Independent Türkçe için 15 Şubat Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
Gazze savaşının 133. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Kommersant:
Elnar Baynazarov'un haber-analizi özetle şu şekilde:
Müzakereciler Kahire'ye demir attı
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes şartları üzerinde anlaşmaya varmak zor
İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin salı günü Kahire'de başlayan görüşmeler daha elle tutulacak sonuçlar vermedi. Mossad Başkanı David Barnea'nın başında durduğu İsrail heyeti ilk günkü müzakerelerin sonunda Mısır'ı terketmiştir.14 Şubat'ta Hamas temsilcileri Mısır'a geldiler.
Kahire'deki çıkmaz sürerken İsrail'in Kuzeyinde gerilim artıyor: Şii Hizbullah grubu Yahudi devletinin Kuzey ve merkez bölgelerini ateş altına alırken İsrailliler buna Lübnan'ın Güney kısımlarına geniş çaplı saldırıyla yanıt verdi.
Fransa'nın, İsrail ile Hizbullah arasında gerilimin azalması için kendi planını sunmasından iki gün sonra (Hizbullah'ın) ateşleri başladı. 12 Şubat'ta Fransa Dışişleri Bakanlığı İsrail ile askeri hareketlere son verilmesine ilişkin Beyrut'a yazılı öneri gönderdiğini açıklamıştı. Paris, Şii hareketine kendi güçlerini İsrail'in sınırının 10 kilometreliğindeki Litani nehrine doğru çekmesi ve aynı zamanda sınırda görüşmeler yapması önerisinde bulunmuştu.
Ancak 13 Şubat'ta Lübnan hareketinin Genel Sekreteri Hasan Nasrallah şu şekilde bir açıklama yaptı: İsrail'e karşı sınır boyunca ateşler Yahudi devletinin Gazze ahalisine karşı 'tecavüzü' durdurmasından sonra bitecektir.
Esas cephede şimdilik diplomatik hamleler bulunmuyor. Çarşamba günü HAMAS temsilcileri Kahire'ye giderek ABD ve Mısır istihbarat başkanları ve aynı zamanda Katar Başbakanının görüşmelerine katıldılar.
Taraflar Gazze'de ateşkesin sağlanmasına ilişkin planın parametreleri üzerinde anlaşmaya varmayı istiyorlar.
Al-Kahire gazetesi İsrail delegasyonunun ayrılmasına rağmen ilk günkü görüşmelerin 'pozitif' geçtiğini, buluşmaların cuma gününe kadar süreceğini duyurdu.
Hamas'la aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Mısır'ın başkentine geldi. Bu, onun son 12 senede Arap Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği ilk gezi. Mısırlı meslektaşı Abdulfettah es-Sisi ile buluşmasında o şöyle dedi: Ankara, Mısır ile birlikte Gazze'yi yeniden canlandırmaya hazır. Her iki siyasetçi de sektörde derhal ateşkes çağrısında bulundu.
Hamas ile İsrail arasında ateşkes aramalarının mevcut hâlihazır girişimlerine Türkiye'nin katılıp katılmayacağı belli değil. Çatışmaya son verilmesi için geçen Ekim ayında Erdoğan uluslararası toplantı düzenlenmesini önermişti.
Ayrıca, Ankara ateşkesin garantörü olarak hareket etmeye hazırdı. Ancak Türkiye'nin bu teklifi daha sonra sahiplenilmeden kaldı; Katar ve Mısır ana arabulucular oldu.
Mısır'ın Al Ahram gazetesi tavizli karar alınması için Mısır ve Katar'ın Hamas'a baskı yapmaya hazır olduğunu yazdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail'in Refah kentine saldırmasından önce "Filistin halkını dehşetli sonuçları olacak bir felaketten kurtarmak için" Hamas'a çağrıda bulunarak İsrail ile anlaşmayı mümkün en kısa sürede yapmaya çağırdı.
Bar İlan Üniversitesi siyaset bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Zeeva Hanin, Hamas'ın taviz verme niyetinde olmadığını çünkü söz konusu durum (örgütün) fiziksel yaşamıyla ilintili olduğunu belirtiyor.
İşte bundan dolayı Hamas'lılar azami düzeyde talepler ireli sürmüşler ve Batıya ve Arap ülkelerine mesajlar göndererek İsrail'in, Refah'ta yapacağı askeri operasyonun sonuçlarıyla ilgili uyarılarda bulunuyorlar:
Kommersant'a açıklamasında yorucumu, "ABD ve Avrupa'daki seçimler öncesinde Refah'taki tüm kanallardan resimler almak istemiyorsanız bizim koşullarımızı kabul etmesi için İsraillilere baskı yapın" diye belirtti.
Şark bilimcisine göre Netanyahu iki kötü opsiyon arasında seçim yapmak zorunda kalacaktır: Hamas'ın taleplerini kabul etmek ve koalisyon iktidarını dağıtmak. Aşırı sağ partnerleri bundan dolayı onu affetmeyecekler. Veya ateşkes konusunda ısrar eden ABD ile ilişkileri tamamen kötü hale getirmek.
Kommersant'a açıklama yapan yorumcu, "ABD ile ilişkilerin artık kötüleştiğini hesaba katacak olan Netanyahu'nun şimdi ikinci senaryoyu tercih edeceği görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.
BBC Rusça yayınlar servisi:
Refah'taki Filistinli mülteciler
BBC raporu
İsrail savunma ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a saldırısının beklendiği sırada İsrail'e uluslararası baskı güçleniyor.
Uluslararası gazetecileri Gazze'ye sokmuyorlar. Jeremy Bawen Batı Şeria'daki Vifleyem'i İsrail'in kontrolündeki Kudüs'ten ayıran duvarın önünden röportaj yapıyor.
Kahire'deki İsrail-Hamas görüşmelerinin ikinci günü: ABD sürecin doğru yönde ilerlediğini söylüyor
Kahire'de Hamas ve İsrail temsilcileri arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda arabulucular aracılığıyla müzakereler sürüyor
İsrail'in, Gazze'de yaptıklarını sert şekilde eleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek için çarşamba günü Kahire'ye gitti.
BM Genel Sekreterinin basın sözcüsü Stephane Dujarric, BBC'ye yaptığı açıklamada BM'nin mecburi tahliyeye katılmayacağını ifade etti.
Dujarric, "Savaşın olmadığı zamanlarda bile bu iş büyük çaplı iş ve temelli bir program talep ediyor. Ancak patlamamış bombaları, kullanış için emniyetli olmayan yıkılmış yapıların bulunduğu ve çatışmaların sürdüğü bölgelerde bunun nasıl yapılacağının gözönüne getirilmesi gerekir" diye görüş belirtti.
Dujarric'e göre, şimdi yapılması gereken esas iş askeri hareketlere ara verilmesi ve rehinelerin salıverilmesi olmalı.
Daha önce Uluslararası Mahkeme'de, İsrail'e karşı soykırım ithamıyla dava açmış Güney Afrika Cumhuriyeti salı günü Mahkemeye 'acil soru' göndererek İsrail'in, Refah'ta yürüttüğü askeri operasyonların hakimlerin Ocak ayında aldığı ara kararların ihlali olup olmadığını belirlenmesini istedi. Bu kararlarda sivil ahalinin korunması için İsrail'den daha etkili tedbirler alması istenmişti.
© The Independentturkish