İşte Andrew Tate gibi toksik erkekleri alt etmenin yolu

Acil müdahale edilmezse kayıp bir genç erkek nesliyle karşı karşıya kalabiliriz

(AP)

Andrew Tate'in tutuklandığı haberini, bu durumun Tate'e duyulan ilgiyi sona erdireceğini uman birçok kişi sevinçle karşıladı. Öte yandan benim görüşüme (ve deneyimlerime) göre olan oldu. Tate'in sosyal medya aracılığıyla yaygınlaşan görüşleri, halihazırda benim neslimden çok sayıda genç erkeğin manipüle edilmesine yol açtı ve acil müdahale edilmezse kayıp bir genç erkek nesliyle karşı karşıya kalabiliriz. Size neler gördüğümü anlatayım.

Tate'in elde ettiği muazzam etki alanı inkar edilemez. Kendisi 2022 yazında Google'da en çok aranan kişiydi. Onun etiketini taşıyan videolar TikTok'ta 13 milyar izlenmeye ulaştı. Akıl hocalığı programının halihazırda 160 bin ücretli abonesi var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tate'in kitlelere neyin vaazını verdiğini araştırdığınızda, sosyal medyadaki etki alanının dehşet verici olduğunu görüyorsunuz. Tate, "tecavüzden kadınlar da kısmen sorumludur" gibi yorumlar yaptı; kadınları köpeklerle kıyasladı ve bir videoda diğer bir YouTuber'la birlikte "mutlak bir kadın düşmanı" olduğunu gururla itiraf ederek aslında "gerçekçi" olduğunu ve "gerçekçiyseniz cinsiyetçi olduğunuzu" belirtti. Bu görüşlerin yaygınlaşması herkesi dehşete düşürmeli.

Bu rezil yorumların yakın çevrenizdekileri asla etkilemeyeceğini düşünseniz de Tate'in böyle bir takipçi kitlesi varken bu kaçınılmaz bir şey. Kişisel olarak kendi kuşağımdan genç erkeklerin Tate'in düşüncelerini yansıttığına tanık oldum. Üniversiteden sınıf arkadaşlarım, Tate'in ideolojisini tam olarak desteklemediklerini iddia etseler de onun ifade özgürlüğü hakkını hararetle savunuyorlar.

Ortak arkadaşlarım, bu tür içeriklerin kadın ve LGBT arkadaşlarını nasıl etkileyeceğini hiç düşünmeden videolarını sosyal medyada paylaşıyor. Yakın bir arkadaşım bana, daha 10 yaşındaki aile dostlarının Tate'i desteklediğini fark ettiğini söyledi.

Ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler, Tate'in bir nesil genç erkeği nasıl etkili bir şekilde radikalleştirdiği ve sınıflarda kadın düşmanlığını nasıl körüklediğiyle ilgili tehlikeye dikkat çekiyor. Öğretmenler, birçok öğrenci Tate'in fikirlerine atıfta bulunup onun sloganlarını papağan gibi tekrarlarken, cinsiyetçi olaylarda artış olduğunu fark etti. Dahası, sınıfta toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konular tartışıldığında erkek öğrenciler düşmanca davranmaya başlıyor.

Tate, değişen toplumsal cinsiyet ilişkileri nedeniyle bir şekilde "güç kaybettikleri" yalanına inandırılan genç erkeklerin yalnızlık ve öfke duygularına başarıyla dokunmuş görünüyor. Bu gençler Tate'e yönelerek onu, maddi başarısı nedeniyle bir erkek rol modeli olarak görüyor. Benim neslimin savunmasız, kolayca etkilenen erkeklerini koruyacak çözümler bulunmadığı takdirde korkum, Tate'in kalıcı bir olumsuz etkiye sahip olmaya devam edeceği yönünde.

Peki, biz ne yapacağız? Platformdan uzaklaştırma, bu fikirlerin yayılmasına karşı koymak için tartışmalı bir araç olsa da kanıtlar işe yaradığını gösteriyor. Birçok sosyal medya platformunun Tate'in hesaplarının fişini çekmesinin ardından, Tate'in isminin Google'da aranması yaklaşık yüzde 60 oranında düştü. Bunu takiben, diğer içerik üreticileri de hesaplarının aynı akıbete uğrama ihtimaline karşı Tate'i içeriklerine dahil etmekten korktu. Ancak bu bir sihirli değnek değil.
 


Sosyal medya platformları özellikle algoritmalarla ilgili daha fazlasını yapmalı. TikTok kullanıcıları yalnızca erkek sağlığına dair bir video izlediğinde Tate'le ilgili içerik bombardımanına tutuluyor; zira platform genç erkeklerin neyi izleyeceğini düzenliyor. Ve Tate'in radikal sağcı örgütlerle önemli bağlantıları olduğunu zaten biliyoruz.

Bu sorunla mücadelede öğretmenlere ve ebeveynlere de büyük rol düşüyor. Öğretmenler, öğrencilerinin ne kullandığını ve ne hakkında konuştuğunu anlayabilmek için en son sosyal medya platformlarını takip etmek zorunda.

Eğitimcilerin, Tate'in görüşlerini yineleyen öğrencilere karşı hemen yargılayıcı olmamaları gerektiğine dair sarsılmaz bir inancım var. Bunun yerine öğretmenlerin, öğrencilerinin inançlarını tam olarak anlayabilmesi için sınıfta açık tartışma teşvik edilmeli. Bence yargılayıcı davranışlar Tate'in yinelediği bu müesses nizam karşıtı söylemi besleyerek gençlerin kendilerini mağdur ve daha da "terk edilmiş" hissetmesine yol açıyor.

Öğretmenler bunun yerine, Tate'in entrikalarının nasıl işlediğiyle ilgili öğrencilerine karşı açık sözlü olmalı, onun izleyicilerini manipüle etmek ve etkilemek için nasıl taktikler kullandığını açıklamalı. Gençlerin nefret ettiği bir şey varsa, o da kontrol edildikleri fikridir! Ebeveynler de çocuklarıyla açık ve dürüst konuşmalar yapmalı.

En önemlisiyse, olumlu erkek rol modellerini teşvik etmeye başlamamız gerekiyor. Tate ve diğer radikal sağcı fenomenler, genç erkeklerin örnek aldığı erkek rol model boşluğunu başarıyla doldurdu. Yine de ünlü olumlu erkek rol model düşünmeye çalıştığımda, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar isim saymakta bile zorlanıyorum.

Gençlere ulaşabilecek ve Tate'le diğerlerinin ideolojisine karşı tutkuyla tartışacak bu rol modellerin sesini yükseltmemiz gerekiyor. Onlar benim neslimi, kapsayıcılık ve ilerlemecilik değerlerinin güçlü bir eril kimlikle uyumlu olduğu hakkında bilgilendirebilir.

Tate'in yıldızı kesinlikle sönüyor ama her zaman başka bir Andrew Tate olacak. Bir nesil genç erkeğin radikalleşmesini ve radikal sağcı fikirler girdabına düşmesini önlemek için bu çözümlere ihtiyaç var.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU