Sabrina Carpenter, kadın cinselliğini yeniden tanımlıyor

Pop dünyasındaki kadınların seks hayatları olduğu için cezalandırıldığı onlarca yıldan sonra, şarkıcı çekinmeden, açıkça cinsel arzusu yüksek olmayı havalı hale getirdi

Sabrina Carpenter, 2024 MTV Video Müzik Ödülleri'nde (Reuters)

Çok az demografik grup cinsel arzusu yüksek kadınlardan daha ağır cezalandırılır. Bunu bir düşünün. Hem kadın hem de cinsel bir varlık olma cüretine sahipseniz, bu bir şekilde size karşı kullanılacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belki eski sevgiliniz tarafından sürtük damgası yemişsinizdir. Ya da cinsel kaçamaklarınız yüzünden dost görünen düşmanlarınız tarafından yargılandınız. Belki de erkeklerin hayatları boyunca tek bir tüy bile kıpırdatmadan yaptığı şeyleri yaptığınız için "fahişe"den "or****"ya kadar değişen çirkin isimlerle anıldınız.

Bunların hepsine maruz kaldım (kimine birden fazla kez), bazılarınızın da maruz kaldığını sanıyorum. Cinsel eylemlilikte hızla Z kuşağının simgesi haline gelen Sabrina Carpenter'ın sıkı bir hayranı olmamın nedenlerinden biri de bu.

İlk başta şüpheciydim, çok fazla pop, yeterince canlı değil. Ancak 25 yaşındaki sanatçının yeni albümü Short n' Sweet geçen hafta çıktı ve ben şimdiden şarkı sözlerinin çoğunu ezbere söyleyebiliyorum. Sadece ben de değilim; albüm şimdiden listelerde hızla yükseldi ve yılın en büyük albümlerinden biri olmaya aday.

"Taste" ve "Slim Pickins"in yanı sıra "Espresso" ve "Please Please Please" gibi hit single'lar da dahil bazı sağlam parçalar var ancak herkesin dilindeki parçası şüphesiz "Bed Chem".

Açıkça söylemek gerekirse bu, yılın cinsel arzusu en yüksek. Belki de son 10 yılın. Carpenter'ın sürekli ayrılıp barıştığı erkek arkadaşı aktör Barry Keoghan'la ilgili olduğu söylenen şarkının sözleri öncelikle "beyaz ceketli ve sert aksanlı sevimli oğlanın"ı arzulamak ve onunla seks yapma fantezisi kurmakla ilgili. Şarkı gayet açık, bir noktada "hadi tam üstüme gel" diyor ve ardından ekliyor:

Bahse girerim yatak kimyamız çok iyi olurdu / beni kaldırışın, soyuşun, döndürüşün.

Albüm, Carpenter 'ın bir süredir kendisi için oluşturduğu kişisel markayla uyumlu. Bir önceki albümünün hit parçalarından "Nonsense"in meşhur bitişini düşünün. Müzisyen bu parçayı canlı olarak her seslendirdiğinde sözleri değiştirerek, çoğunlukla cinsel imalar arasında geçiş yaparak ün kazanmıştı.

Kanona kayda değer bir ekleme Coachella'da, Carpenter'ın Keoghan'ın rol aldığı Emerald Fennell'in filmi Saltburn'deki viral bir sahneye atıfta bulunmasıyla gerçekleşmişti. Şarkıyı "Dizleri o kadar zayıf ki, benimkileri açmak zorunda kaldı" diye söyledikten sonra, Keoghan'ın karakterinin meniyle karışmış banyo suyunu içtiği ana atıfta bulunmuştu: 

Banyo suyumu kırmızı şarap gibi içiyor.

Carpenter'ın Chicken Shop Date'e son katılımı sırasında, sunucu Amelia Dimoldenberg bir şarkının bitişini söylediğinde işler daha da ileri gitmişti: 

Londra'ya gittim çünkü ateşli bir randevum vardı / Yemek vasattı ama arkadaşlık harikaydı / Dört artı dört, ben ve Amelia yedik.

Carpenter fısıldayarak şarkıyı bitirmişti:

Daha sonra ***** yedireceğim.

Tüm bunlar, özellikle de eskiden bırakın konuşmayı, seks yapan kadın pop yıldızlarına bile nasıl davranıldığını düşündüğünüzde çok ferahlatıcı geliyor. Britney Spears'ın 1990'larda Justin Timberlake'le çıktıkları dönemde seks yaptığı için nasıl kötülendiğini düşünün. Ya da Taylor Swift' in genç bir müzisyenken kendisiyle yapılan röportajlarda sık sık ünlü eski sevgilileri hakkında nasıl sorguya çekildiğini. Müzik endüstrisindeki kadınların bir seks hayatı olmasına izin verilmiyordu. Olursa da bunun için acımasızca ayıplanırlardı.

Carpenter bunu değiştirmek için burada. Ve başkaları da var. Brat albümüyle sadece müzik dünyasını değil, tüm kültürel zeitgeist'ı tanımlayan Charli XCX gibi. Billie Eilish'in de katkı verdiği, albümün en popüler parçası 'Guess' remiksinde aşağıdaki gibi 
leziz ve açıkça cinsel içerikli sözler yer alıyor:

Denemek, ısırmak, yalamak, tükürmek istiyorsun. Kenara sıyır ve içine gir.

En iyi kısmı? İnsanlar buna bayılıyor. Kimsenin bu iki kadının (ya da müzikte seks hakkında konuşan herhangi birinin) karakterini sorgulamaması, kadın cinselliğini kabul etme ve kutlamakta ne kadar ilerlediğimizi gösteriyor. Bu uzun süre devam etsin.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU