Gazze savaşının 168. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Independent Türkçe için 19 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
TASS:
İsrail, Şifa Hastanesi'nde 358 Hamas ve İslami Cihad üyesini gözaltına aldığını açıkladı
IDF, tıbbi tesisin topraklarındaki operasyonun devam ettiğini söyledi
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, verdiği bir brifingde, İsrail askerlerinin, Filistin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El Şifa Hastane Kompleksi topraklarında radikal Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihad'ın 358 üyesini gözaltına aldığını söyledi.
Halgari, "el-Şifa'daki operasyon devam ediyor. Bu operasyon, savaşın başlangıcından bu yana karşılaştığımız en büyük terörist yoğunluğu. Bugüne kadar 358'i Hamas ve İslami Cihad teröristi olmak üzere 500'den fazla şüpheliyi gözaltına aldık" dedi.
İsrail Savunma Kuvvetleri, pazartesi günü Filistin'deki Şifa Hastanesi'ne askeri operasyon düzenleyeceğini duyurdu.
IDF, "operasyonun, tesisin radikal Hamas hareketinin üst düzey üyeleri tarafından terörist faaliyetler için kullanıldığına dair istihbarat alınmasının ardından gerçekleştirildiğini" söyledi.
Son verilere göre ordu, en az 600 şüpheli teröristi gözaltına aldı ve sağlık kompleksindeki 140 silahlı militanı ortadan kaldırdı.
Kommersant:
Catherine Moore'un Washington'dan geçtiği haber özetle şu şekilde:
Amerika'nın Gazze iki kutupluluğu
İsrail'in Gazze operasyonu, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki seçim mücadelesine konu oldu
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonu ve çatışmayı çözme yolları, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında ayrım yaratan yeni bir seçim konusu haline geldi. Eski Başkan Donald Trump liderliğindeki Cumhuriyetçiler, İsraillilerin 7 Ekim'de İsrail'e saldıran ve orada kan gölüne çeviren Hamas terör grubunun saldırganlığını püskürterek haklı bir savaş yürüttüğüne inanıyor. Başkan Joe Biden liderliğindeki Demokratlar, İsrail'in tepkisinin orantısız olduğunu ve sivillerin acı çekmesine neden olduğunu söylüyor. Bunun baş sorumlusu olarak Başbakan Binyamin Netanyahu'yu suçluyorlar. Cumhuriyetçiler ise İsrail başbakanının sert eylemlerini onaylıyor ve ABD Kongresi'nde konuşma yapmasını istiyor. Uzmanlara göre mevcut durum Donald Trump'ın ekmeğine yağ sürüyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'deki bir oturumda kişisel olarak konuşmak üzere ABD'ye davet etmeyi düşünüyor. Johnson, çarşamba günü gazetecilere bu konuyu anlattı:
"Aklımızda olan ve organize edebildiğimiz şeylerden birini organize etme durumumuz mevcut. Şu anda, bu büyük mücadele sırasında İsrail'e dayanışma ve destek göstermemizin bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu pozisyonu kesinlikle savunuyoruz ve mümkün olan her şekilde desteklemeye çalışacağız."
Tartışmanın seyrini bilen bir kaynak, yayına İsrail başbakanı ile yasa koyucular arasında tüm Kongrenin katılacağı bir toplantı da dahil olmak üzere bir dizi iletişim seçeneğinin tartışıldığını açıkladı.
Kaynağa göre, bu konu özellikle Cumhuriyetçi Parti'nin çÇarşamba sabahı Temsilciler Meclisi'nde yaptığı kapalı toplantıda gündeme getirildi.
O gün pek çok analist deja vu hissinden kurtulamadı. 2015 yılında Cumhuriyetçiler de Demokratları ve Beyaz Saray'ı atlayarak İsrail Başbakanı'nı Kongre önünde konuşmaya çağırdı.
İsrail`in Gazze operasyonuna yaklaşımdaki anlaşmazlık daha geçen hafta yeni ve sıcak bir aşamaya girdi. Senatodaki Demokrat Parti çoğunluğunun lideri Chuck Schumer, Netanyahu'ya karşı çok sert ve beklenmedik bir açıklama yaptı.
Demokrat lider, İsrail Başbakanının "siyasi hayatta kalma konularının İsrail'in çıkarlarının önüne geçmesine izin vererek yolunu kaybettiğini ve bunun da (dünyada - Kommersant ) desteğinin azalmasına yol açtığını" söyledi. Ancak Schumer, İsrail'in dışlanması halinde hayatta kalamayacağı konusunda uyardı.
***
Chuck Schumer'in konuşmasının hemen ardından Senato'daki Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, İsrail'de yeni seçim çağrısını eleştirdi ve bu söylemi "eşi benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi.
"Diğer demokrasilere kesinlikle bu şekilde davranmamalıyız. Hükümeti kimin yöneteceği konusunda yalnızca İsrail vatandaşlarının söz hakkı olmalı. Demokrasinin ve egemenliğin tanımı budur. Ya kararlarına saygı duyarız ya da demokrasilerine saygı duymayız" diyen yasa koyucu (McConnell) öfkeliydi.
İsrail başbakanıyla yaptığı video konferansın ardından çarşamba akşamı basına konuşan Bay McConnell, sol görüşlü Amerikalı politikacıları "İsrail'e iki partili desteği yok etmekle" suçladı.
İsrail ve Gazze Şeridi etrafındaki duruma farklı yaklaşımların kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde önemli bir konu olacağı zaten açık. Ve uzmanlara göre bu durum Donald Trump için daha avantajlı. Cumhuriyetçi aday, Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğu tarafından paylaşıldığı için net bir İsrail yanlısı pozisyon alabilir.
Ancak Joe Biden iki sandalyeye oturmaya çalışıyor. Açıkça İsrail karşıtı bir pozisyon alamaz çünkü bu, Amerikan Yahudi cemaatinin Demokrat Parti'yi destekleyen kısmı da dahil olmak üzere seçmenlerinin çoğu tarafından anlaşılmayacaktır.
Öte yandan İsrail'in eylemlerini onaylamak, sol seçmenlerin ve Filistin yanlısı Müslüman toplumunun desteğine mâl olabilir. İşte bu nedenle, Chuck Schumer'in konuşmasından çok önce İsrail Başbakanı Joe Biden'ın eleştirilerinin hedefi haline gelmişti. Bay Schumer tartışmalı açıklamalarının ardından ABD Başkanı bunları "iyi bir konuşma" olarak nitelendirdi.
Ancak eski Başkan Donald Trump, etnik bir Yahudi olan Bay Schumer'in sözlerine öfkelendi ve röportajlarından birinde Demokratlara oy veren Yahudilerin "İsrail'den ve dinlerinden nefret ettiğini" söyledi.
Mike Johnson bu açıklamaya yanıt vererek "kendisinin (Donald Trump - Kommersant ) ifade etmeye çalıştığı duyguları anladığını" söyledi. Daha sonra Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlara, İsrail'e yardım etmeye yönelik ayrı bir yasa tasarısında başarısız olduklarını hatırlattı.
Bay Johnson, "İsrail'le ilgili mevzuatı geliştirmek için iki kez denedim... 160'tan fazla Demokrat, İsrail'in varlığı için mücadele ettiği bir dönemde finansmana karşı oy kullandı... gerçekler ortada" dedi.
Johnson,"Cumhuriyetçi Parti ve bu konuda eski Başkan Trump, bir bütün olarak İsrail'in yanında yer alırken, Demokrat Parti'nin daha büyük bir bölümünün açıkça İsrail'e karşı olduğunu görüyorsunuz... Bence bu bir utanç" dedi.
İşin ilginç yanı, ünlü politikacılar hanedanı Robert Kennedy Jr.'ın soyundan gelen bağımsız adayın İsrail konusundan uzak kalmaması. Başkanlık yarışını kazanmak için Nevada ve Arizona gibi kilit eyaletlerde, çoğunlukla ılımlı Demokrat ve bağımsız seçmenlerin (yüzde 9-18) önemli bir kısmının ilgisini çekiyor. Uzmanlar böyle bir oyuncunun ortaya çıkmasının Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesine yardımcı olabileceğini göz ardı etmiyor.
Bay Kennedy, Reuters'e verdiği röportajda "İsrail'in yerindeki herhangi bir ülke Gazze'yi yerle bir eder" dedi.
Hamas'la ateşkes yapılmasına da karşı çıkan politikacı, "İsrail ahlaki bir ülkedir. Füzelere tepki olarak Gazze'yi bombalayabilirdi ama bunun yerine Demir Kubbe'yi geliştirdi. Ancak mevcut durumda savaştan başka seçenek yok" diye vurguladı.
Детали (Detaylar):
Anshel Pfeffer'in yazısı özetle şu şekilde:
Refah neden ABD ile İsrail arasında siyasi bir savaş alanı haline geldi?
İsrail Savunma Ordusu'nun (IDF) Refah'ta büyük bir harekat başlatmak için iyi nedenleri var. Refah, Gazze Şeridi'ndeki son büyük Hamas kalesi. Hamas burada onlarca İsrailliyi rehin tutuyor. Refah'ı temizlemeden İsrail'in Mısır'dan Gazze'ye silah kaçakçılığını durdurmasının gerçek bir yolu yok
IDF'nin Refah'ta bir harekat başlatmamak için iyi nedenleri var. Çoğunluğu sektörün kuzey kesiminden yerinden edilen tahminen 1,4 milyon sivil, 25 mil karelik bir alanda yoğunlaşmış durumda ve onlara başka bir yerde barınma imkanı sağlanmasına yönelik herhangi bir hüküm bulunmuyor.
Mısır sınırına komşu Gazze Şeridi'nde büyük İsrail güçlerinin varlığı, İsrail'in Mısır'la olan hayati ittifakının çökmesine yol açabilir. İsrail'in daha da önemli müttefiki ABD, Refah'ı işgal etme planlarına kırmızı çizgi çizdi. Gazze Şeridi'nde etkili bir operasyon için IDF'nin çok sayıda yedek askeri yeniden harekete geçirmesi ve düzenli birimleri yeniden konuşlandırması gerekecek.
Sonuç olarak Refah'ta geniş çaplı bir operasyon hâlâ başlatılabilirken, bu muhtemelen haftalarca, en azından iki ay sürmeyecek. Geçici bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşma için hâlâ şans varken bu gerçekleşmeyecek; ayrıca İsrail, Ramazan ayında gerilimin tırmanmasını önlemeyi umuyor.
Ve Biden yönetimi ve Mısırlı yetkililerle anlaşmaya varılmadan önce bu operasyonun yapılması mümkün değil. Bu arada IDF henüz gerekli personel ve teçhizatı seferber etmeye ve yeniden konuşlandırmaya başlamadı ve Refah sivillerine şu anda mevcut olmayan "insani yardım bölgelerine" taşınmaya çağrıda bulunmadı.
Peki, eğer baharın sonundan önce Refah'a bir operasyon ihtimali yoksa, neden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sürekli bundan bahsediyor ve neden ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin üst düzey üyeleri buna karşı periyodik olarak uyarılarda bulunuyor?
Netanyahu geçen hafta yaptığı açıklamada Refah'a saldırı planlarını onayladığını söylemişti. Bu açıklama bir dizi yanlış ve yanıltıcı ayrıntı içeriyordu.
Birincisi, Başbakan savaş planlarını onaylamıyor. Bu askeri-siyasi kabine tarafından yapılır. Netanyahu sadece bunu ondan çıkarmaya çalışıyor.
İkincisi, planlar geçmişte mevcuttu ve onaylandı ve gelecekte birden fazla kez güncellenip onaylanacaklar. Savaş planlarının doğası budur. Kabine sadece planları değil aynı zamanda bunların uygulanma prosedürünü de onaylayana kadar sürekli değişecekler.
Telefon görüşmesi sırasında Netanyahu ve Biden, İsrailli bir ekibin yönetimle Refah planlarını görüşmek üzere Washington'a uçması konusunda anlaştılar. Dolayısıyla, geçen hafta onaylanan planların işlevsel olmadığı, daha ziyade tartışma ve değişim için bir temel oluşturduğu açık.
Washington'a kim uçuyor? Sadece askeri planlamacı olmayan, aynı zamanda askeri deneyimi olmayan, IDF'de bile görev yapmayan Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve yine askeri deneyimi olmayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi.
Tekrar ediyorum, Refah'a yönelik herhangi bir askeri operasyon planından bahsetmiyoruz. Netanyahu'nun davranışından bahsediyoruz.
Biden yönetiminin neden oyun oynadığı ise daha az açık. Özellikle şu anda Gazze'de, yaklaşmakta olan kıtlık gibi, çok daha acil sorunlar varken, yetkilileri yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini zaten bilmeleri gereken bir operasyonu neden bu kadar büyütüyorlar?
Yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini bildikleri bir operasyona karşı çıkarak seçmenlerine aslında bir etki yaptıklarını göstermeye çalıştıkları yönündeki alaycı izlenimden kaçınmak zor.
Bu da Biden yönetiminin bir başka hatası. Refah operasyonunu, önlemek için çaresiz kaldıkları korkunç bir felaket olarak vaktinden önce sunarak, Netanyahu'nun ekmeğine yağ sürüyorlar. İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Refah'a girmesini emretmek için hiç acelesi yok, ancak bu konu artık basın konferanslarının ve röportajlarının düzenli teması haline geldi; zira bu, yalnızca kendisinin garanti edebileceği "topyekûn zafer" şeklindeki sahte anlatısına mükemmel bir şekilde uyuyor.
Operasyonun hayaleti bile Netanyahu'ya daha fazla siyasi sermaye sağlıyor. Şimdi bu aynı zamanda savaşı süresiz olarak uzatmak için bir bahane; erken seçim söylentilerini bastırmak ki neredeyse kesinlikle kaybedecek çünkü Refah'a girmeden savaşı bitirmek artık düşünülemez.
Ancak Refah operasyonu başarısız olursa Netanyahu, Biden'ı ve onun Benny Gantz ve Yoav Galant gibi en yakın rakiplerini -Beyaz Saray'la işbirliği içinde olan ve böylece İsrail'i nihai zaferinden mahrum bırakan yenilgicileri - suçlayacak. Bu, vekillerinin zaten yaydığı bir komplo ve "sırttan bıçaklama" teorisidir.
IDF'nin Refah'ı işgal edip etmemesine bakılmaksızın, burası zaten Kudüs ile Washington arasında Netanyahu'nun Biden yönetiminin aktif ama kasıtsız yardımıyla kazanabileceği siyasi bir savaş alanı.
© The Independentturkish