Z kuşağı neden bu kadar alıngan?

YouTuber, kamp arkadaşı Fred'in yorumuna gücenerek ona "saygısız" dedi. Evet, keder hassas bir noktaya dokunuyor (farkındayım) ama kesinlikle aşırı tepki veriyordu

(I'm a Celebrity... Get Me Out of Here!/ITV)

Beni Z kuşağının aşırı tepki göstermesi kadar rahatsız eden çok az şey var.

Bunu sürekli görüyoruz: Tam zamanlı bir 9-5 işin zorlukları hakkında hıçkırarak ağladıktan sonra viral olan TikTokçudan, her zaman evden çalışamamaktan şikayet eden gençlere kadar.

Ancak, bence daha da kötüsü, Zoomer'ların kendi nesillerinin kolayca alınma eğiliminden istifade etmeleri ve duygularını başkalarını aşağılamak (ve hatta bazen kontrol etmek) için bir bahane olarak kullanması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nispeten genç yaşta ebeveyn kaybı yaşamış biri olarak, I'm a Celebrity... Get Me Out of Here! programının 22 Kasım'da yayımlanan bölümünde YouTuber Nella Rose'un First Dates yıldızı Fred Sirieix tarafından yapılan bir yoruma nasıl alındığını izleyicilere anlatırken neler hissettiğimi tahmin edebilirsiniz.

Eğer görmediyseniz, her şey kamp arkadaşları bir gece önce akşam yemeği hazırlarken başladı ve Nella aşçıların ne yaptıklarını nasıl görebildiklerini bilmediğini söyledi (o sırada ormanda hava çok karanlıktı).

Nella'ya cevap veren Fred, 51 yaşında olduğunu ve gözlerinin eskisi gibi görmediğini açıkladıktan sonra Nella ona yaşlı olmadığını söyledi. Neşeli bir yanıt veren Fred, aralarındaki yaş farkına atıfta bulunarak şu yorumu yaptı:

Artık 26 yaşında değilim, değil mi? Baban yaşındayım.

Ancak Nella bu yorumu (her mantıklı insanın yapacağı gibi) Fred'in kastettiği şekilde almak yerine, ona daha önce anne ve babasını kaybettiğini anlattığı için Fred'in bunu kötü niyetle söylemiş olması gerektiğine karar verdi.

Dahası, ertesi sabah onu neden görmezden geldiğini açıklarken, yorumu bağlamından kopararak onu "saygısız" olmakla suçladı, ona "tuhaf" dedi ve ardından kendisine "kız çocuğu" muamelesi yapamayacağını söyledi. Doğal olarak, zavallı Fred neye uğradığını şaşırdı ve Nella özrünü kabul etmeyi ve olayı geride bırakmayı reddettikten sonra afallamış görünüyordu. Hatta Nella işi o kadar ileri götürdü ki, ileride kampın farklı taraflarında kalacaklarını söyledi.

Trajik bir şekilde, Nella'nın annesi Eseho Omolongo ve babası Kamango Paul Hollela 4 yıl içinde öldü. Daha önce YouTube kanalında konuşan Nella şunları söylemişti: 

19 yaşıma girdiğimde, kelimenin tam anlamıyla bir ay bile değil, birkaç hafta sonra, annem vefat etti ve bu hiç beklemediğim bir şeydi.

Planlamıyorsunuz, bir anda oluverdi. O gün uyandığımda 'Annem ölecek' diye düşünmedim. Kelimenin tam anlamıyla kollarımda öldü.

Babası 2020'de vefat ettiğinde, Instagram'da şu paylaşımı yapmıştı: 

Huzur içinde yat baba, geçen ay boyunca acı çekmeni izlemek hayatımda yaptığım en zor şeydi ama en azından artık acı çekmiyorsun. Gelecek yıllarda seni gelmiş geçmiş en gururlu baba yapacağım çünkü her adımda hâlâ yanımda olduğunu biliyorum.

Şimdi, bir ebeveynin ölümüne genel bir tepki verilebileceğini ya da bunun hayatı değiştiren bir şey olmadığını bir an için bile öne sürmeyeceğim. Herkes kedere farklı tepki verir ve kederle farklı şekilde başa çıkar. Olayın travması, acı çeken kişi üzerinde anında ve uzun vadeli bir etkiye sahiptir. Hiçbir şey buna benzemez ve hiçbir şey sizi onlarsız bir hayata hazırlayamaz. Her iki ebeveynini de kaybetmenin Nella için ne kadar zor olduğunu ancak tahmin edebilirim.

Fakat aynı şekilde bu, her üzüldüğünüzde, sinirlendiğinizde veya hakarete uğradığınızda oynanacak bir kart değildir. (Bu durumda geçerli olduğundan değil ancak kötü davrandığınızda bir şeyden kurtulmanın bir yolu da değildir).

Belirli konularda hassasiyetiniz olsa bile, bunun acısını başkalarından çıkarmanız ya da onların eylem ve sözlerini duygularınızı veya yaşadıklarınızı küçümseme girişimi olarak algılamanız doğru değildir. Bunu yapmak sadece çocukça değil, aynı zamanda çok hesapçı görünüyor. Nella'nın bu özel durumda kamptaki diğer kişilerin ve evde izleyen Britanya halkının gözüne girmek ve Fred'i bir tür duyarsız, tepeden bakan bir figür olarak (şovlarını izleyen hiç kimsenin onunla asla bağdaştıramayacağı özellikler) resmetmek için geçmişini kullandığını düşünmeden edemiyorum.

Hayat beklenmedik (ve çoğu zaman korkunç) deneyimlerle doludur. Bazen insanlar düşünmeden öylesine yorum yapar. Bazı günler bu sizi diğerlerinden daha çok etkiler.

Böyle bir kayıptan sonra kabullenmesi en zor şeylerden biri, bunun sadece ve sadece size ait olduğudur. Etrafınızdakiler sizin için üzülseler de sizin yaşadıklarınızı yaşamıyorlar. Öyle olduklarını varsaymak dikkatsizliktir, biraz bencilliktir ve (nihayetinde) yalnızca daha fazla hayal kırıklığına yol açacaktır.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU