Yapay zeka üretimi sanattan heyecan duyanlar zaten sanattan anlamıyordur

Yapay zeka, gerçek yaratıcılık için faydalı bir çerçeve veya başlangıç noktası işlevi görebilir. Tıpkı Twitter'da amaçsızca dolanmanın yapay zeka üretimi sanatın tehlikeleri hakkında atıp tutma ilhamı vermesi gibi

Neden bu kadar çok kişi, en başta bu disipline hiçbir gerçek ilgi duymadıkları net olduğu halde, yapay zeka üretimi sanatı dayatmaya uğraşıyor? (Reuters)

Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa'sının sınırlarının ötesinde ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da Abbey Road albüm kapağının her iki yanındaki kaldırımlarda ne vardı? Peki ya Van Gogh'un Yıldızlı Gece'sindeki kent manzarasının geri kalanı?

Bu sorulardan herhangi birine cevabınız "evet" ise o zaman size iyi haberlerim var: Sanat böyle işlemez. Edward Hopper'ın Gece Kuşları'nın "geri kalanı" yoktur çünkü bu çalışma Hopper'ın resmetmeye uygun gördüğü şeyle başlar ve biter. Bir Mondrian tablosunun sınırlarının ötesinde bulunacak fazladan gizli şekiller yoktur, çünkü bunları hiç çizmemiştir. Hatta Abbey Road'un kapağı gibi kadrajın dışında bize gösterilmeyen bir faaliyetin sürdüğü fotoğrafta bile önemsizdir çünkü sanatçı bunu fotoğraflamamıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bunu sanata yönelik bitmek bilmeyen hakaretleri, birkaç Twitter hesabının ünlü sanat eserlerinin "çerçevenin ötesinde" nasıl görünebileceğine dair yapay zeka üretimi görüntüler yayımlamaya başladığı son birkaç günde yeni bir saldırganlık seviyesine ulaşan yapay zeka takıntılı teknoloji biraderlerine anlatmayı deneyin.

Yapay zeka üretimi sanatın en büyük savunucularının çoğunun estetik cahili olduğu bir sır değil ama bu sefer gerçekten kendilerini aştılar. Eğer bu adamlar yaratıcılıklarını, ortak kültürel mirasımızı kötülemenin yenilikçi yollarını bulmaktan başka bir şeye yönlendirmeyi başarsalardı, o zaman kazara kendilerini değişime değer bir şey yaparken bulabilirlerdi.

Mona Lisa'nın "geri kalanını" görmek için bir araç geliştirdiğinizi söylemek, ekstra kenarlar ekleyerek üçgeni geliştirdiğinizi iddia etmek gibi. En başta bu, üçgenin ne olduğuna dair temel yanlış anlamayı ifşa ediyor.

Yapay zeka üretimi sanata dair mevcut yönelimin temel sorunu da bu: Açıkça, hem sanattan anlamayan hem de anlayanlara içerleyen bir grup tarafından savunuluyor. Eğer sanat anlayışınız "ne kadar boya o kadar iyi" ise, o zaman zaten bu konuşmanın bir parçası bile olmamanız gerekirken şu anda konuşmaya bunlar hakim görünüyor.

Güzel bir resim oluşturup, şekillerin ve renklerin tarzının size hissettirdiklerinden hoşlandığınız için duvara asmanızda esasen yanlış hiçbir şey yok. Sorun sanatı başka hiçbir şeye değil, sadece bu duyguya indirgemeye çalışmakta yatıyor.

Bir resmin nasıl göründüğü, sanatın işleyişinin çok küçük bir parçası ve günün sonunda tüm bu yapay zekanın ve savunucularının gerçekte bize verebileceği şey de bu. Bir kitabı eline alıp onunla gerçekten etkileşime geçemeyecek kadar tembel birinin, sanatın ne olduğunu düşünebileceğine dair sığ, yüzeysel bir yaklaşım.

Bir bebeğin yüzünde anahtarları şıngırdatmanın eğlence için manası neyse, gerçek sanat için yapay zeka da odur. Yapay zeka duvardaki bir gölge ve bize bunun gölgeyi oluşturan şey kadar iyi olduğu kurgusunu kabul etmemiz söyleniyor.

Ama neden? Neden bu kadar çok kişi, en başta bu disipline hiçbir gerçek ilgi duymadıkları net olduğu halde, yapay zeka üretimi sanatı dayatmaya uğraşıyor? Para bariz bir faktör gibi görünse de halihazırda vücutlarında yaratıcılık kemiğine sahip olmamasından üzüntü duyan kimselerin, "şu yaratıcı tiplere haddini bildirmek" için gerçek bir isteğe sahip olduğu da gayet net görünüyor.

Yapay zeka üretimi sanatın, edebiyatın veya bize bir makinenin de bir erkek ya da kadının yapabileceği kadar iyi icra edilebileceği söylenen herhangi bir yaratıcı uğraşın gerçek tehlikesi işte bu. Teknolojiyle ilgili her şeyde kâr saiki görmek cazip ama bu durum, amacın açıkça yıkıcı olduğu nadir emsallerden biri.

İnsanların kullanacağı bir araç olması bakımından yapay zeka kesinlikle çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olabilir. Yapay zeka, gerçek yaratıcılık için faydalı bir çerçeve veya başlangıç noktası işlevi görebilir. Tıpkı Twitter'da amaçsızca dolanmanın yapay zeka üretimi sanatın tehlikeleri hakkında atıp tutma ilhamı vermesi gibi.

Ancak insan yaratıcılığını geliştirebileceği ya da tamamen ortadan kaldırabileceği izlenimine kapılıyorsanız ya da daha kötüsü bu ihtimal sizi heyecanlandırıyorsa, o zaman bu sadece bir şeyi kanıtlar: Sanattan zaten hiç anlamamışsınız.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU