Toplam kayıp sayısı 1 milyona ulaşırken Putin'in savaşının korkunç maliyetine tanık oldum

Çatışmalar korkunç bir dönüm noktasına ulaşırken The Independent'ın cephe muhabiri Askold Krushelnycky, Rus güçlerinin neden en ağır hasarı aldığını açıklıyor

Rusya ilk kez istila ettiğinde Ukrayna'yı savunmaya koşanların çoğunluğu vatansever gönüllülerdi ve ülkenin en iyileri ve en parlakları arasındaydı (AP)

Basında yer alan bir habere göre, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta her iki tarafın toplam kayıp sayısı korkunç bir rakam olan bir milyona ulaştı.

Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çatışmada ölenlerin sayısı, 1990'larda eski Yugoslavya'da yaşanan savaşlarda ölen 140 bin kişiyi hızla geride bıraktı ve hızla artmaya devam ediyor.

Psikolojik bakımdan vurucu olan bir milyon kayıp rakamını, haberleri genellikle doğru kabul edilen Wall Street Journal (WSJ) bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete bu rakamı, Ukraynalı kayıpların sayısını 80 bin ölü ve 400 bin yaralı olarak veren, bu yılki "gizli bir Ukrayna tahminine" dayandırıyor. Gazete, "Batılı istihbarat" kaynaklarının Rus ölü sayısının 200 bine kadar çıktığını ve 400 bin yaralı olduğunu tahmin ettiğini aktarıyor.

Ancak Ukrayna ve Rusya kendi askeri kayıpları hakkında bilgi vermese de her iki ülke de düzenli olarak düşman tarafın ölü ve yaralı sayılarına ilişkin iddialar ortaya atıyor. Hem Kiev hem de Moskova rakiplerinin tahminlerini aşırı derecede şişirilmiş diye niteliyor.

Cephe hatlarını ziyaret edip yüzlerce erin yanı sıra ast ve üst rütbeli subaylarla konuştuktan sonra bile, askeri ve siyasi liderliğin tepesindeki birkaç kişi dışında kimsenin gerçek rakamları bilmesi mümkün değil ve Ukrayna'nın savaş alanlarından haber yapmakta ne kadar deneyimli olurlarsa olsunlar gazeteciler için de durum pek değişmiyor.

Bazı Ukraynalı subay ve askerler, The Independent'a birliklerindeki kayıpların korkunç boyutlarda olduğunu söyledi. Bazı birlikler bu yıl The Independent'a, 100 yoldaşlarından sadece birkaçının hayatta kaldığını veya savaşmaya uygun olduğunu söylerken, diğerleri çok daha düşük kayıp oranlarından bahsetti.

The Independent geçen ay, kuşatma altındaki Pokrovsk şehri de dahil Donetsk'teki cephe bölgelerini ziyaret etti ve Ukrayna'nın kayıplarının sayısında muazzam bir artış olduğu açıktı.

Moskova bu yıl patlayıcı drone ve "süzülen bombalar" kullanımını büyük ölçüde arttırdı. "Kabs" ya da "Fabs" diye de adlandırılan süzülen bombalar 450 kilodan fazla patlayıcı yük taşıyabiliyor. Buna karşılık büyük kalibreli bir Rus topçu mermisi yaklaşık 6 kilogram patlayıcı içeriyor.

Bombalar binaları tümüyle yok ediyor ve askerler derin sığınakların bile bunlara karşı çok az koruma sağladığını söylüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Moskova'nın bu ay sadece bir hafta içinde 800 Kabs ve yaklaşık 3 bin patlayıcı drone kullandığını ve çok büyük askeri ve sivil kayıplara yol açtığını söyledi.

WSJ'nin alıntıladığı Batılı istihbarat, bağımsız kaynaklar ve Ukrayna'nın kendi istatistikleri, Rus ve Ukraynalı ölülerin yaralılara oranı arasında büyük bir fark olduğunu gösteriyor. Her 6 Ukraynalı kayıptan 5'i yaralıyken, her üç Rus kayıptan sadece ikisi hastaneye kaldırılabiliyor, üçte biriyse hayatını kaybediyor.

Bu durum, Ukraynalıların doğrudan ateşten uzakta tedavi edilebilmeleri adına yaralılarını almak için büyük çaba harcayıp ve cesaret gösterdiği cephe hatlarında da açıkça görülüyor. Yaralılar, uygun bir hastaneye nakledilene kadar hastaları hayatta tutabilecek basit operasyonları gerçekleştirebilecek yeterli kaynağa sahip doktor ve hemşireler tarafından tedavi ediliyor.

Buna karşılık, komutanlar adamlarını ölü ya da yaralı sayısına bakmaksızın intihar tarzı saldırılara sürüklediğinden Rusya'nın kayıpları çok daha yüksek, çünkü gizli polisinin sıkı kontrolü altındaki ülkede Vladimir Putin için siyasi bir geri tepme söz konusu değil.

Ukraynalı askerler The Independent'a ve diğer medya organlarına Rusların yaralılarını kurtarmak ya da ölülerini geri getirmek için çok az çaba sarf etmede ne kadar kötü şöhretli olduğunu sık sık söyledi. Askerlerin ve cepheye yakın diğer kişilerin özellikle yaz aylarında sıkça dile getirdiği şikayetlerden biri de çürüyen Rus cesetlerinin kokusu.

Rusya'ya kıyasla küçük bir ülke olan Ukrayna'da haberlerin hızla yayılmasını sağlayan canlı bir "fısıltı gazetesi" var. Rusya'nın aksine hükümet propagandasını papağan gibi tekrarlamayan işleyen bir basın ve ifade özgürlüğü var. Ölen asker ve kadınların cenazeleri Rusya'da olduğu gibi gizlenmiyor ve genellikle büyük kalabalıkların katılımıyla gerçekleşiyor.

Bu gerçekler, Ukrayna'nın kayıplarının Rusya'nınkine yakın bir boyutta olması halinde gizlenmesinin zor olacağı anlamına geliyor.

Ancak her ne kadar Ukrayna, kendi hesaplarına ve bağımsız hesaplara göre Ruslardan çok daha az kayıp vermiş olsa da demografik etki muazzam, çünkü Ukrayna, Rusya'nın 145 milyonluk nüfusunun sadece dörtte birine sahip.

Rusya'nın kayıplarının çoğu, askerlik hizmeti karşılığında cinayet ve tecavüz gibi ciddi suçlardan aldıkları uzun hapis cezalarından kurtulmaları teklif edilen hükümlüler. Kendi akrabaları da dahil çoğu kişi ölümlerinin yasını tutmuyor ve hatta savaşın toplumun fazlalıklarından kurtulmasından memnuniyet duyduklarını ifade ediyor.

Moskova'nın kayıplarının büyük bir kısmı Rusya Federasyonu'ndaki birçok etnik bölgeden ya da uzak, yoksul Rus etnik topluluklarından geliyor. Bunların kendi toplumlarının üyelerinin ölüme giden askerler olarak kullanılmasından şikayet edecek siyasi gücü yok denecek kadar az.

Buna karşılık, Rusya 2014'te ilk kez istila ettiğinde ve 2022'de çatışmayı yeniden alevlendirdiğinde Ukrayna'yı savunmaya koşanların çoğunluğu vatansever gönüllülerdi ve ülkenin en iyileri ve en parlakları arasındaydı. Her ulusun gurur duyacağı ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için güvendiği türden erkek ve kadınlar. Ukrayna gelecek onlarca yıl boyunca onların kaybının etkisini hissedecek.

 

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU