Rus basınında Gazze savaşı: "Artık Ortadoğu'da bir domino etkisi bekleyebiliriz"

Gazze savaşının 77. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Görsel: Kommersant

Gazze savaşı 76 günü geride bıraktı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti, 53 bin 320 kişi de yaralandı.

Peki savaşın 77. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 22 Aralık Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

AP: İsrail'in Gazze operasyonu tarihteki en yıkıcı operasyonlardan biriydi

Copernicus Sentinel-1 uydusundan elde edilen verilerin analizine göre, İsrail saldırısı bölgenin kuzeyindeki binaların üçte ikisinden fazlasını; şeridin güney bölgesindeki Han Yunus'un binaların ise dörtte birini yok etti

Associated Press (AP) tarafından uzmanlara atıfta bulunularak bildirilen habere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri harekatı tarihteki en ölümcül ve en yıkıcı harekatlardan biri. 

New York Şehir Üniversitesi'nden Corey Sher ve Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Jamon Van Den tarafından Copernicus Sentinel-1 uydusundan elde edilen verilerin analizine göre, İsrail saldırısı bölgenin kuzeyindeki tüm binaların üçte ikisinden fazlasını; şeridin güney bölgesindeki Han Yunus'un binaların ise dörtte birini yok etti.

Scher, "Gaz artık uzaydan farklı bir renge sahip. Farklı bir dokuya sahip" dedi.

Bazı tahminlere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın müttefik kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bombalamaları ve ABD liderliğindeki koalisyonun Irak'ta terör örgütü "İslam Devleti"ni (IŞİD, İslam Devleti'nde yasaklanmıştır) yok etme operasyonunu geride bıraktı.

Amerikalı askeri tarihçi Robert Pape, 1942-1945 yılları arasında müttefikler devletler, Almanya'daki binaların yaklaşık yüzde 10'unu yıkmışken, Gazze Şeridi'nde ise binaların yüzde 33'ten fazlası yıkıldı. 

AP'nin aktardığı Airwars'ın verilerine göre, Irak'ta 2014-2017 yıllarında IŞİD'e karşı yürütülen kampanya sırasında koalisyon, cumhuriyet topraklarına yaklaşık 15 bin saldırı gerçekleştirdi. İsrail ordusu ise, geçen hafta Gazze Şeridi'nde 22 bin saldırı düzenlediğini açıklamıştı.


Kommersant:

Kommersant muhabiri Mihail Gureviç`in Tel Aviv`den geçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

Hamlet'in İsrail sorunu

Ülke, Hamas'ı yok etmekle rehineleri kurtarmak arasında bir seçim yapmak zorunda

İsrail ve Hamas, ateşkes anlaşması ve Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında rehinelerin iadesi konusunda dolaylı müzakerelere yeniden başladı. Basında çıkan haberlere göre, grubun liderleri İsrail'in 40 rehinenin serbest bırakılması ve bir hafta sürecek ateşkes önerisini reddetti. Kendileri için daha uygun koşullar arıyorlar. Ve Yahudi devleti hala büyük ölçüde birbiriyle çelişen iki görevi aynı anda çözmeye çalışıyor: Hamas'ı yok etmek ve rehineleri serbest bırakmak. İsrail'deki Kommersant muhabiri Mikhail Gurevich ayrıntıları aktarıyor.

Tel Aviv'deki Azrieli alışveriş merkezindeki devasa video ekranı, İsrail'deki ana reklam medyalarından biri. Yargı reformuna karşı yapılan tüm mitingler Azrieli Kuleleri'nin önündeki alanda gerçekleşti ve belediye başkanlığı burayı resmi olarak Demokrasi Meydanı olarak yeniden adlandırdı. 

Organizatörler sloganları için düzenli olarak ekran süresi satın aldılar, ancak bazen birinci sınıf açık hava reklamcılığının yoğun programına sığamadılar ve bu nedenle çoğu zaman bir mobil operatörün veya bir giyim markasının reklamı bayraklar denizinin üzerinde asılı kaldı. 

Savaşın ilk günlerinden itibaren ticari reklamlar ortadan kalktı; ekranda ulusal bayrak dalgalandı ve "Birlikte kazanacağız” sloganı belirdi. 

Daha sonra rehinelerin fotoğrafları ortaya çıktı: "Onları geri verene kadar durmayacağız." 

Şimdi buna üçüncü bir pozisyon daha eklendi; siyah bir zemin üzerine kırmızı beyaz harflerle şöyle yazılıyor:

"Her geçen gün rehineler öldürülüyor. Artık bir anlaşma talep ediyoruz."

Bu üçüncü pozisyon, İsrail'in savaş ve rehine meselesine ilişkin görüşlerinin çeşitliliğini tam olarak ortaya koyuyor.

Kimileri, rehinelerin varlığına bakılmaksızın askeri operasyonların yapılması gerektiğine inanıyor. Diğerleri ise askeri operasyonun mahkumların serbest bırakılması olanaklarına göre ayarlanması gerektiğini anlıyor. 

Ancak insan hayatının değerinin her şeyin üstünde olduğuna inanan ve ülke liderlerinin yeni bir anlaşma için her türlü şartı kabul etmesini talep edenlerin sayısı da oldukça fazla.

Kaçırılan ve esaretten kaçmaya çalışırken İsrail askerleri tarafından yanlışlıkla vurularak öldürülen Yotam Haim'in annesi Iris Haim, önceki gün oğlunun trajik ölümüne karışan tabur askerlerine sesli mesaj gönderdi. 

"Seni çok sevdiğimi söylemek ve buradan, uzaktan sana sarılmak istiyorum. Biliyorum ki yaşananlar sizin hatanız değil, Hamas dışında kimsenin hatası değil, onların adı ve anısı yeryüzünden silinsin." 

Iris'in oğlu öldü ama diğerleri hâlâ yakalanmış durumda. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantılarından birinin öncesinde şehit askerlerin aileleri derneğinden gelen "teröristler tamamen yok edilene kadar kendisinin ve hükümetin durmamasını” talep eden mektubu okudu.

Hükümet birkaç hafta boyunca müzakerelere devam etmeyi açıkça reddetti ve ilk aşamanın koşullarının, yani tüm kadın ve çocukların serbest bırakılmasının tam olarak uygulanması konusunda ısrar etti.

Militanların arasında 19'u kadın olmak üzere toplam 129 kişinin esir kaldığını ve ülke çapında üne kavuşan iki kızıl saçlı erkek kardeşin (11 aylık Kfir ve 4 yaşındaki Ariel Bivasy) olduğunu hatırlayalım. Kadınlarla ilgili olarak Hamas, çatışmalar devam ederken onları bulamayacağını söylüyor. Ve anneleri gibi çocukların da "İsrail bombardımanı sonucu” öldüğü açıklandı. Ancak militanlar herhangi bir delil sunamadı ve İsrailliler onların serbest bırakılması konusunda ısrar etmeye devam ediyor.

Geçen cuma günü askerlerin yukarıda adı geçen Yotam Haim'i ve diğer iki esiri kazara vurup öldürmesinin ardından yeni bir değişime dair konuşmalar ilerlemeye başladı. Trajedi, yalnızca ateş açılmasına ilişkin yeni talimatların alınmasına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda İsrail hükümetinin ruh halinin değişmesine de yol açtı. Artık ülkenin liderliği yeniden müzakereye hazır.

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdel Rahman Al Thani ve CIA Direktörü William Burns'ün katılımıyla üçlü formatta toplantılara yeniden başladı ve olası bir anlaşmanın ilk hatları belli oldu.

Görünüşe göre bu , ateşkes (bir veya iki haftalık) karşılığında 30-40 rehinenin (başta kalan kadın ve yaşlı erkekler olmak üzere) serbest bırakılması, insani yardım malzemelerinin artırılması ve önemli sayıda Filistinli esirin serbest bırakılmasıyla ilgili. İkincisinin İsrail'de hararetli tartışmalara yol açacağı kesin. Sonuçta çok sayıda mağdurun olduğu terör saldırılarına katılmak, İsrail askeri personeline ve sivillere yönelik saldırılar düzenlemek de dahil olmak üzere "ciddi” suçlamalarla hüküm giymiş kişilerden bahsediyoruz. Bu mahkumların kanıtlanmış suçu o kadar büyük ki, Onbaşı Gilad Şalit'in takası örneğinde olduğu gibi, kitlesel tahliyelerin bir parçası olarak bile serbest bırakılmayı kabul etmediler. Üstelik bazı kaynaklar İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yerleşim bölgelerindeki bazı mevzileri terk etmeye istekli olacağını iddia ediyor.

Ancak İsrail'in bu kadar cömert teklifine bile Hamas'tan henüz bir yanıt gelmedi. Militanlar kendi oyunlarını oynuyorlar ve yeni bir ateşkesle hiç ilgilenmiyormuş gibi davranıyorlar. İsrail'in askeri operasyonu durdurmasını ve askerlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini talep ediyorlar. Grubun liderleri, ancak bu durumda, tüm Filistinli mahkumlar karşılığında geri kalan İsraillilerin ve rehin alınan yabancıların serbest bırakılması olasılığını tartışmaya hazır olacaklarını söylüyor.

(...)

İsrail şu anda militanlara cömert bir teklifte bulunduğuna ve topun uluslararası arabulucularda olduğuna inanıyor.

Siyasi analistlerin açıkladığı gibi, artık Ortadoğu'da bir domino etkisi bekleyebiliriz. Yani ABD, Katar ve Mısır'daki müttefiklerine, yurtdışındaki Hamas liderlerine ve sonuncusu da grubun Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Muhammed Deif'e (organizatör ve ilham kaynağı olarak kabul ediliyor) 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıyla ilgili baskı uygulayacak. Aynı zamanda en zor rolü yurtdışında oturan grubun liderleri oynuyor. Yahya Sinvar'ın sadece Gazze'de değil, Batı Şeria'da da silahlı mücadelenin ve savaş sonrası sistemin geleceğini kendi tarzında gördüğüne ve liderliğiyle bile çatışmaya girdiğine dair haberler giderek artıyor. WSJ özellikle, Hamas'ın yurtdışındaki siyasi kanadı ile Filistin Ulusal Yönetimi temsilcileri arasında, Filistin'in gelecekteki birleşik liderliği çerçevesinde olası işbirliğine ilişkin müzakereler yapıldığını öğrendiğini öğrendi ve bir ültimatom olarak bu müzakerelerin durdurulmasını talep etti.

Bu nedenle gözlemciler yeni bir anlaşma söz konusu olduğunda Yahya Sinvar'ın zamanın kendisinden yana olduğunu düşünmesinden korkuyor. Amerika'da ön seçimlerin başlaması birçok insana Beyaz Saray'daki havanın yakında değişeceği umudunu veriyor. Yahya Sinvar, bölgedeki askeri operasyonların hızla durdurulması için Amerikalıların İsrail'e daha aktif baskı yapmasını bekliyor. Belki de bu nedenle müzakere sürecinin ayrıntıları hakkında konuşmak için henüz çok erken. İlgili taraflar ancak ocak ayının başında bir miktar ilerleme bekliyorlar. Tek güzel yanı Ortadoğu'da Noel ve yılbaşı tatillerine gidilmiyor ve bu nedenle tatile ara verilmeyecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU