Zulümle payidar olunmaz.
Nizamülmülk
Oxford üniversitesinden Yahudi Tarihçi Avi Shlaim, "İngiltere, Filistin'i tanıyarak Balfour Deklarasyonu'ndaki yanlışların düzeltilmesine yardımcı olabilir" demişti.
Hakikaten son zamanlarda İngiltere'yi kasıp kavuran ırkçılık karşıtı protesto dalgası, sömürgeci mirasların ve sorumlulukların yeniden incelenmesine yol açtı.
İşte Britanya'nın Filistin'i Filistinlilerden çalması da böyle bir mirastır.
2 Kasım 1917'de Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, Filistin'de "Yahudi halkı için ulusal bir yurt" kurulmasını destekleyen ünlü deklarasyonunu yayınlamıştı.
1917'de nüfusun yüzde 10'unu Yahudiler oluşturuyordu ve geri kalanı Araplardı.
Ancak Britanya birazda İslam düşmanı politikaları gereği küçük bir azınlığın ulusal haklarını tanıdı ve bunu çoğunluğa vermeyi reddetti.
Bu, tıpkı Berlin konferansında Afrika'nın yağmalanması gibi yerli halkın haklarını ve isteklerini tamamen göz ardı eden klasik bir sömürgecilik eylemi olarak tarihe geçti.
Yahudi yazar Arthur Koestler'in şu ifadesi pek manidardır:
Bir ulus, ikinci bir ulusa, üçüncü bir ulusun ülkesini resmi olarak vadetti. 1
Boris Johnson, 2014 yılında Winston Churchill üzerine yazdığı kitabında Balfour Deklarasyonu'nu "tuhaf", "trajik derecede tutarsız" ve "Dışişleri Bakanlığı saçmalığının mükemmel bir parçası" olarak tanımladı.
Hakikaten bu Johnson'ın kaleminden sağlam muhakeme ve tarihsel doğruluğun ender bir örneğidir.
Johnson'ın kahramanı ve rol modeli Churchill, o dönemin İngiliz egemen sınıfının ırkçılığını temsil ediyordu.
Churchill'in, 1937'de Filistin'deki Arap İsyanı'na ilişkin Peel Komisyonu soruşturmasında söylediği şey buydu:
Yemlikteki köpeğin, orada çok uzun süre yatmış olsa bile, yemlik üzerinde nihai hakka sahip olduğu fikrine katılmıyorum. Bunu doğru kabul etmiyorum. Mesela Amerika'nın Kızılderililerine veya Avustralya'nın siyah halkına büyük bir yanlış yapıldığını kabul etmiyorum. Daha güçlü bir ırkın, daha üstün bir ırkın, daha dünyevi bir ırkın gelip onların yerini almasıyla bu insanlara yanlış yapıldığını kabul etmiyorum. 2
Bu ifade şok edici lakin şaşırtıcı değildir zira ırkçılık sömürgecilikle tam da böyle el ele gider.
Geçen günlerde "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" aktivisti Churchill'in Parlamento Meydanı'ndaki heykelinin ırkçı bir duruş olduğunu yazdı.
Aslında aktivistin bir amacı, vermek istediği bir mesaj vardı.
Balfour Deklarasyonu, Siyonist yerleşimci-sömürgeci hareketin Filistin'in sistematik olarak ele geçirilmesine girişmesini sağladı ve bu süreç halen devam ediyor.
1917'de Yahudiler Filistin'in yalnızca yüzde ikisine sahipti. 1947'de BM, Filistin'deki İngiliz Mandası topraklarının biri Arap, diğeri Yahudi olmak üzere iki devlete bölünmesini önerdi.
Bu plan uyarınca Yahudilere toprakların yüzde 55'i tahsis edildi, ancak hâlâ yalnızca yüzde yediye sahiplerdi.
1948 savaşı sırasında, yeni kurulan İsrail Devleti, kontrolü altındaki toprakları Manda Filistin'in yüzde 78'ine kadar genişletti.
Savaş sonrası bu statüko, İsrail'in Arap komşularıyla 1949'da imzaladığı ateşkes anlaşmalarıyla da doğrulandı.
Bu anlaşmalar, İsrail'in şimdiye kadar uluslararası düzeyde tanınan tek sınırlarıydı. 3
Haziran 1967 savaşında İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni işgal ederek Filistin'in işgalini tamamladı.
Filistin Kurtuluş Örgütü, 1993 yılında İsrail ile Oslo Anlaşması'nı imzalayarak Filistin'in yüzde 78'i üzerindeki iddiasından vazgeçti.
Bunun karşılığında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde başkenti Doğu Kudüs'te olan bağımsız bir Filistin devleti kurmayı umuyordu.
Oslo barış sürecinin çökmesinin pek çok nedeni vardı ancak en temel olanı, uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin amansızca genişlemesiydi.
Yerleşimler, Siyonist sömürge projesini 1967 öncesi sınır olan Yeşil Hat'ın ötesinde pekiştiriyor.
Oslo'dan bu yana tüm İsrail hükümetleri, İşçi Partisi ve Likud, bu yerleşimleri genişleterek barıştan çok toprakla ilgilendiklerini gösterdiler. 4
Bir yıl içinde üçüncü kez sonuçsuz kalan seçimlerin ardından yeni bir koalisyon hükümeti kuran Likud lideri Binyamin Netanyahu, yerleşim blokları ve Ürdün Vadisi de dahil olmak üzere Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 30'unu resmen ilhak etme planını açıkladı.
İlhak edilen topraklarda yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı verilmeyeceğini açıkça ifade etti.
Bu, İsrail'i resmi olarak bir Apartheid devleti haline getirecektir. Ancak ilhak gerçekleşirse, Filistinlilere tarihi Filistin'in yaklaşık yüzde 15'i kalacak.
Bu, aynı zamanda uluslararası toplumun hâlâ tutunduğu iki devletli çözümün tabutuna son çiviyi de çakacaktır. 5
İlhak desteği Netanyahu'nun arkadaşı ve yakın siyasi müttefiki Donald Trump'tan geliyor. Trump, çok övülen "Yüzyılın Anlaşması"nı açıkladı.
Bu bir barış planı değildi zira daha çok Netanyahu'nun istek listesindeki her maddenin Amerika tarafından onaylanmasıdır.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu, Netanyahu ve sağcı dostları tarafından ikinci bir Balfour Deklarasyonu olarak selamlandı.
Bu, İsrail'e, bırakın taviz vermek şöyle dursun, Filistinlilerle pazarlık yapmak zorunda kalmadan Batı Şeria'nın yaklaşık üçte birini ilhak etme izni vermiştir. 6
Trump'ın planı Filistinlilere, İsrail yerleşimleri ve askeri üsleriyle çevrelenen, toprak bütünlüğü olmayan, Doğu Kudüs'te başkenti olmayan, yerleşim bölgelerinden oluşan bir "devlet"e razı olmaları halinde beş yıl içinde 50 milyar dolarlık önemsiz bir ödül sunuyor.
Ordunun dış dünyayla sınırı yok ve hava sahası ya da doğal kaynaklar üzerinde kontrolü yok.
Filistinlilerin ancak İsrail'i memnun edecek bir koşullar listesini karşılamaları halinde buna devlet demelerine izin verilecektir.
Hangi standartta olursa olsun, şüphesiz bu son derece adaletsiz ve aşağılayıcı bir öneridir, ancak sömürgeleştirilmiş olanı aşağılamak sömürgeciliğin dokusuna işlenmiştir.
Netanyahu, İsrail'deki sol siyasi partilerin, Diaspora Yahudi örgütlerinin ve kendilerini "İsrail'in Güvenliğinin Komutanları" olarak adlandıran 220 eski İsrailli general ve güvenlik servisi başkanlarından oluşan bir grubun ilhakına karşı protestolarıyla dolup taşıyor.
Bu farklı grupların ileri sürdüğü ana argümanlar, ilhakın İsrail'in güvenliğine zarar vereceği, genişletilmiş sınırları denetlemenin zor ve maliyetli olacağı, üçüncü bir Filistin ayaklanmasını tetikleme riski taşıdığı, Mısır'la yapılan barış anlaşmalarına tehdit oluşturduğu ve İsrail'le yapılan barış anlaşmalarına tehdit oluşturduğu yönündedir.
Zira bu ayrıca Ürdün ve Arap dünyasının geri kalanıyla normalleşmeyi baltalıyor. 7
Tüm bu argümanların Filistinlilerin haklarından ziyade İsrail'in refahı ve itibarıyla ilgili olması anlamlıdır.
Aynı şey, kendilerini "kararlı Siyonistler ve İsrail'in tutkuyla açık sözlü dostları" olarak tanımlayan önde gelen İngiliz Yahudileri grubu için de söylenebilir.
İsrail'in Londra Büyükelçisi Mark Regev'e yazdıkları mektupta, tek taraflı ilhakın "Britanya'daki Siyonizm geleneklerine ve bildiğimiz İsrail'e varoluşsal bir tehdit oluşturacağı" uyarısında bulunuldu.
Ezilenlerden ziyade ezenlerin iyiliğiyle ilgilenmek, sömürge söyleminin bir başka yıpranmış kinayesidir.
Britanya hükümeti, İsrail'i ilhak konusunda uyarmak için diğer on Avrupa Birliği ülkesine katılırken, 130 milletvekili, Boris Johnson'ı İsrail'in ilhakına devam etmesi halinde ekonomik yaptırımlar uygulamaya çağıran açık bir mektuba imza attı.
Milletvekilleri harekete geçilmesi gerektiği konusunda haklıdır. Onaylamamaya yönelik ılımlı ifadeler İsrail hükümetini hiçbir zaman caydırmadı.
Filistin'i 1967 sınırları içinde bir devlet olarak tanımak, İngiltere'nin Balfour'un yanlışlarını düzeltmesinin ve tarihin doğru tarafında yer almasının bir başka yoludur.
Bir düzineden fazla Avrupa parlamentosu Filistin'i tanıdı ancak yalnızca bir hükümet İsveç'i tanıdı.
2017'de Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İşçi Partisi'nin İngiltere'nin Balfour Deklarasyonu'nun yüzüncü yıl dönümünü Filistin devletini resmen tanıyarak kutlaması çağrısını reddetti ve "bu kartı oynamanın henüz doğru zaman olmadığını" ilan etti. 8
Geçen yıl Bay Johnson, İsrail'in Filistin topraklarındaki 53 yıllık işgaline son vermek için kampanya yürüten üst düzey İsrailli akademisyenler, eski diplomatlar, medya uzmanları ve insan hakları savunucularından oluşan gönüllü bir ekip olan Politika Çalışma Grubu'ndan bir mektup aldı.
İmzacılar, Britanya Parlamentosu'nun Ekim 2014'te kabul ettiği ve David Cameron hükümeti tarafından görmezden gelinen karara uygun olarak İngiliz hükümetine Filistin Devleti'ni tanıma çağrısında bulunuyordu. 9
Boris Johnson, bu "trajik derecede tutarsız belgenin" yol açtığı devasa adaletsizliği düzeltmek için mükemmel bir fırsata sahipti.
"Küresel" Britanya'nın liderlik etmesi gereken tüm konular arasında en acil olanı İsrail'in ırkçı, sömürgeci hükümetinden hesap sormaktır.
Johnson bu duruma ayak uydurursa İsrail'e zarar vermeyecek, tam tersine İsrail'in kendisinden kurtulmasına yardımcı olacaktı.
Fakat ya gücü yetmedi ya da işine gelmediği için tüm bu sorunları daha bir İsrail yanlısı yeni Başbakan Rishi Sunak'a devretti.
Siyonist İsrail'in 75 yıllık ırkçı rejmi yıkıldığı zaman şüphesiz hesap verecek iki ülke arasında Amerika ve İngiltere bulunuyor. 10
1948'de dünyada iki ırkçı hükümet kuruldu. Biri Filistin topraklarında kurulan İsrail Devleti diğeri ise Güney Afrika'daki ırkçı Apartheid hükümetidir.
1948'de BM'in kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ise bir yemdi. Bu dengeler bilinmeden Filistin meselesi anlaşılamaz.
Bugün Afrika'da 54 ülkeden Filistin'i tanımayan Kamerun ve Eritre'nin Filistin bağımsızlık kazandığında nasıl bir siyaset izleyeceği şimdiden bilinmese de senelerce sömürgecilikle boğuşmuş bu iki Afrika Devleti'nin günümüzde Filistin'e karşı tutundukları yanlış tavırlarını bugünden bir tarihçi sıfatıyla kaydetmiş olalım.
Notlar:
1. Katz I. (2022). The common camp architecture of power and resistance in Israel Palestine. University of Minnesota Press.
2. McCulloch T. (2022). Tacit alliance franklin Roosevelt and the Anglo-American 'special relationship' before Churchill 1937-1939. Edinburgh University Press.
3. Sfard M. & Johnston M. (2018). The wall and the gate: Israel Palestine and the legal battle for human rights (First). Metropolitan Books Henry Holt and Company.
4. Saunders E. (2017). Arthur Koestler. Reaktion Books.
5. Hazkani S. (2021). Dear Palestine: a social history of the 1948 war. Stanford University Press. https://doi.org/10.1515/9781503627666
6. Meital Y. & Rayman P. M. (2018). Recognition as key for reconciliation: Israel Palestine and beyond. Brill. Retrieved November 2, 2023, from https://doi.org/10.1163/9789004355804.
7. Abu-Laban Y. & Bakan A. B. (2020). Israel Palestine and the politics of race: exploring identity and power in a global context. I.B. Tauris.
8. Donahaye J. (2012). Whose people? wales Israel Palestine. University of Wales Press. Retrieved November 2 2023 from http://public.ebookcentral.proquest.com/choice/publicfullrecord.aspx?p=863131_0.
9. Deeb D. J. (2013). Israel Palestine and the quest for middle east peace. University Press of America. Retrieved November 2 2023 from https://hdl.loc.gov/loc.gdc/cip.2021676179.
10. Meital Y. & Rayman P. M. (2018). Recognition as key for reconciliation: Israel Palestine and beyond. Brill. Retrieved November 2 2023 from https://doi.org/10.1163/9789004355804.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish