İşe giriş ikramiyesi, yeni işe alınan kişiye iş sözleşmesi imzaladıktan sonra verilen toplu bir ödemedir.
Bir işverenin çalışana yeni bir işe başladığında normal ücretinin ötesinde sunduğu parasal bir ödüldür.
İşverenler, özellikle rekabetçi iş piyasaları veya beceri eksiklikleri nedeniyle doldurulması zor, açık pozisyonlar için personeli çekmek için giriş ikramiyeleri verir.
Bu maddi ödül, iş teklifinin kabul edilmesini teşvik edebilir ve daha avantajlı bir finansal pozisyonda çalışmaya başlamaya yardımcı olabilir.
Ancak şirkette belirli bir süre kalmayı planlayanlar için daha düşük bir giriş bonusu istemek ve daha yüksek bir maaş için pazarlık yapmak tavsiye edilir.
Giriş bonusları özellikle nitelikli isimlere verilir
İşverenlerin şirketi hedeflerine yaklaştıracak becerilere sahip adaylara giriş bonusu verme olasılığı daha yüksektir.
Örneğin, kritik bakım deneyimine sahip bir hemşirenin olduğu bölgedeki hastaneler personel sıkıntısı yaşıyorsa, işverenler adayı bu pozisyonu kabul etmeye ikna etmek için başlangıç bonusu sunabilirler.
Ya da yazılım geliştirici pozisyonuna başvuran adaya belirli bir kodlama programıyla ilgili geniş deneyimi varsa giriş bonusu sağlayabilirler.
Giriş bonusları nasıl çalışır?
Aday bir iş teklifini kabul ettikten sonra giriş bonusu ödenir. Bu teşvik, tek seferlik ödeme, zaman içinde birden fazla ödeme veya hisse senedi opsiyonları gibi farklı şekillerde yapılandırılabilir.
İşverenler ayrıca işe giriş ikramiyelerine koşullar koyabilir. Örneğin, "şirkette bir yıl çalışacağınıza söz vermeniz veya ayrılmanız halinde ikramiyenin tamamını geri ödemeniz" gibi…
Hangi sektörlerde yaygın?
Bazı sektörler, pozisyonlar talep üzerine beceri ve uzmanlık gerektirdiğinden, başlangıç ikramiyeleri sunmaya daha yatkındır. Bu sektörlerden bazıları şunlardır:
- Sağlık hizmeti
- Bilgi teknolojisi (BT)
- Ticari taşımacılık
- Kanun
- Pazarlama
Bu teşviklerden birini almak için yazılım mühendisi veya finans gurusu olmanıza gerek yok. Çünkü araştırmalar, işe giriş ikramiyelerinin en çok üniversite diploması gerektirmeyen mesleklerde arttığını göstermektedir.
Giriş bonusu tutarı ne kadar?
Giriş bonusu miktarları işe, adayın talebine ve sektöre göre büyük ölçüde değişir. İşverenler sabit bir miktar teklif edebilir veya ikramiyeyi yıllık maaşın yüzdesi olarak hesaplayabilir.
İşe giriş bonusunun yanı sıra elde tutma bonusu
Şirketler, adayları işe almak, çalışanları elde tutmak, motive etmek ve ödüllendirmek, üretkenliği artırmak için ikramiyeler sunar.
Patronlar, bireysel veya şirket hedeflerine ulaşmanın bir ödülü de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ikramiye ödemeleri dağıtır.
İşverenlerin çalışanları teşvik etmek için kullanabileceği birçok farklı bonus planı vardır. Bu planlar, şirket politikasına ve işe bağlı olarak değişkenlik gösterir.
İş teklifini kabul eden yeni çalışanlara işe giriş bonusu, iş yerinde belirli bir süre kalan çalışanlara ise elde tutma bonusu (kalış bonusu olarak da bilinir) verilir. Bir iş teklifi, hem giriş hem de elde tutma bonusu içerebilir.
Örneğin, çalışanın şirkette bir yıl kalması durumunda 1.000 ABD doları tutarında işe giriş ikramiyesinin yanı sıra 1.000 ABD Doları elde tutma ikramiyesi sunulabilir.
Giriş bonusu sunan şirketlerden bazıları
Araştırmalar, ikramiyelerin çalışanları ödüllendirmede ve teşvik etmede etkili olduğunu göstermiştir. Her zamankinden daha fazla şirket başlangıç bonusu sunmaya başladı.
İş piyasası gelişirken ve teşvikler hızla değişirken Şubat 2022 itibarıyla yeni çalışanlara nakit teşvik sunan işverenlerden bazıları şunlardır:
- Amazon: 3 bin dolar
- Honda Geliştirme ve Üretimi: 5 bin dolar
- Uluslararası Marriott: 500 dolar
- Birleşik Havayolları: 10 bin dolar
İşe alım bonusları sunan şirketleri bulmanın kolay bir yolu, "giriş bonusu" ve "işe giriş ikramiyesi", "oturum açma bonusu" gibi terimleri kullanarak iş arama sitelerinde arama yapmaktır.
Bonus sunan şirketler bunu nadiren sır olarak saklar. Onları rekabetçi bir işveren yapan her şeyi duyurdukları için şirket kariyer web siteleri üzerinden de bu bilgiyi paylaşabilirler.
Oturum açma bonusu için nasıl pazarlık yapılır?
Müzakere, her iş adayı için önemli bir beceridir. Giriş bonusu için pazarlık yaparken izlenmesi gereken bazı adımlar şunlardır: Adaylar beceri setlerini ve becerilerinin şirket için ne kadar değerli olduğunu tam olarak anlamalı ve iş için talep edilen becerilerle ne kadar uyumlu olduklarını ortaya koymalıdır.
Giriş bonusunu kabul etmeden önce işverenin ne beklediğini anlamalıdır. Örneğin, ödeme alana kadar şirkette belirli bir dönem çalışmak gerekebilir veya belirli sayıda proje teslimi istenebilir. İş sözleşmesini imzalamadan önce değerlendirilmesi gereken belirli bölümler olabilir.
Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce baştan sona okumak ve bir avukattan hüküm ve koşulları incelemesini istemek de önemlidir.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish