Ölen Coolio anıları canlandırdı; 90'lar çocuğuysanız her zaman hatırlanacak bir şey var

Şimdi hep beraber: "Ölümün gölgesi vadisinde yürürken, hayatıma bakıyorum ve geriye pek bir şey kalmadığını fark ediyorum"

 (AP/Keystone/Michele Limina)

Bu sabah uyandığımda Coolio'nun henüz 59 yaşında öldüğü haberini duyar duymaz hemen okul arkadaşlarımın WhatsApp grubuna bir mesaj gönderdim. "Coolio ölmüş!" Şoke olmuş ve üzgün suratlı bir emoji ekledim. Dayna, "Bu sabah okuduğumda aklıma gelen ilk kişi sendin!" diye cevap yazdı. Sonra Sarah lafa karıştı:

Bunu sabahın 5'inde okudum ve neredeyse ikinize de mesaj atacaktım!

Sohbet, gelecek yıl gerçekten tekrar kampa gitmemiz gerektiği gerçeğine doğru kusursuz bir şekilde aktı. Neden geçiş böylesine doğal ve aralıksız oldu? Çünkü Coolio, pandemi sırasında gerçekleşen 40. doğum günümün dayanak noktasıydı ve ölüm haberi beni gerçekten irkiltip üzdü. Beni dinleyin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gergin ve tecritler arasında olduğumuz için büyük bir parti düzenleyemedik ya da bir şeyler içmek için dışarı çıkamadık, en iyi arkadaşlarım bana Emma'nın annesinin arka bahçesinde uygun olacak şekilde "mini Glastonbury" düzenledi. Gerçekten de yeniden 1995'te 14 yaşında olmak gibiydi: "Gangsta's Paradise"ın çıktığı yıl; parça o senenin dünya çapında en çok satan teklisi oldu ve en az 19 ülkede bir numaraya yükseldi. Aynı zamanda o yıl, çok mühim bir şekilde, hepimizin şarkı sözlerini öğrenmek için teyplerimizde "duraklat" ve "geri sar" tuşlarına basma zahmetine girdiğimiz yıldı. Ve evet, başardık.

Bugün bile, yaklaşık 27 yıl sonra, şarkı sözlerini hatırlıyorum (ve hepsini kastediyorum); ve hepsini bir grup olarak, doğum günümde, her birimiz (birinin annesinin arka bahçesinde gülünç bir şekilde kamp yaparken) anımsadık. Ve şarkı söyledik. Evet, şarkı söyledik, rap yaptık, berbattı, utanç vericiydi, güzeldi ve hiç abartısız 40 yaşındaki anneler grubuydu (çünkü okulun koridorlarındaki dolapların yanında blazer ceketlerimiz ve ekose okul eteklerimizle oturup sakız çiğnediğimiz, kalem döndürdüğümüz ve bacaklarımızı uzatarak insanları üzerlerinden geçmeye zorladığımız günlerden bu yana hepimiz büyüdük) ve mükemmel bir senkronizasyon içinde "Gangsta's Paradise"ı seslendirdik; tıpkı o zamanlar yaptığımız gibi, tıpkı 1995'te yaptığımız gibi. 1990'lı yılların çocukları için Coolio, her şeyden önce, mükemmel ve derin bir şeyi temsil ediyor: Nostalji.

Şarkıyı birden ortak ulusal bilince sokan filmi de hatırlıyorum: Michelle Pfeiffer, Wade Dominguez, Courtney B. Vance ve George Dzundza'nın oynadığı Sakıncalı Düşünceler (Dangerous Minds) 1995'te gösterime girmişti. Ancak asıl hatırladığım şey şarkı; okuldan sonra evlerimizde, annem ve babam evde yokken vermememiz gereken partileri verdiğimizde onların oturma odalarında çaldığı için.

Tuhaf bir şekilde, insanların bar mitzvahlarında (George Michael'ın "Jesus to a Child" şarkısı da orada gümbür gümbür duyuldu) ve 16. doğum günlerimizde salonlarda yankılandı. Enfield'da cuma geceleri "18 yaş altı" diskolarına ev sahipliği yapan, rakip okullardakileri nazlı nazlı süzdüğümüz ve yanımıza gelip o yaygın kur yapma işaretini kullanmalarını umduğumuz mağara gibi gece kulüplerinde yankılandı: Hafif baş eğme, gözleri yere dikme ve mırıldanarak, tamamen baygın bir şekilde "n'aber?"

Kim olursanız olun, hangi sosyal gruba ait olursanız olun (ve lisede, "indie" veya "sportif" veya "pop" veya "hip hop" veya "alternatif" olup olmadığınız kadar hayati veya keskin bir şey yoktu), neyle ilgilendiklerine bakılmaksızın herkesin bildiği bir şarkı olan "Gangsta's Paradise" harika bir dengeleyiciydi. Hepimiz tüm sözlerini biliyorduk ve bu bana aslında bu türden son şarkı olup olmadığını merak ettiriyor: Çocuklar ve gençler artık bunu yapıyor mu? Spotify, Apple Music, iTunes ve bir milyar başka dijital müzik yayını servisiyle dolu ve şarkı sözlerine internet üzerinden bedavaya erişilebildiği bir dünyada (1995'te internet erişimimiz elbette okulun bilgisayar odasında haftalık bir dersle sınırlıydı) oturup zahmetle "durdur" ve "geri sar" tuşlarına basıyorlar mı? Yoksa Coolio ve özenle ezberlediğimiz diğer tek şarkı olan The Fresh Prince of Bel Air'in tema müziğiyle birlikte onun da mı soyu tükendi?

Birinin kaç yaşında olduğunu öğrenmek istiyorsanız ve soramayacak kadar korkuyor ya da kibarsanız, "Gangsta's Paradise" şarkısının sözlerini bilip bilmediğini sorun. Bu bilmeniz gereken her şeyi size söyleyecek.

Huzur içinde yat Coolio, sen gerçekten bir devrin sonuydun. Çocukluğumuz seninle birlikte gitti.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU