ve hayran kitlesinden Cumhuriyetçilere oy vermesini talep eden sahte görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından müdahale etme niyetinde olduğunu söyledi. Bakın ona ne yaptırdınız...

Trump'ın Swift'in Harris için yaptığı açıklamaya verdiği yanıt tahmin edilebileceği gibi tehdit içeriyordu:

Muhtemelen bunun bedelini pazarda ödeyecek.

Hatırı sayılır platformuna rağmen (halihazırda Instagram'da 283 milyon, X/Twitter'da 95,2 milyon), pop kültürü ikonu oyunu nasıl kullandığı hakkında her zaman açık sözlü olmadı. Evet, önemli seçimler öncesinde bağlantılar ve seçmenlere yönelik bilgiler paylaşarak hayranlarını kayıt olmaya ve katılmaya teşvik etti ancak kariyerinin ilk dönemlerinde (country müzik yıllarında kesinlikle) bir adayı diğerine karşı desteklediğini belirtmekten uzak durdu.

Bu da mantıklı. Müzik kariyerine ağırlıklı olarak Cumhuriyetçi bir eyalet olan Tennessee'nin Nashville kentinde başladı. Demokratlar burada en son 1996'da kazanmıştı. Swift, yine Miss Americana'da, daha önce Dixie Chicks diye bilinen grubun 2003'te "Birleşik Devletler Başkanı'nın Teksaslı olmasından utanıyoruz" dedikten sonra çöküşüne tanık olduğunu belirtti. Bu, George W. Bush ve Irak savaşına bir göndermeydi. Swift, sahne almaktan başka bir şey yapmaya cüret ederse kariyerinin benzer bir kaderi paylaşacağına dair uyarılmıştı.

Taylor daha önce 2020 yapımı Netflix belgeseli Miss Americana"da siyaseti hakkında konuşmuştu (Netflix)


Donald Trump bile Swift'in geçmişi nedeniyle Demokrat olup olamayacağını merak etmişti. "Ciddi ciddi liberal mi?" diye sormuştu.

Rol yapmıyor mu? Bir country yıldızının liberal olduğu halde başarıya ulaşabilmesi beni şaşırtıyor.

Görünüşe bakılırsa bu tavsiyeye uyarak, Katy Perry, George Clooney, Cher ve Jennifer Lopez dahil bir dizi ünlü Donald Trump'ın rakibi Hillary Clinton'ı desteklemesine rağmen 2016 ABD seçiminde hiçbir adayı desteklemedi. Bu örnekte, yıldız gücü siyasi güce eşit değildi.

ABD seçimlerinde ünlülerin desteği, hem nüfuz hem de para açısından siyasi kampanyalar için uzun zamandır kilit öneme sahip. Trump bu yıl Kid Rock, Amber Rose, Elon Musk ve Hulk Hogan gibi isimlerden destek aldı ve kötü şöhretiyle bilindiği üzere 2016'da rapçi Kanye West'i (tesadüfe bakın ki yıllardır Swift'le savaş halinde) kazandı.

George W. Bush, 2000'de Al Gore'a karşı yarışırken bile Hollywood faktörü Bush'un başarısında (belli bir noktaya kadar) önemli bir rol oynamış, Gwyneth Paltrow, Harrison Ford ve Robert de Niro gibi isimler Bush'un kampanyasına bağışta bulunmuştu.

Peki, Swift için ne değişti? Kendi sözleriyle, dönüm noktası eski D.J. David Mueller'e karşı 2017'de açtığı cinsel saldırı davası oldu. "Geçen yılki cinsel saldırı davasından bu yana bir şeyler... tamamen ve değişmez bir şekilde farklı" dedi.

Ve organizasyonumdaki ya da ailemdeki hiçbir erkek bunun nasıl bir şey olduğunu asla anlayamayacak.

Bu durumun, Trump'ın yıllar boyunca Swift'e yönelik aleni ve epey kişisel saldırılarıyla birleşince, Swift'in siyasi arenaya adım atmaya dair yeni ortaya çıkan arzusunu körüklediğine şüphe yok. Ve elini attığı diğer her şeyde olduğu gibi Swift bu alanda da başarılı oldu.

2018 ABD ara seçimleri öncesinde Swift, sosyal medya hesabından Demokrat Phil Bredesen'in Senato adaylığı için destek vermişti. Swift, samimi paylaşımında, Cumhuriyetçi Marsha Blackburn için, "Ten rengi, toplumsal cinsiyeti ya da kimi sevdiği fark etmeksizin TÜM Amerikalıların saygınlığı için mücadele etmeye istekli olmayan birine oy veremem" demişti.
 


Bredesen kazanamamış olsa da desteği, kariyerinde önemli bir andı ve nüfuzunu gösterdi. Vote.org, Swift'in paylaşımından sonraki 24 saat içinde 18-29 yaş arası seçmenlerden yaklaşık 65 bin kayıt aldığını açıklamıştı.

Ulusal Seçmen Kayıt Günü'nde 2020'de Biden-Harris adaylığını desteklemesinin ardından kayıtlarda benzer bir artış (32 bin 252) olmuştu. V dergisine konuşan Swift şunları paylaşmıştı:

Bu yılki başkanlık seçiminde gururla Joe Biden ve Kamala Harris'e oy vereceğim. Onların liderliğinde Amerika'nın çok ihtiyaç duyduğu iyileşme sürecini başlatma şansına sahip olduğuna inanıyorum.

Swift'in desteği, çevrimiçi ortamda her iki taraftan da yöneltilen bir dizi eleştirinin ardından gelmişti. Swift , George Floyd'un öldürülmesine verdiği tepkinin yanı sıra, Trump'ın Kovid-19 krizini ele alış biçimi hakkında da çok açık sözlü olmuştu. Twitter'da şunları yazmıştı:

Başkanlığınız boyunca beyaz üstünlüğü ve ırkçılık ateşini körükledikten sonra, şiddet tehdidinde bulunmadan önce ahlaki üstünlük taslamaya cüret mi ediyorsunuz? 'Yağma başladığında, ateş de başlar'. Kasımda seni oylarımızla göndereceğiz. @realdonaldtrump.

Şimdi, Biden'ın 2020'de Trump'a karşı kazandığı zafer tamamen Swift'e atfedilemez ancak insanları kayıt olmaya teşvik ettiği ve genç seçmenlerin önemli bir bölümünü tercihlerinde harekete geçirdiği inkar edilemez. 2024 seçimine birkaç bin oy farkla birkaç kilit eyalette karar verileceği düşünüldüğünde, Swift'in desteği yine de çok önemli olabilir.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU