Independent Türkçe için 7 Mart Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
Gazze savaşının 154. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
RİA Novosti:
ABD, Yemen'e yeni saldırı başlattı
CENTCOM: ABD, Husilerin insansız hava araçlarını yok etmek için Yemen'e yeni saldırılar başlattı
ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada kendini savunmayı gerekçe gösteren ABD silahlı kuvvetleri Ansar Allah Hareketinin (Husiler) kontrol ettiği bölgelerdeki İHA'ları imha etmek amacıyla Yemen topraklarına yeni darbeler indirdi.
ABD Merkez Komutanlığı, Husilerin kontrolündeki Yemen topraklarında iki İHA'ya kendini savunma amaçlı saldırı düzenledi" diye açıklamada ifade edildi.
Açıklamada İHA'ların ticari gemilere ve bölgedeki Amerikan askeri deniz kuvvetlerine karşı 'kaçınılamaz tehdit' oluşturuyordu, ABD'nin hareketleri ise uluslararası sularda serbest navlunu savunmaya yöneldi.
Kommersant:
Elnar Baynazarov'un haber-analizi özetle şu şekilde:
Husiler güç gösterisini sürdürüyor
Kızıldeniz'de durum gerginliğini koruyor
10 Mart'ta başlayacak Ramazan yaklaştıkça Ortadoğu'daki sorunların tüm tarafları çıta yükseltmeyi sürdürüyor. Yangın noktalarından biri Kızıldeniz. 5 ve 6 Mart'ta Husiler Yemen kıyılarında Barbados ve Liberya bandıralı iki gemiye başarılı saldırı düzenledi.
Ayrıca, hareket üyeleri iki Amerikan askeri gemisine füze saldırısı düzenlendiklerini açıkladı.
Aynı zamanda Husilerden uluslararası internet kablolarına kuşkulanılmasına rağmen şimdilik bunun kanıtı bulunmuyor.
Yemen asileri ticari gemilere saldırmakta sınır tanımıyor. 6 Mart'ta hareketin resmi sözcüsü Yahya Sari "X" ağında iki Amerikan gemisine saldırdıklarını açıkladı.
Bu arada yaptıkları saldırılarda kazançlı çıkmaya çalışan aynı zamanda kendi saldırılarına hukuki zemin de oluşturmaya çalışıyorlar.
5 Mart'ta hareketin İletişim Bakanı Misfer an-Numayr bundan sonra Bab al-Mandeb Boğazı'ndan ve Yemen iç sularından geçmek isteyen tüm gemilerin Yemen Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden (Husilerin emrindedir) izin alması gerektiğini açıkladı.
Sorun Bab al-Mandeb Boğazı'nın çok dar olmasıdır ve gemilerin geçmesi için her halükârda Husilerden izin alması gerekecek. Haliyle para ödeyerek.
Dünya navlun şirketlerinin bu koşulları kabul edip-etmeyeceği daha belli değil. Son beş ayda asilerin saldırıları tüm dünya lojistiğinin gerçek anlamda yeniden kurulmasına neden oldu.
Hong Kong Global Communications şirketinin açıklamasında son haftalarda Kızıldeniz bölgesindeki 16 su altı kablonun 4'nün zarar gördüğü ifade edildi: Seacom, TGN-Gulf, Africa-Europe 1 ve Europe India Gateway. Şirketin değerlendirmesine göre bundan dolayı küresel internetin yüzde 25'inde sıkıntı yaşandı.
Kesinti her yerden daha fazla Asya'yı etkiledi: Çin ve Hindistan'dan Batı'ya trafiğin yüzde 80'i bu hat üzerinden gidiyor.
Yemen'in tüm Batı bölgelerini kontrol altında tutan Husiler kablolara saldırı düzenlemelerine dair iddiaları reddediyor.
Onlar sorunun sorumluluğunu ocak ayından bu yana Yemen kıyılarına boydan boya saldırılar düzenleyen ABD ve Birleşik Krallık güçlerinin üstüne atıyor.
Kommersant'a bilgi veren kaynak Husilerin ve müttefiklerin elinde daha birkaç olduğunu ifade etti. Örneğin onlar deniz mayınlarını kullana veya komşu ülkelere saldırılar düzenleyebilirler.
Детали (Detaylar- İsrail'de yayın yapan Rusça yayın yağan gazete):
Pretorya, Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'e karşı yeni yaptırımlar talep etti
Gazze'deki açlık durumunun geniş biçimde yaygınlaşmasından dolayı İsrail'e karşı yeni tedbirlerin alınması talebiyle Güney Afrika Cumhuriyeti, BM Uluslararası Mahkemesi'ne başvurdu.
Filistin halkının açlıktan kurtarılması gerektiğinin altını çizen Pretorya (Güney Afrika'nın başkenti), Soykırım Antlaşması'nı ihlal ettiğini düşündüğü İsrail'in hareketlerini kınadı.
Dilekçede askeri hareketlerin bir an önce durdurulması, rehinelerin salıverilmesi, Gazze ablukasının kaldırılması ve bölge ahalisine yardım yapılması talep ediliyor.
İsrail bu tür suçlamaları reddediyor. Ocak ayında Uluslararası Mahkeme, İsrail'e Gazze'deki soykırıma son verme ve insani durumu iyileştirme yükümlülüğü getirerek bunları 'geçici tedbirler' adlandırmıştı.
© The Independentturkish