"İsrail Başbakanı Netanyahu, gerçekten tutuklanma riski altında mı?"

Gazze savaşının 227. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Ronen Zvulun/Reuters

Gazze savaşının 227. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 21 Mayıs Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

UCM savcısı, Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama emri talep etti. Netanyahu savcıyı antisemtizmle suçladı

BBC uluslararası konular yorumcusu Jeremy Bowen'in yorumu:

Öldürücü ithamlar yığını

Şimdi Uluslararası Ceza Mahkemesi hakem heyeti tutuklama kararı verilip verilmemesini görüşecek. Savcının talebinin hakemler tarafından desteklenmesi durumunda UCM Tüzüğünü imzalamış tüm ülkelerin ilk fırsatta suçlanan beş kişiden herhangi birini tutuklaması gerekecek.

Anlaşmayı imzalamış 124 ülkenin arasında Rusya, Çin ve ABD olmadığı gibi İsrail de bu anlaşmayı imzalaması. Ancak UCM savaş sürerken cinayeti işleyenleri takip etme yetkisinin olduğunu belirtti. Çünkü Filistin tarafı bu anlaşmayı imzaladı.

Tutuklama kararının çıkarılması durumunda ülke tarihinin en uzun süre iktidarda bulunan Başbakanı Binyamin Netanyahu gelişinde tutuklama tehlikesi yaşayacağından dolayı Batılı müttefiklerini ziyaret edemeyecek.

Kendisi için çok önemli tek istisna ABD olacak.

Aynı şey İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'la ilgili de söylenebilir.

UCM'nin Birleşik Krallık'ı temsil eden savcısı Karim Han kendi mütalaasında "Gazze Şeridi'nin her tarafında İsrail'in kasıtlı ve sistemli şekilde acil ihtiyaç malzemelerinden, insanların hayatta kalması için gereken şeylerden mahrum bıraktığını" belirtti.

Han'ın düşüncesine göre Hamas'ın gerçekleştirdiği cinayetlerin arasında katiller, rehin almalar, tecavüzler ve işkenceler yer alıyor.

Hamas'ın suçlanan iki lideri muhtemelen Gazze arazisinde saklanıyor. Bunlar Gazze'deki örgütün lideri Yahya Sinvar ve örgütün silahlı kanadı konumundaki Kassam Tugayları komutanı, ismi UCM belgelerinde Muhammed Deyf olarak geçen Muhammed al-Masri'dir.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan farklı olarak BM Uluslararası Ceza Mahkemesi soykırım gibi ağır suçlar işlemiş şahısları takip etme yetkisine sahip değil.


Детали (Detaylar):
 

 

Fransa, UCM başsavcısını destekledi

Pazartesiyi salıya bağlayan gece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant aynı zamanda Hamas liderlerinin tutuklanması talebinde bulunan Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han'ı destekleyen açıklama yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Fransa her koşulda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni, (UCM) onun bağımsızlığını ve yasadışı işlere karşı mücadelesini destekliyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Paris'in birkaç aydan bu yana "Gazze'deki ölü sayısının kabul edilemez olmasıyla ilgili" uluslararası insani yardım kurallarına sıkı şekilde uyulması konusunda uyarılar yaptığı da belirtildi.
 

Kommersant:
 

 

Binyamin Netanyahu tutuklama emriyle sunuldu

İsrail başbakanı gerçekten tutuklanma riski altında mı?

Sonuçta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) hakimlerinin savcının tutuklama talebini desteklemeleri durumunda Netanyahu ve Hamas liderlerinden özellikle Yahya Sinvar'ın UCM Anlaşması'nı imzalamış ülkelere gitmelerini durumunda o ülkelerin güvenlik güçlerinin mahkeme kararına uygun olarak bu şahısları yakalamaları ve mahkemenin gerçekleşmesi için Lahey'e göndermeleri gerekecek.

Hamas liderleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bu statüsünü onaylamış ülkelere kesinlikle gitmeyecek. Ancak Netanyahu'nun durumu daha karışıktır çünkü, görev başındaki bir siyasi lider söz konusu.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU