Rusya-Ukrayna savaşında üçüncü yıla girilmişken, bu savaşın kara safhasındaki en kritik taktik ve stratejik unsurları arasında hiç kuşkusuz tank sınıfı silah sistemleri yer alıyor.
Özellikle yeni nesil tanklar oldukça etkiliyken, üçüncü nesil tanklar da belli bir restorasyon süreci sonrası yeni varyantlarıyla harp sahasında etkili rol oynamaya devam ediyor.
Almanların efsane tanklarından olan Leopardlar da üçüncü nesil konfigürasyon olan Leopard-2 modelinin yeni gelişmiş varyantları sayesinde halen iddiasını koruyan bir tank.
Geçen şubat ayında Litvanya Millî Savunma Bakanlığı sürpriz bir açıklama yaparak, Alman Leopard-2 tankı almaya karar verdiklerini kamuoyuna deklare etmişti.
Litvanya'nın bu kararında elbette ki Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı endişe etkili oldu.
Litvanya Devlet Savunma Konseyi caydırıcı olabilmek amacıyla özellikle kara muharebe kabiliyetlerini yeni bir güç konfigürasyonu çerçevesinde yeniden regüle etmeyi planlıyor.
Leopard-2 yüksek ateş gücü, gelişmiş manevra kabiliyeti ve sağlam zırhıyla öne çıkıyor.
Leopard-2'lerin bugün başta Türkiye olmak üzere Avusturya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç gibi ülkelerin kullandığı en yaygın konfigürasyonu ise 2A4 modeli.
Leopard-2 tankının yüzeyi üçüncü jenerasyon kompozit çelikle kaplı.
Dolayısıyla oldukça sert, darbelere karşı dayanıklı, kaliteli bir zırh sistemine sahip. Ana silahı ise 120 milimetrelik L44 türü yivsiz top.
İlaveten 2 adet 7,62 milimetrelik MG3A1 makinalı tüfek sistemi de mevcut. Harekât menzili 460 kilometre. Saatte 72 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Tankın boş ağırlığı ise 60 ton. Toplam 4 mürettebat alabiliyor ve dolu ağırlık kapasitesi azami 85 ton.
Ayrıca, 4 metre derinlikte suları geçebiliyor ve 1 metre yükseklikteki duvarları aşabiliyor.
Termal kamerası ve lazer mesafe ölçücüsü de bir başka önemli kabiliyet.
Dijital ateş kontrol sistemine sahip olması da cabası.
Görünen o ki, Litvanya Silahlı Kuvvetleri açısından, Leopard-2 tanklarından kurulu stratejik tank taburlarının teşkili, bir zorunluluk halini alabilir.
Hatta ilerleyen süreçte, kuvvetle muhtemel mevcut mekanize piyade taburları, tank taburlarına dönüşebilir.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish