Şirket ortağı ve yöneticilerinin sigortalılık durumlarında neler değişti?

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Okan Karagülle Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Independent Türkçe/ChatGPT

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirket kuruluşu ve ortaklık yapısında değişiklik yapılmış olup, bu kapsamda en önemli değişikliklerden biri, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliğine seçilen kişinin şirket ortağı olma zorunluluğunun ortadan kalkmasıdır.

Yapılan değişikliklere istinaden SGK tarafından, şirket ortaklarının ve yöneticilerinin sigortalılık haklarının revize edilmesi gerekmiş ve duruma uygun düzenlemeler yapıldı.

Biz de bu makalemizde, şirket ortaklarının sigortalılık statülerini, düzenlemelerin kapsamını ve akıllardaki soru işaretlerini detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.


4/B (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılan şirket ortakları kimlerdir?

  1. Kollektif şirketlerin ortakları
  2. Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları
  3. Donatma iştiraki ortakları
  4. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları
  5. Limited şirketlerin ortakları
  6. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları

Kollektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortaklarının sigortalılık başlangıç ve bitiş tarihleri neler?

Kollektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortakları, vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihten itibaren sigortalı sayılacaktır.

Bu kişilerin sigortalılıkları, vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihte son bulacaktır. SGK'ya bildirim yükümlülüğü ilgili vergi dairesine aittir.


Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakların sigortalılık başlangıç ve bitiş tarihleri neler?

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibarıyla başlatılacaktır.

Bu tarih, şirket yetkililerince en geç 15 gün içinde SGK'ya bildirilmelidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sigortalılık, yönetim kurulu üyeliği görevinin sona erdiği tarihte sona erecektir.

Bu durum da şirket yetkilileri veya sigortalılar tarafından en geç 10 gün içinde SGK'ya bildirilmelidir.

Ancak anonim şirket ortağı olup kurucu üye olan fakat yönetim kurulu üyesi olmayan kişiler, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sigortalı sayılmamaktadır.

Bu tarihten önce anonim şirket kurucu ortağı olması nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı sayılan kişilerin sigortalılıkları, belirtilen tarih itibarıyla sona erdirilecektir.

Kurucu ortakların sigortalılıkları, istisnai bazı durumlara bağlı olarak devam ettirilebilecektir.

Sigortalılığı devam eden anonim şirket kurucu ortaklarının 4/a kapsamında çalışmaya başlamaları hâlinde, 4/a sigortalılığının başladığı tarihten bir gün önce 4/b kapsamındaki sigortalılık sona erdirilecektir.

4/a sigortalılığının sona ermesi hâlinde ise 4/b kapsamındaki sigortalılık tekrar başlatılmayacaktır.


Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılığının başlaması ve sona ermesi şartları neler?

Limited şirket ortaklarının sigortalılığı, şirketin ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihten itibaren başlatılacak ve bu tarihten itibaren en geç 15 gün içinde Kuruma bildirilecektir.

Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılığı da şirketin kuruluşunda, ticaret sicil memurluğunca tescil edildikleri tarihten itibaren başlatılacaktır.

Komandite ortaklardan hisse devri alan yeni ortakların sigortalılığı ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verilen tarihten itibaren başlatılacaktır.

Bu sigortalılık durumu:

  • Şirket kuruluşlarında, ticaret sicil memurluğunca tescil edildikleri tarihten itibaren yine ticaret sicil memurluğunca ,
  • Hisse devirlerinde ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verilen tarihten itibaren, şirket yetkililerince
  • 15 gün içinde SGK'ya bildirilecektir.

Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları, hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile;

  • Hissenin devrine ilişkin noter devir sözleşmesi,
  • Devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer sureti,

birlikte ibraz edilmesi veya hisse devrinin ticaret sicil memurluğuna tescil edilmesi halinde, Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edildiği nüshanın ibraz edilmesi şartıyla, ortaklar kurulu karar tarihi itibarıyla sona erecektir.

Bu tarih, sigortalılar veya şirket yetkililerince en geç 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesi ile SGK'ya bildirilecektir.
 


Şirket yetkililerinin bildirim yükümlülüğü kapsamı nedir?

4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlardan; anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının hisse devri işlemleriyle iflas, tasfiye ve münfesih durumdaki şirketlerin ortaklarının sigortalılığının başlaması ve sona ermesiyle ilgili olarak, şirket yetkilileri ile sigortalıların yasal süre içinde bildirimde bulunmamaları hâlinde idari para cezası uygulanacağına dair açık bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle, bu kapsamdaki sigortalılar ile şirket yetkililerinin süresinde veremedikleri işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri sebebiyle idari para cezası uygulanmayacaktır.


Şirket ortakları kendi şirketlerinde 4/a sigortalısı olarak bildirilebilir mi?

1 Mart 2011 tarihinden itibaren, sigortalıların 4/a ve 4/b bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları hâlinde, 4/a kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılacak; 4/b kapsamındaki sigortalılık ise 4/a bendine tabi çalışmanın başladığı tarihten bir gün önce sona erdirilecektir.

4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ortağı oldukları işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecektir.

Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce kendilerine ait ya da ortak oldukları işyerlerinde, ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde 4/a kapsamında sigortalı olan ve bu çalışmaları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da devam edenlerin, bu kapsamdaki prim ödemeleri kesintiye uğramadığı sürece sigortalılıkları devam ettirilecektir.

Şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyeleri, yalnızca yönetim kurulu üyelikleri dolayısıyla 4/b kapsamında sigortalı sayılmaz.

Ancak bu üyelerin, yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra, hizmet akdine dayalı bir şekilde şirket içinde çalışmaları varsa, 4/a maddesi gereği sigortalı olmaları zorunludur.

 

 

Sorularınız için: [email protected]

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU